Instaliranje programa: najčešća pitanja

Evo odgovora na uobičajena pitanja o instaliranju programa. Više informacija potražite u odeljcima Instaliranje programa, Deinstaliranje ili menjanje programa i Deinstaliranje programa: najčešća pitanja.

Prikaži sve

Kako da aktiviram Windows?

Za informacije o aktivaciji i šiframa proizvoda pogledajte odeljak Aktivacija operativnog sistema Windows: najčešća pitanja.

Da li se Windows 7 može deinstalirati?

Ne, ali možete ponovo da instalirate prethodni operativni sistem, koji će zatim zameniti operativni sistem Windows 7. Morate da imate originalni instalacioni disk da biste ponovo instalirali stari operativni sistem. Napravite rezervne kopije programa i datoteka, ubacite instalacioni disk u računar, a zatim ponovo instalirajte stari operativni sistem. Ponovo formatirajte disk tokom procesa ponovne instalacije da biste povratili prostor na čvrstom disku koji je koristio operativni sistem Windows 7. Nakon što ponovo instalirate prethodni operativni sistem, ponovo instalirajte programe i datoteke.

Napomena

  • Ako ponovo instalirate svoj stari operativni sistem, vaše datoteke i postavke programa neće biti sačuvane. Obavezno prvo napravite rezervne kopije svojih programa i datoteka.

Kako da instaliram ispravke za Windows?

Koristite automatsko ažuriranje da biste obezbedili da Windows bude ažuriran najnovijim informacijama iz korporacije Microsoft, uključujući ispravke upravljačkih programa. Više informacija potražite u odeljku Instaliranje ispravki za Windows.

Da li mogu da instaliram program koji je napravljen za raniju verziju operativnog sistema Windows?

Da. Većina programa napisanih za ranije verzije sistema Windows radi i u ovoj verziji sistema Windows, ali neki stariji programi će raditi loše ili neće uopšte raditi.

Ukoliko stariji program ne radi ispravno ili se ne instalira, pokrenite program za rešavanje problema sa kompatibilnošću programa koji će simulirati stariju verziju operativnog sistema Windows. Čarobnjak možete pokrenuti za instalacioni program ako se program ne instalira ili za program ako se instalira, ali ne radi ispravno. Više informacija potražite u odeljku Omogućavanje pokretanja starijih programa u ovoj verziji operativnog sistema Windows.

Zašto moram biti administrator da bih instalirao program?

Samo administratori mogu da prave promene koje će uticati na sve korisnike računara, kao što su instaliranje softvera i hardvera i promena bezbednosnih postavki.

Ako program koji pokušavate da instalirate ili pokrene zahteva da imate administratorska prava, a vi već jeste administrator računara, kliknite desnim tasterom miša na ikonu instalacije programa, a zatim izaberite stavku Pokreni kao administrator. Obavezna dozvola administratora Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.

Ako ste program instalirali, ali on se ne pokreće, kliknite desnim tasterom miša na ikonu programa, izaberite stavku Svojstva, izaberite karticu Kompatibilnost, potvrdite izbor u polju Pokreni ovaj program kao administrator, a zatim pokušajte da pokrenete program.

Kako da promenim fasciklu u koju se instalira program?

Obično tokom procesa instalacije možete odabrati lokaciju fascikle. Možete odlučiti da promenite podrazumevanu lokaciju ako ste kreirali više particija na čvrstom disku i želite da programe uskladištite na određenoj particiji. Ne preporučuje se da premeštate programske datoteke nakon što ih instalirate. Ako ih premestite, možda ćete morati ponovo da instalirate program da bi ispravno radio.