Prvi koraci uz Internet Explorer 9

Windows Internet Explorer 9 ima unapređeni izgled i mnogo novih funkcija koje ubrzavaju iskustvo pregledanja Veba.

Pogledajte video da biste videli šta je novo u programu Internet Explorer 9 (2:24)

Korišćenje novih kontrola pregledača

Prva stvar koju ćete primetiti kada otvorite Internet Explorer 9 jeste pojednostavljeni dizajn. Većinu funkcija komandne trake, na primer „Odštampaj“ ili „Zumiraj“, možete pronaći klikom na dugme „Alatke“ Dugme „Alatke“, a omiljene lokacije i feedovi pojavljuju se u centru za omiljene lokacije kada kliknete na dugme „Omiljene lokacije“ Dugme „Omiljene lokacije“.
Centar za omiljene lokacije
Centar za omiljene lokacije
Kartice se automatski pojavljuju sa desne strane trake adresa, ali ih možete premestiti tako da se pojave ispod trake adresa, kao u prethodnim verzijama programa Internet Explorer. Traku „Omiljene lokacije“, komandnu traku, statusnu traku i traku sa menijima možete uvek prikazati tako što ćete kliknuti desnim tasterom miša na dugme „Alatke“ Dugme „Alatke“, a zatim ih izabrati u meniju.

Više informacija o osnovnim kontrolama potražite u članku:

Kačenje lokacija na traku zadataka

Veb lokacijama koje često posećujete možete pristupiti tako što ćete ih zakačiti na traku zadataka na Windows 7 radnoj površini.

Zakačena lokacija
Zakačena lokacija

Kačenje lokacije je jednostavno: samo prevucite njenu karticu na traku zadataka – ikona Veb lokacije će stajati tamo dok je ne uklonite. Kada kasnije kliknete na tu ikonu, Veb lokacija će se otvoriti u programu Internet Explorer.

Kad god otvorite zakačenu lokaciju, ikona Veb lokacije se pojavljuje na vrhu pregledača, tako da lako možete pristupiti originalnoj Veb lokaciji koju ste zakačili. Dugmad „Nazad“ i „Napred“ menjaju boju da bi se podudarala sa bojom ikone.

Više informacija o dodavanju i uklanjanju zakačenih lokacija potražite u članku Kačenje Veb lokacija na traku zadataka.

Pretraga sa trake adresa

Sada možete pretraživati direktno iz trake adresa. Ako unesete adresu Veb lokacije, otići ćete pravo na Veb lokaciju. Ako unesete termin za pretragu ili nepotpunu adresu, pokrenućete pretragu pomoću trenutno izabranog pretraživača. Kliknite na traku adresa da biste iz navedenih ikona izabrali pretraživač ili da biste dodali nove.

Pretraga na traci adresa
Pretraga sa trake adresa

Kada pretražujete sa trake adresa, imaćete opciju otvaranja stranice sa rezultatima pretrage ili najboljeg rezultata pretrage (ako odabrani dobavljač pretrage podržava ovu funkciju). Na traci adresa možete uključiti i opcionalne predloge pretrage.

Više informacija o pretraživanju sa trake adresa potražite u članku Pretraga na traci adresa u programu Internet Explorer 9.

Korišćenje menadžera za preuzimanje

Menadžer za preuzimanje čuva listu datoteka koje preuzimate i obaveštava vas kada datoteke može da bude malver (zlonamerni softver). Takođe vam omogućava da pauzirate i ponovo pokrenete preuzimanje i pokazuje gde da pronađete preuzete datoteke na računaru.

Menadžer za preuzimanje
Menadžer za preuzimanje

Više informacija o menadžeru za preuzimanje potražite u članku Korišćenje menadžera za preuzimanje u programu Internet Explorer.

Rad sa karticama

Karticu možete otvoriti ako kliknete na dugme „Nova kartica“ sa desne strane nedavno otvorene kartice. Koristite pregledanje pomoću kartica da biste otvorili više Veb stranica u jednom prozoru. Da biste istovremeno pregledali dve stranice pomoću kartica, izaberite karticu, a zatim je prevucite izvan prozora programa Internet Explorer da biste otvorili Veb stranicu sa kartice u novom prozoru.

Stranica „Nova kartica“
Stranica „Nova kartica“

Više informacija o karticama i stranici „Nova kartica“ potražite u članku Korišćenje stranice „Nova kartica“.

Zaštita informacija prilikom pregledanja

Radi zaštite bezbednosti i privatnosti vaših informacija tokom pregledanja,  Internet Explorer 9 uvodi zaštitu praćenja i ActiveX filtriranje:

  • Koristite zaštitu praćenja da biste ograničili komunikaciju pregledača sa određenim Veb lokacijama – koje utvrđuje lista zaštite praćenja – kako bi vam pomogla u održavanju privatnosti informacija. Svako može kreirati listu zaštite praćenja i biće dostupni na mreži.

  • ActiveX je tehnologija koju koriste Veb programeri za kreiranje interaktivnog sadržaja na lokacijama, ali ona takođe može predstavljati bezbednosni rizik. Internet Explorer 9 možete koristiti da biste blokirali ActiveX kontrole za sve lokacije. Te kontrole možete ponovo uključiti samo za lokacije u koje imate poverenja.

Više informacija o bezbednosnim funkcijama i funkcijama privatnosti potražite u članku:

Informacije koje vas ne usporavaju

Nova traka sa obaveštenjima koja se pojavljuje na dnu programa Internet Explorer pruža vam važne informacije o statusu kada su vam potrebne, ali vas ne primorava da kliknete na grupu poruka da biste nastavili pregledanje.

Traka obaveštenja
Traka sa obaveštenjima

Više informacija o traci sa obaveštenjima potražite u članku Traka sa obaveštenjima u programu Internet Explorer: najčešća pitanja.