Evo uobičajenog načina za kopiranje slika i video zapisa sa digitalnog fotoaparata na računar:

 1. Fotoaparat povežite na računar pomoću USB kabla.

 2. Uključite fotoaparat.

 3. U dijalogu Automatska reprodukcija koji se pojavljuje kliknite na dugme Uvezi slike i video zapise pomoću operativnog sistema Windows.

 4. (Opcionalno) Da biste označili slike, otkucajte ime oznake u polje Označavanje slika (opcionalno).

  Ime fascikle po podrazumevanoj vrednosti uključuje datum uvoza slika i video zapisa i ime oznake.

 5. Kliknite na dugme Uvezi.

  Novi prozor se otvara i prikazuje uvezene slike i video zapise.

Ilustracija povezivanja fotoaparata sa računarom pomoću USB kabla
Povezivanje fotoaparata sa računarom pomoću USB kabla

Napomene

 • Kada uvozite slike na njih možete dodati opisne oznake tako što ćete ih otkucati u polje Označavanje slika (opcionalno). Možete takođe da označite slike ili dodatne još oznaka kada se slike uvezu u računar. Više informacija potražite u odeljku Označavanje slika radi lakšeg pronalaženja.

 • Možete promeniti postavke koje se koriste prilikom uvoza slika i video zapisa kako bi se vaše slike imenovale i organizovale na način koji vam najviše odgovara. Za više informacija pogledajte odeljak Promena postavki za uvoz slika.

 • Neki uređaji su kompatibilni sa opcijom „Faza uređaja“. „Faza uređaja“ će se za kompatibilne uređaje otvoriti umesto opcije „Automatska reprodukcija“ kada povežete uređaj sa računarom i uključite ga. Da biste uvezli slike ili video zapise sa uređaja, u opciji „Faza uređaja“ kliknite na vezu za uvoz.

  Da biste u opciji „Faza uređaja“ uvezli slike sa uređaja, uređaj mora biti kompatibilan sa opcijom „Faza uređaja“. Ova nova funkcija vam dozvoljava da uvezete slike i video zapise sa nekih uređaja i da obavite druge zadatke vezane za uređaj.

Prikaži sve

Šta ako se dijalog „Automatska reprodukcija“ ne pojavi?

Ako se dijalog „Automatska reprodukcija“ koji vam postavlja upit da uvezete slike i video zapise ne pojavi kada povežete fotoaparat sa računarom, automatska reprodukcija je možda isključena. Ako dođe do toga, slike i video zapise možete da uvezete na računar pomoću programa Windows Explorer umesto toga. Evo na koji način:

 1. Otvorite stavku „Računar“ tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, a zatim izabrati stavku Računar.

 2. U oknu za navigaciju na levoj strani prozora, u okviru stavke Računar kliknite desnim tasterom miša na digitalni fotoaparat i izaberite stavku Uvoz slika i video zapisa.

 3. (Opcionalno) Da biste označili slike, otkucajte ime oznake u polje Označavanje slika (opcionalno).

  Ime fascikle po podrazumevanoj vrednosti uključuje datum uvoza slika i video zapisa i ime oznake.

 4. Kliknite na dugme Uvezi.

  Novi prozor se otvara i prikazuje uvezene slike i video zapise.

Savet

Šta je sa fleš memorijskim karticama?

Ako vaš fotoaparat koristi prenosivu fleš memorijsku karticu tipa Secure Digital (SD) ili CompactFlash, razmislite o priključivanju čitača memorijske kartice na računar. Kada ubacite memorijsku karticu u čitač možete kopirati slike na računar a da ne trošite bateriju na fotoaparatu, koristite kablove za povezivanje ili instalirate dodatni softver. Neki računari ili laptop računari imaju ugrađene čitače memorijske kartice. Pogledajte dokumentaciju za računar da biste utvrdili da li vaš računar ima čitač pametne kartice.

Zašto ne mogu da odaberem koje slike ili video zapise želim da uvezem?

Windows otkriva najnovije slike i video zapise i ne uvozi duplirane verzije starijih slika ili video zapisa koje ste već kopirali na računar kako biste u jednom koraku mogli da uvezete slike i video zapise. zatim možete pregledati i organizovati slike u biblioteci „Slike“. Za više informacija o upravljanju i organizaciji slika u biblioteci „Slike“ pogledajte odeljak Upravljanje slikama. Uvezene slike možete pregledati i u programu Windows prikazivač fotografija u kojem veliki format pregleda olakšava donošenje odluke oko toga koje ćete nove slike izbrisati sa računara. Za više informacija o prikazivanju slika u programu Windows prikazivač fotografija pogledajte odeljak Prikaz i korišćenje slika u programu Windows prikazivač fotografija.

Da biste organizovali video zapise, možete koristiti biblioteku „Video zapisi“. Za više informacija o upravljanju i organizaciji video zapisa u biblioteci „Video zapisi“ pogledajte odeljak Upravljanje video zapisima.