Sa programima i funkcijama koji su uključeni u operativni sistem Windows možete postići mnogo, ali ćete verovatno želeti da instalirate i druge programe.

Način dodavanja programa zavisi od toga gde se nalaze instalacione datoteke programa. Programi se obično instaliraju sa CD-a, DVD-a, Interneta ili sa mreže. Ako želite da deinstalirate ili promenite neki program koji je već instaliran na računaru, pogledajte odeljak Deinstaliranje ili menjanje programa.

Prikaži sve

Instaliranje programa sa CD-a ili DVD-a

 • Ubacite disk u računar i sledite uputstva na ekranu. Obavezna dozvola administratora Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.

  Mnogi programi instalirani sa CD-ova ili DVD-ova automatski pokreću čarobnjak za instalaciju programa. U tom slučaju će se pojaviti dijalog „Automatska reprodukcija“ i moći ćete da odaberete da pokrenete čarobnjak. Više informacija potražite u odeljku Automatska reprodukcija: najčešća pitanja.

  Ako program ne započne sa instaliranjem, proverite informacije koje ste dobili sa programom. Ove informacije će najverovatnije obezbediti uputstva za ručno instaliranje programa. Ako ne možete da pristupite informacijama, možete da pretražite disk i otvorite instalacionu datoteku programa, koja se obično naziva Setup.exe ili Install.exe. Ako je program napisan za stariju verziju operativnog sistema Windows, pogledajte odeljak Omogućavanje pokretanja starijih programa u ovoj verziji operativnog sistema Windows.

Instaliranje programa sa Interneta

 1. U Veb pregledaču kliknite na vezu do programa.

 2. Izvršite jednu od sledećih radnji:

  • Da biste odmah instalirali program, kliknite na dugmeOtvori ili Pokreni i sledite uputstva na ekranu. Obavezna dozvola administratora Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.

  • Da biste program instalirali kasnije, kliknite na dugme Sačuvaj i preuzmite instalacionu datoteku na računar. Kada budete spremni da instalirate program, dvaput kliknite na datoteku i pratite uputstva na ekranu. Ovo je bezbednija opcija, jer možete skenirati instalacionu datoteku protiv virusa pre nego što nastavite.

Napomena

 • Kada preuzimate i instalirate programe sa Interneta, uverite se da možete verovati proizvođaču programa kao i Veb lokaciji koja nudi program.

Instaliranje programa sa mreže

Ako računar povežete sa domenom (kao što je interna korporativna mreža) koji nudi programe koje možete dodati, programe možete instalirati sa kontrolne table.

 1. Otvorite opciju „Preuzmi programe“ tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Kontrolna tabla, izabrati stavku Programi, izabrati stavku Programi i funkcije, a zatim u levom oknu izabrati stavku Instaliranje programa sa mreže.

 2. Izaberite program sa liste, a zatim kliknite na dugme Instaliraj.

 3. Sledite uputstva na ekranu. Obavezna dozvola administratora Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.