Instaliranje novog čvrstog diska jeste jedan od najuobičajenijih zadataka nadogradnje. To je jednostavan način da produžite životni vek računara na kojem ponestaje prostora za skladištenje. Kada instalirate nov unutrašnji ili spoljni čvrsti disk, možete da povećate ukupan prostor na disku nekoliko puta jer su čvrsti diskovi danas mnogo veći nego što su bili pre samo dve ili tri godine.

Spoljni čvrsti diskovi

Najjednostavniji način za dodavanje prostora na čvrstom disku jeste priključivanje spoljnog čvrstog diska. Ako dodate spoljni čvrsti disk, on ne može da funkcioniše kao primarni čvrsti disk na kojem instalirate Windows, ali ga možete koristiti kao sekundarni disk za skladištenje programa i datoteka. Dodavanje spoljnog čvrstog diska predstavlja dobar način za kreiranje obilja dodatnog prostora za skladištenje digitalnih fotografija, video zapisa, muzike i drugih datoteka koje zahtevaju veliku količinu prostora na disku.

Da biste instalirali spoljni čvrsti disk, sve što treba da uradite jeste da ga priključite na računar i povežete kabl za napajanje. Većina ovih čvrstih diskova priključuje se na USB port, ali se neki priključuju na Firewire (poznat i kao IEEE 1394) ili spoljni Serial ATA (eSATA) port. Dodatna uputstva potražite u informacijama koje ste dobili uz spoljni čvrsti disk. Možda ćete morati i da instalirate softver koji ste dobili uz čvrsti disk.

Više informacija potražite u odeljku Instaliranje USB uređaja.

Ilustracija tipičnog USB kabla i porta
Većinu spoljnih čvrstih diskova možete instalirati jednostavnim priključivanjem na USB port.

Unutrašnji čvrsti diskovi

Unutrašnji čvrsti diskovi se povezuju sa matičnom pločom računara putem IDE interfejsa ili SATA interfejsa. Uz većinu novih čvrstih diskova dobija se IDE ili SATA kabl za povezivanje, u zavisnosti od tipa disk jedinice.

Instaliranje unutrašnjeg čvrstog diska je mali komplikovanije, posebno ako planirate da novi disk učinite primarnim čvrstim diskom na kojem ćete instalirati Windows. Da biste instalirali unutrašnji čvrsti disk, trebalo bi da imate iskustva u otvaranju kućišta računara i povezivanju kablova.

Većina stonih računara ima prostora za najmanje dva unutrašnja čvrsta diska. Laptop računari imaju prostora samo za jedan čvrsti disk. Ako zamenjujete primarni čvrsti disk, a ne dodajete sekundarni disk, moraćete da instalirate Windows nakon povezivanja diska.

Napomena

 • Mnogi unutrašnji čvrsti diskovi sadrže prespojnike koje morate podesiti da biste namenili čvrstom disku ulogu primarnog (glavnog) diska na kojem ćete instalirati Windows ili sekundarnog (podređenog) diska na kojem ćete skladištiti programe i datoteke. Ti prespojnici su male plastične navlake koje morate postaviti na ispravne metalne iglice prespojnika. Dodatna uputstva potražite u informacijama koje ste dobili uz unutrašnji čvrsti disk.

Prikaži sve

Uklanjanje i zamena unutrašnjeg čvrstog diska

 1. Isključite računar, prekinite napajanje i otvorite kućište računara. Ako imate laptop računar, proverite informacije proizvođača da biste saznali da li postoji tabla koju možete ukloniti da biste pristupili čvrstom disku.

 2. Isključite sve kablove povezane sa čvrstim diskom, a zatim uklonite čvrsti disk. Pažljivo isključite kablove jer ćete iste kablove priključiti u novi čvrsti disk. Ako postoje šrafovi koji pričvršćuju čvrsti disk, biće vam potreban mali odvijač da biste ih odšrafili. Mnogi čvrsti diskovi klize unutra i napolje na šinama. Ako imate pitanja, pogledajte informacije koje ste dobili uz računar.

