Traka sa obaveštenjima programa Internet Explorer 9: najčešća pitanja

Evo odgovora na neka uobičajena pitanja o traci sa obaveštenjima u programu Windows Internet Explorer 9:

Prikaži sve

Šta je to traka sa obaveštenjima?

Traka sa obaveštenjima je zlatno-bela traka na dnu Veb stranice gde Internet Explorer prikazuje informacije o statusu pregledača, Veb stranici ili preuzimanju. Ona vam obično pruža radnje koje možete da izvršite, na primer otvaranje ili čuvanje, a zatim nestaje ukoliko napustite Veb stranicu.

Ako je obaveštenje u vezi sa preuzimanjem na čekanju koje zahteva radnju, traka će kratko blesnuti, a zatim postati neprozirno zlatna. U slučaju obaveštenja manje važnosti koji se ne tiču vaše privatnosti ili bezbednosti, traka će sama nestati posle nekoliko sekundi.

Napomena

 • Obaveštenja u programu Internet Explorer ostaju otvorena dvaput duže od trajanja postavke vremena za dijaloge u centru za lakše korišćenje računara. Da biste promenili postavku vremena za dijaloge, sledite ove korake:

  1. Otvorite stranicu Korišćenje računara bez ekrana tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Kontrolna tabla, izabrati stavku Jednostavan pristup, izabrati stavku Centar za lakše korišćenje računara, a zatim izabrati stavku Korišćenje računara bez ekrana.

  2. Kliknite na dugme koje prikazuje vreme, povećajte ili smanjite vreme, a zatim kliknite na dugme U redu.

Da li mogu da zanemarim obaveštenja?

Da. Traka se može prikazivati dok ne pređete na novu Veb stranicu ili kliknete na dugme „Zatvori“. U slučaju obaveštenja koja se tiču vaše privatnosti ili bezbednosti, Internet Explorer automatski izvršava najbezbedniju radnju i omogućava vam da izvršite manje bezbedne radnje ukoliko ste uvereni da one neće izložiti računar ili informacije opasnosti.

Da li mogu da isključim traku sa obaveštenjima?

Ne, ali možete kliknuti na dugme „Zatvori“ na desnoj strani trake da bi se ona izgubila. Traka će nestati i ako napustite trenutnu stranicu.

Zašto mi traka sa obaveštenjima neprekidno saopštava da ubrzam pregledanje?

Nova funkcija u programu Internet Explorer 9 koja se zove „Savetnik za performanse dodataka“ obaveštava vas kada dodaci povećaju prosečno vreme potrebno za pokretanje programa Internet Explorer, navigaciju do Veb stranice ili otvaranje kartice. Da biste sprečili pojavljivanje obaveštenja, sledite ove korake:

 1. Na traci sa obaveštenjima izaberite stavku Izbor dodataka, a zatim uradite nešto od sledećeg:

  • Kliknite na dodatke koji usporavaju pregledač, a zatim kliknite na dugme Onemogući za svaki dodatak.

  • Kliknite na dugme koje prikazuje vreme i povećajte vreme.

 2. Kliknite na dugme Gotovo.