Windows Media Center je uključen u neka izdanja operativnog sistema Windows 7.

Windows Media Center
Glavni meni programa Windows Media Center

Kada se koriste svi kapaciteti aplikacije Media Center, ona može pretvoriti računar u moćno čvorište za kućnu zabavu. Kompletnu moć aplikacije Media Center možete iskoristiti tako što ćete računar povezati sa HDTV uređajem i koristiti daljinski upravljač za Media Center da biste sve radnje kontrolisali sa kauča.

Računar povezan sa televizorom i daljinskim upravljačem za Windows Media Center
Računar povezan sa televizorom i daljinskim upravljačem za Media Center

Druga opcija je da računar povežete sa standardnim monitorom računara, tastaturom i mišem. Protok medija čak može ići preko kućne mreže na Extender uređaj. Više informacija potražite u članku Podešavanje Windows Media Center Extender uređaja.

Bez obzira na način koji odaberete, Media Center vas zabavlja omogućavajući vam da:

Instalacija aplikacije Windows Media Center

Kada prvi put pokrenete Media Center, videćete informativnu stranicu za instalaciju i dve opcije za instaliranje. Brži metod je, naravno, ekspresna instalacija. Ovu opciju možete odabrati ako želite odmah da počnete sa radom. Međutim, prođimo kroz opcije prilagođene instalacije da biste stekli bolji utisak o tome šta možete da uradite u aplikaciji Media Center.

 1. Na daljinskom upravljaču za Media Center pritisnite zeleno dugme „Start“ Zeleno dugme „Start“ na daljinskom upravljaču.
 2. Kada prvi put pokrenete Media Center, na stranici za instalaciju kliknite na dugme Nastavi, a zatim izaberite opciju Prilagođeno.

 3. Kada dođete na stranicu Iskoristite Windows Media Center na najbolji način, izaberite opciju Da da biste aplikaciji Media Center omogućili da preuzme omote albuma, omote DVD-ova, trenutne rasporede TV vodiča, informacije iz medijskih usluga na mreži i druge korisne informacije.

Saveti

 • Media Center možete otvoriti i pomoću miša. Kliknite na dugme StartDugme „Start“, izaberite stavku Svi programi, a zatim stavku Windows Media Center.
 • Ako sada odaberete opciju „Ekspresna instalacija“, kasnije se možete vratiti na proces prilagođene instalacije tako što ćete pratiti korake na Windows Media Center početnom ekranu: pomerite se do stavke Zadaci, izaberite stavku Postavke, stavku Opšte postavke, stavku Windows Media Center instalacija, a zatim kliknite na dugme Ponovo pokreni instalaciju.

To je sve što je vezano za obavezne opcije instalacije. Preostali deo procesa instalacije je opcionalan, ali postoji nekoliko stavki na stranici „Opcionalna instalacija“ koje bi vas mogle interesovati.

Prikaži sve

Optimizujte izgled aplikacije Windows Media Center na ekranu

Kalibracija ekrana je korisna za postizanje najboljeg mogućeg kvaliteta slike na TV ekranu ili monitoru računara.

Kalibracija ekrana vas vodi kroz glavni deo procesa pomoću niza pitanja. Ako niste sigurni u vezi sa detaljima podešavanja hardvera, kao što je ime kabla ili tip ekrana koji imate, pogledajte ilustracije u kalibraciji ekrana – one vam mogu pomoći da shvatite koji tip veze koristite. Kada završite sa odgovaranjem na pitanja i budete zadovoljni izgledom ekrana, zatvorite kalibraciju ekrana. Ako niste zadovoljni, možete koristiti dodatne opcije ekrana u okviru stavke „Prilagodi kontrole ekrana“.

Kalibracija ekrana u aplikaciji Windows Media Center
Kalibracija ekrana u aplikaciji Media Center nudi savete za kalibraciju vašeg televizora ili monitora

U bilo kom trenutku možete da se vratite u kalibraciju ekrana:

 1. Na daljinskom upravljaču za Media Center pritisnite zeleno dugme „Start“ Zeleno dugme „Start“ na daljinskom upravljaču.
 2. Na početnom ekranu aplikacije Windows Media Center pomerite se do stavke Zadaci, izaberite stavku Postavke, izaberite stavku Opšte postavke, izaberite stavku Podešavanje aplikacije Windows Media Center, a zatim izaberite stavku Konfigurisanje televizora ili monitora.

Podesite zvučnike

Ako je računar povezan sa sistemom za prostorni zvuk, možete koristiti podešavanje zvučnika. Odaberite konfiguraciju zvučnika, a zatim upotrebite test da biste reprodukovali zvuk zvona. Poslušajte pažljivo sve zvučnike pojedinačno da biste se uverili da primaju signal.