 3. Ubacite nov čvrsti disk i povežite ga istim kablovima na istim mestima kao na čvrstom disku koji ste uklonili. Jedan kabl povezuje disk sa napajanjem računara, a drugi kabl povezuje disk sa matičnom pločom računara.

Dodavanje novog unutrašnjeg čvrstog diska (bez uklanjanja postojećeg diska)

 1. Isključite računar, prekinite napajanje i otvorite kućište računara. Ako imate laptop računar, proverite informacije proizvođača da biste saznali da li postoji tabla koju možete ukloniti da biste pristupili čvrstom disku.

 2. Ubacite nov čvrsti disk u prazno ležište za čvrsti disk u kućištu računara. Možda će vam biti potreban mali odvijač da biste prišrafili disk u kućište. Različita kućišta imaju različite načine za pričvršćivanje čvrstih diskova. Mnogi klize unutra i napolje na šinama.

 3. Povežite jedan kabl iz napajanja računara sa konektorom za napajanje na zadnjoj strani čvrstog diska.

 4. U zavisnosti od tipa čvrstog diska koji imate, povežite IDE ili SATA kabl sa zadnje strane diska sa IDE ili SATA konektorom na matičnoj ploči računara. IDE kablovi su široki i ravni sa velikim konektorima, a SATA kablovi su tanki sa malim konektorima. Više informacija potražite u informacijama koje ste dobili uz čvrsti disk.

Priprema za upotrebu novog čvrstog diska

Ako ste ispravno instalirali novi čvrsti disk, računar bi trebalo da ga prepozna. Kada uključite računar, BIOS bi trebalo automatski da otkrije novi čvrsti disk.

Ako planirate da novi čvrsti disk koristite kao primarnu particiju na kojoj se nalazi Windows, moraćete da instalirate Windows na disku da biste mogli da koristite računar. Da biste to uradili, biće vam potreban Windows 7 instalacioni disk. Za više informacija u pomoći i podršci potražite termin „Instalacija i ponovna instalacija operativnog sistema Windows“.

Ako planirate da novi čvrsti disk koristite kao sekundarni disk (na kojem se ne nalazi Windows), trebalo bi da vidite novi čvrsti disk sledeći put kada pokrenete računar i prijavite se na Windows. Kada se Windows pokrene, kliknite na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izaberite stavku Računar, a zatim potražite novu disk jedinicu. Oznaka dodeljena disk jedinici zavisiće od konfiguracije računara. Ako ne vidite novi čvrsti disk, pokušajte da ga potražite u okviru alatke „Upravljanje računarom“.
 1. Otvorite opciju „Upravljanje računarom“ tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Kontrolna tabla, izabrati stavku Sistem i bezbednost, izabrati stavku Administrativne alatke, a zatim dvaput kliknuti na stavku Upravljanje računarom. Obavezna dozvola administratora Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.

 2. U levom oknu, u okviru Skladištenje izaberite stavku Upravljanje diskovima, a zatim potražite novu disk jedinicu.

Verovatno ćete morati da formatirate čvrsti disk da biste mogli da ga koristite. Uputstva potražite u odeljku Formatiranje diskova i disk jedinica: najčešća pitanja. Sledite ista ova uputstva da biste formatirali stari čvrsti disk koji sadrži podatke koje želite da obrišete.

Ako računar ne prepozna novi čvrsti disk, ponovo pogledajte uputstva za instalaciju koja ste dobili uz njega. Ako imate dodatnih pitanja, posetite Veb lokaciju proizvođača.

Napomena

 • Novi čvrsti disk možete da podelite na više particija. Svaka particija na čvrstom disku se može formatirati i može joj se dodeliti oznaka disk jedinice. Više informacija potražite u odeljku Upravljanje čvrstim diskovima: preporučene veze.