Matične stranice za hardver

Upoznajte svoje uređaje pomoću usluge Device Stage

Nije potrebno da budete zaluđenik za gadžete da biste znali da je teško da podesite mobilni telefon, muzički plejer ili drugi uređaj da bez problema radi sa računarom. Kako sinhronizujete kontakte i sastanke sa mobilnim telefonom? Kako postavljate muziku na prenosni muzički plejer? Gde pronalazite uputstva za vaš uređaj, softverske ispravke i pomoć? U zavisnosti od uređaja, lista može da bude beskonačna.

Uđite u uslugu Device Stage. Ova nova funkcija u operativnom sistemu Windows 7 rešava te probleme tako što u jedan prozor prikuplja informacije o svemu što možete da uradite, što omogućava da se zadaci lakše pronađu i dovrše.

Device Stage na neki način predstavlja matičnu stranicu za izabrane kompatibilne uređaje i štampače. To je jednostavniji i brži način da se pronađu i koriste uređaji u operativnom sistemu Windows.

Slika usluge Device Stage za mobilne telefone
Primer usluge Device Stage za mobilne telefone

Potpuno novo iskustvo u radu uređaja

Kada povežete uređaj sa računarom, Device Stage se otvara automatski, sa velikom slikom vašeg uređaja na vrhu prozora. Odmah se vidi da je usluga Device Stage prilagođena za vaš uređaj.

Na prvi pogled možete da uočite status uređaja, uključujući informacije o radnom veku baterije, broju fotografija spremnih za preuzimanje na računar, broju tekstualnih poruka, statusu sinhronizacije, količini dostupnog prostora i drugim ključnim indikatorima za vaš uređaj.

Odmah ispod statusnih informacija nalazi se lista dostupnih zadataka za uređaj. Prvo se nalaze glavni zadaci koje često koristite, kao što je sinhronizacija informacija sa mobilnim telefonom, preuzimanje fotografija sa digitalnog fotoaparata ili provera štampanja. Proizvođači hardvera takođe ovde mogu da navedu dodatne zadatke, kao što je naručivanje više mastila i papira za štampanje, preuzimanje upravljačkih programa i ispravki za telefon ili muzički plejer ili traženje korisničke podrške.

S obzirom na to da je usluga Device Stage različita za svaki uređaj, istovremeno je otvoreno više Device Stage prozora, po jedan za svaki uređaj povezan sa računarom. Svaki put kada umanjite prozor Device Stage na Windows traku zadataka, možete da proverite status uređaja tako što ćete pomeriti kursor miša preko dugmeta trake zadataka. Kada isključite uređaj iz računara, Device Stage nestaje, što ostavlja čistu radnu površinu.

Slika Device Stage za štampač
Primer usluge Device Stage za štampač

Koji proizvodi funkcionišu sa uslugom Device Stage?

Device Stage funkcioniše sa kompatibilnim mobilnim telefonima, digitalnim fotoaparatima, prenosnim muzičkim plejerima, velikim brojem različitih ink-jet štampača, laserima i višenamenskim štampačima. Podržava mrežne štampače, kao i štampače povezane preko USB kabla. Takođe radi i sa uređajima i štampačima koji su bežično povezani, kao što su mobilni telefoni i štampači na kojima je omogućen Bluetooth.

Takođe postoji Device Stage za vaš računar. Ona prikazuje informacije o vašem računaru kao što je naziv proizvođača i računara i navodi većinu zadataka koje možete da obavite, kao što je promena sistemskih zvukova, prikaz postavki i druge hardverske postavke računara.

Nije potreban softver da bi usluga Device Stage radila. Samo uključite uređaje ili ih pokrenite bežičnim putem. (Međutim, za sinhronizaciju kontakata, sastanaka i drugih informacija sa mobilnim telefonom, potrebno je da pronađete kompatibilan program za računar).

Najlakši način da otkrijete da li uređaj koji posedujete radi sa uslugom Device Stage je da ga povežete sa računarom i vidite da li se Device Stage otvara. Kada se radi o uređajima koje još uvek nemate, proverite sa proizvođačem ili pregledajte specifikacije za uređaj. Da bi mobilni telefon, muzički plejer, digitalni fotoaparat ili drugi mobilni uređaj mogli da rade sa uslugom Device Stage, proizvođač mora da doda kompatibilni softver u uređaj (koji se takođe naziva firmver).

Slika usluge Device Stage za računar
Primer usluge Device Stage za računar

Uključivanje proizvođača hardvera

Proizvođači hardvera mogu da odaberu da li žele da uređaji budu kompatibilni sa uslugom Device Stage. Kada povežete uređaj sa računarom, Windows 7 će otkriti da li je kompatibilan, a zatim će automatski pokrenuti Device Stage. Ako uređaj nije kompatibilan, Windows 7 će umesto toga pokrenuti automatsku reprodukciju. (Automatska reprodukcija je funkcija operativnog sistema Windows koja omogućava da odaberete program koji ćete koristiti za pokretanje različitih vrsta medija ili uređaja, kao što su muzički CD-ovi ili USB fleš diskovi sa fotografijama ili drugim medijskim datotekama).

