Internet Checkers: kako igrati

Igrajte jednu od najstarijih i najpopularnijih igara na tabli protiv drugih osoba na Internetu.

Prikaži sve

Pokretanje igre

 1. Otvorite fasciklu „Igre“ tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“. U polju za pretragu otkucajte termin igre i sa liste rezultata izaberite stavku Explorer za igre.

 2. Kliknite dvaput na stavku Internet Checkers.

  (Ne vidite ovu stavku? Pogledajte odeljak Gde se nalaze igre?)

 3. Kliknite na dugme Igraj.

  Ako je računar povezan sa Internetom, igra će se pokrenuti. U suprotnom, od vas će se zahtevati da se povežete. Internet Checkers funkcioniše samo ako ste na mreži.

Prilagođavanje izgleda igre

Možete izabrati različite figure i pozadine za igru.

 1. Otvorite fasciklu „Igre“ tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“. U polju za pretragu otkucajte termin igre i sa liste rezultata izaberite stavku Explorer za igre.

 2. Kliknite dvaput na stavku Internet Checkers.

  (Ne vidite ovu stavku? Pogledajte odeljak Gde se nalaze igre?)

 3. U meniju Igra izaberite stavku Promeni izgled.

 4. Izaberite željene opcije i kliknite na dugme U redu.

Ćaskanje sa protivnikom tokom igre

Internet Checkers ima dvadesetak tekstualnih poruka pomoću kojih protivniku možete preneti ono što mislite.

 1. Prvo se uverite da je ćaskanje uključeno tako što ćete u donjem desnom uglu u okviru Ćaskanje izabrati opciju uključeno.

 2. U donjem levom uglu izaberite stavku Izaberite poruku za slanje, a zatim izaberite neku od unapred napisanih fraza.

Slika igre „Internet Checkers“
Internet Checkers

Internet Checkers: pravila i osnovne informacije

Cilj

Uzmite sve protivnikove figure ili mu blokirajte sve dozvoljene pokrete.

Tabla

Checkers se igra na tabli sa 64 polja. Jedna strana igra sa crvenim figurama, a druga sa belim. Figure se kreću samo po tamnim poljima.

Kako igrati

Pomeranje figura

Igra se uvek započinje crvenim figurama, a u preostalom delu igrači igraju naizmenično.

Kada bude vaš red, kliknite na figuru, a zatim kliknite na polje na koje želite da je postavite.

Morate se pomeriti napred na slobodno polje, jedno polje dijagonalno ili skačući na protivnikovu figuru. (Windows ne omogućava nedozvoljene pokrete.)

Uzimanje figura

Figura se uzima njenim preskakanjem.

Skokovi su mogući kada je protivnikova figura na susednom polju, a prazno polje se nalazi direktno nasuprot njega. Ako je skok dostupan, morate ga iskoristiti. Windows neće dozvoliti druge pokrete.

Ako su protivnikove figure pravilno raspoređene, možete skočiti na više figura u okviru jednog poteza. Međutim, morate izvršiti jedan skok odjednom pomoću miša.

„Ja sam kralj“

Kada figura dospe na suprotnu stranu table, dobija krunu i postaje kralj. Kralj se može pomerati dijagonalno unapred ili unazad.

Završetak igre

Igra se može završiti na dva načina.

Remi možete ponuditi tako što ćete kliknuti na dugme Remi ili pritisnuti kombinaciju tastera Alt+D. Remi predstavlja izjednačenu igru. Ako protivnik prihvati ponudu, pojaviće se poruka „Remi“, a igra će se završiti. Ako protivnik odbije ponudu, igra se nastavlja.

Možete i predati igru. Ako predate igru, protivnik pobeđuje. Da biste predali igru, kliknite na dugme Predaj ili pritisnite kombinaciju tastera Alt+R.

Kada se igra završi, možete ponovo igrati protiv iste osobe ili protiv neke druge osobe tako što ćete u meniju Igra izabrati stavku Pronađi novog protivnika.

Predlozi i saveti

 • Prodrmajte ih. Da li vaš protivnik namerno izbegava da napravi potez ili usporava igru nadajući se da ćete vi odustati? Sačekajte da se pojavi dugme Prodrmaj. Kada kliknete na njega, nateraćete drugog igrača da napravi potez inače će mu biti prekinuta veza sa igrom.

 • Napadnite prvi. Prvi uzmite figuru, a zatim nametnite niz jednako uspešnih napada. U tom slučaju ćete obično pobediti.

 • Nastojte da uzmete dve figure. Pokušajte da uzmete dve figure u jednom potezu, tako da se vaš protivnik bori da spasi obe. To će oslabiti protivnikovu odbranu.

 • Izgubite jednu da biste uzeli dve figure. Strateški žrtvujte figure da biste nametnuli izbacivanje više protivničkih figura. Na primer, dozvolite protivniku da vam uzme jednu figuru ako ćete u sledećem potezu moći da uzmete dve njegove figure.

 • Branite se. Figure postavite tako da na napade možete odgovoriti protivnapadom. Pored toga, nemojte postavljati figure predaleko jedne od drugih jer ćete tako biti izloženi višestrukim gubicima u jednom potezu.

 • Mislite unapred. Povećajte broj pomeranja koje možete izvršiti u okviru jednog poteza ograničavajući protivnikove mogućnosti. Ako je moguće, figure postavite tako da strateški blokiraju protivnikove pokrete.

 • Povlačite se. Nemojte prebrzo isprazniti poslednji red. Na taj način bi protivnik mogao da dođe do kraljeva.