Pronađite ono što tražite

Budite organizovani u operativnom sistemu Windows 7

Da li ste ikada sačuvali datoteku, a onda niste mogli da je pronađete kasnije? Kao ljubitelj digitalnog fotoaparata, to radim stalno. Snimio sam na hiljade slika u toku ovih godina i imam puno datoteka i fascikli na različitim mestima. Vrlo je frustrirajuće pratiti sve to.

Ali ima nade za nas koji nagomilavamo stvari. U operativnom sistemu Windows 7, pretraga je brža i radi bolje nego ikad pre. A nova funkcija biblioteke vam omogućava da organizujete datoteke bez obzira na to gde se nalaze ili kako se zovu.

Slika polja za pretragu u biblioteci dokumenata
Počnite da unosite tekst u polje za pretragu na vrhu biblioteke da biste pronašli datoteku.

Evo nekih različitih načina kako mi operativni sistem Windows 7 pomaže da pronađem datoteke i budem organizovan.

Trenutno zadovoljenje potreba u meniju „Start“

Kada žurim i znam šta tražim, obično počnem od okvira za pretragu u meniju „Start“. Kliknite na dugme Start slika dugmeta „Start“, a zatim počnite da kucate - ne morate čak ni da kliknete u polje za pretragu. To može da bude naziv datoteke, fascikla, program, ili čak i tekst koji znate da se pojavljuje u datoteci - može da bude bilo šta. Više informacija i video snimak o pretrazi datoteka i dokumenata možete pronaći u odeljku Windows Search.

Čim počnete da kucate, rezultati pretrage počnu da se pojavljuju, organizovani po kategorijama. Kada vidite ono što tražite u spisku rezultata pretrage, kliknite da biste ga otvorili. Ako ne vidite ono što tražite, kliknite na kategoriju ili na dugme Prikaži još rezultata da biste videli celu listu rezultata pretrage u programu Windows Explorer.

Slika rezultata pretrage iz „Start“ menija
Rezultati pretrage počnu da se pojavljuju čim počnete da kucate u polju za pretragu.

Prikupite razbacane datoteke pomoću biblioteka

Dobro je kada znam šta tačno tražim, ali obično ne znam. Ponekad, nisam sasvim siguran gde se datoteka nalazi ili čak i kako se zove. Tu bi biblioteke bile od koristi. Da biste otvorili biblioteku, kliknite na Windows Explorer dugme Slika Windows Explorer dugmeta. na traci zadataka, a zatim u levom oknu, kliknite na biblioteku—Slike, na primer. Nekim bibliotekama možete da pristupite i iz taskbar„Start“ menija.
Slika „Start“ menija
Biblioteke možete da otvarate iz „Start“ menija.

Biblioteka je veoma slična fascikli, ali ne skladišti datoteke. Umesto toga, biblioteka pokazuje lokacije gde se datoteke nalaze, tako da možete da ih vidite kao jednu kolekciju. Na primer, imam neke digitalne slike koje se nalaze u fascikli na mom računaru, a ostale su u fascikli na soljašnjem čvrstom disku. Mogu da uključim obe ove fascikle u biblioteku „Slike“ kako bih mogao da im pristupim odjednom. Možete uključiti puno različitih lokacija u jednu biblioteku ili čak napraviti nove biblioteke. Više informacija potražite u članku Rad sa bibliotekama.

Slika okna za navigaciju u kojem je prikazana biblioteka „Slike“ sa tri uključene fascikle
Biblioteka „Slike“ uključuje dve fascikle po podrazumevanoj vrednosti, ali može da uključi i dodatne fascikle.

Da biste pretražili biblioteku, otvorite biblioteku koju želite da pretražite (kao što je biblioteka dokumenata, slika, muzike i video snimaka), a zatim unesite tekst u polje za pretragu—videćete rezultate dok kucate, a termin za pretragu će biti istaknut žutom bojom tako da brzo može da uočite datoteku koju tražite.

Slika sadržaja biblioteke nakon unosa reči „faktura“ u polje za pretragu
Nakon kucanja reči „faktura“ u polje za pretragu, termin je istaknut u rezultatima pretrage.

Možete i da uredite datoteke na zaista sjajne načine. Na primer, mogu da uredim slike u biblioteci „Slike“ po mesecu kada su slikane ili po oznakama koje sam im dodelio.

Biblioteka „Slike“ uređena po mesecu
Biblioteka „Slike“ uređena po mesecu kada su slike napravljene

Ne brinite se oko detalja – neka to rade filteri za pretragu

Ako imate puno datoteka i želite precizne pretrage sa što manje rezultata, dodavanje filtera za pretragu je pravo rešenje. Možete da koristite filtere za pretragu za fino podešavanje pretraga pomoću dugmadi ugrađenih u polje za pretragu. Samo kliknite u polje za pretragu, a onda na filter za pretragu.

Slika filtera za pretragu „Datum slikanja“ u polju za pretragu
Koristite filter za pretragu „Datum slikanja“ da biste odabrali datume i oni će biti dodati u pretragu.

Ponekad, dodajem više različitih filtera za pretragu u istu pretragu da bih dobio još preciznije rezultate. Na primer, možda želim da pretražujem slike po periodu kada je slikana i oznaci koja joj je dodeljena. Mogu da dodam dva filtera za pretragu da bih to obavio.

Slika menija filtera za pretragu „Oznake“ u polju za pretragu
Možete da koristite dva filtera za pretragu za pretraživanje slike sa oznakom „porodica“ koja je slikana odavno.

Windows će zapamtiti svaku pretragu, bez obzira na to koliko je komplikovana. Čim počnete da kucate, predloženi termini iz prethodnih pretraga koje su slične trenutnom terminu pretrage će se pojaviti ispod polja za pretragu – nešto poput polja za pretragu u pregledaču.

Slika polja za pretragu sa prethodnim pretragama
Možete da kliknete na jednu od prethodnih pretraga ispod polja za pretragu.

Više informacija za istraživanje

Ovo je tek početak. Ima toliko toga što možete da uradite sa bibliotekama i filterima za pretragu i deo zabave je da ih sami isprobavate. Eksperimentišite sa uređivanjem datoeka i filterima za pretragu – svi oni se ponašaju malo drugačije u zavisnosti od toga u kojoj ste biblioteci. Ja obično tražim datoteke u biblioteci „Slike“, ali potpuno je drugačije iskustvo u bibliotekama dokumenata, muzike ili video snimaka. Ako imate kućnu mrežu, pogledajte članak Home sweet homegroup: Networking the easy way in Windows 7 da biste saznali kako da pronađete datoteke u bibliotekama sa drugih računara kod kuće. Sve datoteke uredno organizovane na jednom mestu – šta više može da traži neko ko samo prikuplja datoteke?

Osnovni podaci o autoru

Slika kolumniste Endija Majersa

Endi Majers je pisac u Windows timu u korporaciji Microsoft. On dolazi iz industrije video igara u kojoj je radio kao novinar i autor knjiga o strategijama. U slobodno vreme svira i snima muziku sa različitim bendovima.Imate komentar za ovog kolumnistu? Unesite svoje komentare pomoću alatke ispod. (Videćete polje za komentar kada kliknete na neko od dugmadi ispod.) Imajte na umu da, iako kolumnista čita vaše komentare, nije moguće uvek odgovoriti zbog velike količine materijala.