Saveti

 • Ako uopšte ne čujete zvuk, dvaput proverite da li su svi kablovi ispravno priključeni i da li je jačina zvuka na oba zvučnika povećana. (Čak se i najboljim stručnjacima za računare može slučajno desiti da ponekad ostave uključenu opciju operativnog sistema Windows za privremeno isključivanje.) Ako i dalje ne čujete zvuk, pogledajte članak Zvučne kartice: najčešća pitanja.

 • Ako je vaš računar povezan sa TV-om, imajte u vidu da mnoge grafičke kartice i tipovi kablova ne podržavaju audio signale. Možda će biti potrebno da zvučnu karticu u računaru povežete direktno sa zvučnicima. Više informacija potražite u članku Povezivanje računara sa televizorom.

U bilo kom trenutku možete da se vratite u podešavanje zvučnika:

 1. Na daljinskom upravljaču za Media Center pritisnite zeleno dugme „Start“ Zeleno dugme „Start“ na daljinskom upravljaču.
 2. Na početnom ekranu aplikacije Windows Media Center pomerite se do stavke Zadaci, izaberite stavku Postavke, izaberite stavku Opšte postavke, izaberite stavku Podešavanje aplikacije Windows Media Center, a zatim izaberite stavku Podešavanje zvučnika.

Podesite biblioteke medija

Svaki put kad pokrenete aplikaciju Media Center, ona automatski skenira biblioteke „Muzika, „Slike“ i „Video zapisi“ na računaru. Ali šta ako se muzičke datoteke nalaze na spoljnom čvrstom disku ili ako se slike nalaze na drugom računaru u matičnoj grupi? Ne brinite – Media Center ima rešenje.

 1. U okviru Biblioteka medija, izaberite tip medija koji želite da dodate (na primer, Muzika), a zatim kliknite na dugme Dalje.

 2. Izaberite opciju Dodaj fascikle u biblioteku i kliknite na dugme Dalje.

 3. Izaberite opciju Na ovom računaru (uključuje mapirane mrežne diskove), a zatim kliknite na dugme Dalje.

 4. Potražite fasciklu u kojoj su uskladištene datoteke, potvrdite izbor u polju za potvrdu pored te fascikle, a zatim kliknite na dugme Dalje.

Media Center će potražiti digitalne medije u toj fascikli. Takođe će sačuvati izbore fascikli za sledeće pokretanje programa.

Stranica „Biblioteka medija“ u aplikaciji Windows Media Center
Media Center automatski traži kompatibilne datoteke medija u izabranim fasciklama

Ako želite da uvezete datoteke iz deljene fascikle na drugom računaru, proces je sličan: izaberite stavku Na drugom računaru i Media Center će pretražiti deljene fascikle umesto lokalnih. Više informacija potražite u članku Dodavanje datoteka digitalnih medija u Windows Media Center.

U bilo kom trenutku možete da se vratite u biblioteku medija:

 1. Na daljinskom upravljaču za Media Center pritisnite zeleno dugme „Start“ Zeleno dugme „Start“ na daljinskom upravljaču.
 2. Na početnom ekranu aplikacije Windows Media Center pomerite se do stavke Zadaci, izaberite stavku Postavke, a zatim izaberite stavku Biblioteke medija.

Podesite tjunere, TV signal i vodič

Ova opcija se prikazuje u meniju „Opcionalna instalacija“ samo ako Media Center otkrije TV tjuner. TV tjuner je hardverski uređaj koji možete povezati sa računarom putem unutrašnjeg konektora za proširenje ili spoljnog porta za proširenje, kao što je USB port Pomoću kompatibilnog TV tjunera možete povezati TV signal sa računarom da biste gledali i snimali TV sadržaj.

ITV instalacija će vas provesti kroz proces podešavanja TV signala za gledanje i snimanje u programu Media Center. Kada dođete na stranicu Rezultat otkrivanja TV signala izaberite opciju Da, konfiguriši TV signal pomoću ovih rezultata, a zatim će Media Center izvršiti veći deo posla umesto vas.

U bilo kom trenutku možete da se vratite u podešavanje televizora:

 1. Na daljinskom upravljaču za Media Center pritisnite zeleno dugme „Start“ Zeleno dugme „Start“ na daljinskom upravljaču.
 2. Na početnom ekranu aplikacije Windows Media Center pomerite se do stavke Zadaci, izaberite stavku Postavke, izaberite stavku Opšte postavke, izaberite stavku Podešavanje aplikacije Windows Media Center, a zatim izaberite stavku Podešavanje TV signala.

Više informacija o podešavanju TV tjunera potražite u članku TV program na računaru: razumevanje TV signala i TV tjunera.

Sedite, opustite se i uživajte

Kada završite sa instalacijom aplikacije Media Center, izaberite opciju Završio sam, kliknite na dugme Dalje, a zatim na dugme Završi da biste otvorili Media Center i počeli da istražujete. Sva digitalna muzika, fotografije i kućni filmovi – kao i mnoštvo medija na mreži – biće dostupno pomoću samo nekoliko klikova.

ID članka: MSW700018