Računar je ažuran kada instalirate najnovije ispravke za Windows i druge programe. Da biste proverili da li postoje ispravke za Windows, sledite ove korake:

  1. Otvorite Windows Update tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“. U polju za pretragu otkucajte termin Update, a zatim sa liste rezultata izaberite stavku Windows Update.

  2. U levom oknu kliknite na dugme Proveri da li postoje ispravke, a zatim sačekajte dok Windows potraži najnovije ispravke za računar.

  3. Ako budu pronađene ispravke, izaberite stavku Instaliraj ispravke.

Možda ćete videti važne i opcionalne ispravke. Ukoliko u slučajevima kada postoje samo opcionalne ispravke ne vidite dugme Instaliraj ispravke, kliknite na dugme Dostupne opcionalne ispravke, odaberite one koje želite, a zatim kliknite na dugme U redu. Važne ispravke pomažu da se poboljša bezbednost operativnog sistema Windows i računara i njih treba instalirati. Opcionalne ispravke su često ažurirani upravljački programi uređaja ili ispravke programa koje nisu kritične za njihov rad. Opcionalne upravljačke programe možete da instalirate ako oni dodaju neke funkcije (na primer, dodatne jezike) ili ako imate problema sa postojećim uređajem ili programom. Više informacija o bezbednosnim ispravkama potražite u odeljku Preuzimanje bezbednosnih ispravki za Windows.

Da biste proverili da li postoje ispravke za druge softverske programe i uređaje koje se ne pojavljuju u okviru funkcije Windows Update, posetite Veb lokaciju izdavača ili proizvođača softvera.

Saveti

  • Evo kako možete da preuzmete ispravke za Windows i druge Microsoft programe u isto vreme, uključujući ispravke za Microsoft Office (Word, Outlook, Excel, PowerPoint i drugo), kao i novi Microsoft softver: U levom oknu funkcije Windows Update izaberite stavku Promeni postavke. Zatim, u okviru Microsoft Update potvrdite izbor u polju za potvrdu Preuzimaj ispravke za Microsoft proizvode i proveravaj novi opcionalni Microsoft softver prilikom ažuriranja operativnog sistema Windows. Ako već koristite Veb lokaciju Microsoft Update koja funkcioniše sa automatskim ažuriranjem operativnog sistema Windows, funkcija Windows Update automatski će se otvoriti i prikazati status ažuriranja.

  • Neki programi, poput antivirusnih programa ili programa za nadgledanje špijunskog softvera, obezbeđuju vezu za proveru postojanja ispravki iz samog programa ili imaju usluge pretplate koje mogu da vas obaveste kada nove ispravke budu dostupne. Trebalo bi da najpre proverite da li postoje ispravke za bezbednosne programe, a zatim za programe i uređaje koje najčešće koristite. Ako koristite Windows zaštitnik, više informacija potražite u odeljku Redovno ažuriranje definicija programa Windows zaštitnik.