Instalacija i prikazivanje uređaja i upravljanje njima

Kada želite da vidite sve uređaje koji su povezani sa računarom, koristite neki od njih ili rešite probleme sa nekim koji ne funkcioniše ispravno, otvorite fasciklu „Uređaji i štampači“.

Otvaranje fascikle „Uređaji i štampači“

 • Otvorite opciju „Uređaji i štampači“ tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, a zatim u meniju „Start“ kliknite na stavku uređaji i štampači.

Slika fascikle „Uređaji i štampači“
Fascikla „Uređaji i štampači“ daje vam brz prikaz uređaja koji su povezani sa računarom.
Prikaži sve

Sadržaj fascikle „Uređaji i štampači“

Uređaji prikazani u fascikli „Uređaji i štampači“ najčešće su spoljni uređaji koje možete da povežete sa računarom ili prekinete njihovu vezu putem porta ili mrežne veze. Prikazuje se i računar.

Navedeni uređaji obuhvataju:

 • Prenosne uređaje koje nosite sa sobom i povremeno povezujete sa računarom, kao što su mobilni telefoni, prenosni muzički plejeri i digitalne kamere.

 • Sve uređaje koje priključujete na USB port na računaru, uključujući spoljne USB čvrste diskove, fleš diskove, Veb kamere, tastature i miševe.

 • Sve štampače povezane sa računarom, što obuhvata štampače povezane putem USB kabla, preko mreže ili bežično.

 • Bežične uređaje povezane sa računarom, uključujući Bluetooth uređaje i bežične USB uređaje.

 • Računar.

 • Kompatibilne mrežne uređaje povezane sa računarom, kao što su mrežni skeneri, extender uređaji za medije ili uređaji za skladištenje povezani sa mrežom (NAS uređaji).

  Napomena

  • Fascikla „Uređaji i štampači“ može da prikaže samo mrežne uređaje koji mogu da se povežu sa računarom. Da biste proverili kompatibilnost mrežnog uređaja, pokušajte da ga dodate na računar iz fascikle „Uređaji i štampači“. Ako se on ne pojavi na listi uređaja sa kojima možete da se povežete, proverite informacije koje ste dobili uz uređaj ili posetite Veb lokaciju proizvođača. Više informacija potražite u odeljku Pronalaženje bežičnih i umreženih uređaja za dodavanje računaru

Stavke koje se ne nalaze u fascikli „Uređaji i štampači“

Fascikla „Uređaji i štampači“ ne prikazuje:

 • Uređaje instalirane u kućištu računara kao što su unutrašnji čvrsti diskovi, disk jedinice, zvučne kartice, grafičke kartice, memorija (RAM), procesori i druge unutrašnje komponente računara.

 • Zvučnike povezane sa računarom putem konvencionalnih žica za zvučnike. (USB i bežični zvučnici mogu biti prikazani.)

 • Neke starije uređaje kao što su tastature i miševi povezani putem PS/2 ili serijskog porta.

Napomena

 • Da biste pronašli uređaje koji su povezani sa računarom, ali nisu navedeni u fascikli „Uređaji i štampači“, pogledajte upravljač uređajima. Upravljač uređajima navodi sav hardver instaliran na računaru, kao i uređaje koji su spoljno povezani. Upravljač uređajima je primarno namenjen naprednim korisnicima računara i ne prikazuje ikone za uređaje. Morate biti prijavljeni kao administrator da biste napravili bilo kakve promene postavki uređaja u upravljaču uređajima.

Radnje koje možete da izvršite sa fasciklom „Uređaji i štampači“

Fascikla „Uređaji i štampači“ omogućava vam da izvršite mnoge zadatke koji se razlikuju u zavisnosti od uređaja. Evo osnovnih zadataka koje možete da izvršite:

 • Dodavanje novog bežičnog ili mrežnog uređaja ili štampača računaru.

 • Prikaz svih spoljnih uređaja i štampača koji su povezani sa računarom.

 • Provera ispravnog funkcionisanja određenog uređaja.

 • Prikaz informacija o uređajima, na primer, tipa, modela i proizvođača, uključujući detaljne informacije o mogućnostima sinhronizacije mobilnog telefona ili drugog mobilnog uređaja.

 • Izvršavanje zadataka sa uređajem.

  Kada u fascikli „Uređaji i štampači“ kliknete desnim tasterom miša na neki uređaj, možete da izaberete sa liste zadataka koji se razlikuju u zavisnosti od mogućnosti uređaja. Na primer, možda ćete moći da vidite šta se štampa na mrežnom štampaču, da prikažete datoteke uskladištene na USB fleš disku ili da otvorite program proizvođača uređaja. Za mobilne uređaje koji podržavaju novu funkciju „Faza uređaja“ u operativnom sistemu Windows takođe možete otvoriti napredne funkcije specifične za uređaje u operativnom sistemu Windows iz priručnog menija, na primer, mogućnost sinhronizacije sa mobilnim telefonom ili promenu melodija.

 • Preduzmite korake za popravljanje uređaja koji ne funkcionišu ispravno.

  Rešavanje problema sa uređajem

  • Kliknite desnim tasterom miša na uređaj ili računar sa žutom ikonom upozorenja Slika žute ikone upozorenja, izaberite stavku Reši probleme, sačekajte dok alatka za rešavanje problema pokušava da otkrije probleme (ovo može da potraje nekoliko minuta), a zatim sledite uputstva.

  Više informacija potražite u odeljku Rešavanje problema u operativnom sistemu Windows.