Proizvođači hardvera koji prave kompatibilne uređaje takođe mogu da prilagode Device Stage sa sopstvenim zadacima i grafikom. Na ovaj način kompanije imaju veću kontrolu nad izgledom svojih hardverskih proizvoda u operativnom sistemu Windows i imaju mogućnost da naprave proizvode različite od konkurentskih. Proizvođači takođe mogu automatski da ažuriraju Device Stage, tako da sledeći put kada povežete uređaj sa računarom, Device Stage može da prikaže neke nove zadatke.

Jasno je da su se dizajneri potrudili oko detalja ove funkcije. Device Stage ne prikazuje samo jednostavnu sliku uređaja ili štampača, već umetnički pruža slikovitu fotografiju preko vrha ekrana, sa akcentom na grafiku. Nakon toliko godina gledanja u obične, generičke ikone koje bi trebalo da predstavljaju moj štampač, miša i druge uređaje, lepo je videti sliku koja stvarno izgleda kao i uređaj. Nakon oko šest meseci testiranja usluge Device Stage, generičke ikone hardvera mi izgledaju kao iz devedesetih godina.

Slika Device Stage za fotoaparat.
Primer usluge Device Stage za fotoaparat

Neka telefon sjaji

Ništa ne prikazuje mogućnosti usluge Device Stage bolje od kompatibilnog mobilnog telefona sa svim funkcijama. Ovi takozvani pametni telefoni omogućavaju da šaljete i primate e-poštu i tekstualne poruke, pratite sastanke i kontakte, reprodukujete muziku, gledate filmove i video zapise, fotografišete i još više od toga.

Ako kupite premium telefon koji podržava Device Stage, moći ćete da obavite sve vrste zadataka kada ga povežete sa računarom. Kada kliknete na dugme Podesi sinhronizaciju, možete da podesite Device Stage za prenos muzike, video zapisa, kontakata i sastanaka sa računara na telefon i da omogućite međusobnu sinhronizaciju. (Više informacija potražite u članku Sinhronizacija muzike, slika, kontakata i kalendara pomoću mobilnog uređaja).

Izaberite drugi zadatak, kao što je Uvoz slika i video zapisa da biste preuzeli fotografije ili video zapise snimljene pomoću kamere u telefonu. Želite li da čujete delić omiljene hevi metal pesme ili violinijskog koncerta dok vam zvoni telefon? Kliknite na dugme Podesi tonove zvona da biste kreirali prilagođeni ton zvona i preneli ga na telefon. (Više informacija potražite u članku Kreiranje i dodeljivanje melodije za mobilni telefon pomoću funkcije „Device Stage“).

Slika stranice za podešavanje sinhronizacije u usluzi Device Stage
Stranica podešavanja sinhronizacije za mobilni telefon u usluzi Device Stage

Nije potrebno da budete stručnjak za hardver

Iznad svega, Device Stage napravljena je da olakša korišćenje. Ljubitelji gadžeta, ljudi koji uvek sa sobom nose neki telefon, muzički plejer ili drugi uređaj, razumeće koliko je sada olakšano korišćenje tih uređaja.

Međutim, Device Stage takođe omogućava da osobe koje ništa ne znaju o gadžetima ili računarima takođe koriste uređaje sa računarom. Pošto se Device Stage automatski otvara kada povežete uređaj, ne morate da otkrivate gde da odete u operativnom sistemu Windows da biste koristili uređaj.

Ako želite da sami otvorite Device Stage, to lako možete da uradite iz fascikle „Uređaji i štampači“. To je korisno kada koristite uređaj kao što je štampač koji ne povezujete svakodnevno sa računarom. Samo dvaput kliknite na sliku uređaja u fascikli „Uređaji i štampači“ da biste otvorili uslugu Device Stage. Ako štampač ili drugi uređaj nije kompatibilan sa uslugom Device Stage, otvoriće se standardni dijalog sa Windows svojstvima.

Device Stage zadaci su takođe napravljeni za lako korišćenje. Čak i početnici u korišćenju računara videće da su zadaci jednostavni i nazivaju se Podešavanje sinhronizacije, Podešavanje tona zvona ili Uvoz slika i video zapisa. Kliknite na zadatak i već ste krenuli. Ne hvalite se prijateljima previše jer će možda početi da vas nazivaju zaluđenikom za gadžete.

Slika dugmeta „Reprodukuj“ Pogledajte demonstraciju: Windows 7 Device Stage demo

Osnovni podaci o autoru

Slika kolumniste Džona Svensona

Džon Svenson je pisac u Windows timu u korporaciji Microsoft. Za 11 godina u korporaciji Microsoft radio je sve, od intervjuisanja tehničkih menadžera u preduzeću do pružanja pomoći novajlijama u radu sa računarom da razumeju Windows. Prethodno je radio kao izveštač za poslovne i tehnološke teme za novine i magazine.Imate komentar za ovog kolumnistu? Unesite svoje komentare pomoću alatke ispod. (Videćete polje za komentar kada kliknete na neko od dugmadi ispod.) Imajte na umu da, iako kolumnista čita vaše komentare, nije moguće uvek odgovoriti zbog velike količine materijala.