Internet Spades: kako igrati

Osmišljena u Sjedinjenim Državama 30.-ih godina prošlog veka, Spades i dalje ostaje jedna od najpopularnijih igara sa kartama zasnovana na odnošenju štihova – i savršena je za igru na mreži.

Prikaži sve

Pokretanje igre

 1. Otvorite fasciklu „Igre“ tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“. U polju za pretragu otkucajte termin igre i sa liste rezultata izaberite stavku Explorer za igre.

 2. Dvaput kliknite na stavku Internet Spades.

  (Ne vidite ovu stavku? Pogledajte odeljak Gde se nalaze igre?)

 3. Kliknite na dugme Igraj.

  Ako je računar povezan sa Internetom, igra će se pokrenuti. U suprotnom, od vas će se zahtevati da se povežete. Internet Spades funkcioniše samo ako ste na mreži.

Prilagođavanje izgleda igre

Možete izabrati različite špilove karata i pozadine.

 1. Otvorite fasciklu „Igre“ tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“. U polju za pretragu otkucajte termin igre i sa liste rezultata izaberite stavku Explorer za igre.

 2. Dvaput kliknite na stavku Internet Spades.

  (Ne vidite ovu stavku? Pogledajte odeljak Gde se nalaze igre?)

 3. Kliknite na dugme Igraj.

 4. U meniju Igra izaberite stavku Promeni izgled.

 5. Izaberite željene opcije i kliknite na dugme U redu.

Ćaskanje sa protivnikom tokom igre

Internet Spades ima dvadesetak tekstualnih poruka pomoću kojih protivniku možete preneti ono što mislite.

 1. Prvo se uverite da je ćaskanje uključeno tako što ćete u donjem desnom uglu u okviru Ćaskanje izabrati opciju uključeno.

 2. U donjem levom uglu izaberite stavku Izaberite poruku za slanje, a zatim izaberite neku od unapred napisanih fraza.

Slika igre „Internet Spades“
Internet Spades

Internet Spades: pravila i osnove

Cilj

Spades je partnerska igra. Vaš tim pobeđuje ako (a) ima 500 poena ili (b) protivnički tim ima 200 negativnih poena.

Tabla

Spades igraju četiri igrača sa standardnim špilom od 52 karte. Igrači – nazvani Zlatni 1, Plavi 2, Zlatni 3, Plavi 4 – igraju u parovima. Na početku igre svaki igrač dobija 13 karata.

U igri Spades karte su rangirane od najmanje (2) do najveće (kec).

Karte sa znakom pik su uvek aduti, što znači da pik pobeđuje kartu druge boje. Na primer: dvojka pik pobeđuje keca herc.

Kako igrati

Najavljivanje

Internet Spades počinje jednim krugom najavljivanja. Cilj najavljivanja jeste tačno predviđanje broja štihova koje ćete osvojiti tokom tog deljenja. (Štih se sastoji od svih karata sa kojima se igra u jednom krugu.)

Da biste odabrali najavu, jednostavno kliknite na broj u prozoru za najavljivanje. Možete najaviti od 0 do 13 štihova. Najava nule naziva se najava Nula štihova. Ukoliko je uspešna, može vama i vašem partneru doneti veliki broj bonus poena (ili kaznene poene, ako nije uspešna).

Kombinovane najave svakog tima čine ugovor. Cilj igre Spades za svaki tim jeste da ispuni ili izvrši svoj ugovor. Imajte u vidu sledeće: u obzir se uzima najava vašeg tima, a ne samo vaša najava.

Ugovor koji nije ispunjen naziva se postavljeni ugovor. Postavljeni ugovori se kažnjavaju na kraju deljenja.

Konačno, u igri Internet Spades postoji i opcija najavljivanja koja se zove Dvostruko ništa. Ponuđena je samo na početku deljenja i pre nego što vidite svoje karte. Funkcioniše isto kao i najava „Nula štihova“ – obavezujete se da ne odnesete nijedan štih – ali nagrada iznosi duplo veći broj poena ako uspete.

Osvajanje štihova

Igra počinje kada svi izvrše najavu. Igrač sa desne strane osobe koja deli karte igra prvi i igra se nastavlja u smeru kretanja kazaljke na satu. Strelica pokazuje čiji je red.

Da biste odigrali neku kartu, dvaput kliknite mišem na nju. Takođe možete jednom kliknuti na kartu, a zatim na dugme Igraj.

Igrači koji započinju štihove mogu odigrati bilo koju kartu – uz jedan izuzetak: pik ne može da se odigra dok pikovi ne budu otvoreni (tj. dok neko ne odigra tu kartu tokom deljenja). Svaki igrač mora pratiti boju. Na primer, ako Zlatni 1 odigra dvojku herc, svi ostali takođe moraju odigrati herc.

Ako se odigra pik, on osvaja štih. (Ako se tokom štiha odigra više pikova, pobeđuje najveći pik.) Ako se ne odigra adut, štih odnosi najveća karta boje koja se igra. Dakle, u prethodnom primeru, kec herc bi odneo štih.

Bodovanje

Deljenje se boduje nakon što se odigra svih 13 štihova. Svaki štih vredi 10 poena. Ako tim ne ispuni ugovor, kažnjava se za celu vrednost ugovora. To znači da najava od 6 štihova timu može doneti ili oduzeti 60 poena, zavisno od ishoda.

Da biste videli rezultat, kliknite na dugme Prikaži rezultat.

Ako tim osvoji više štihova nego što je najavljeno, dobija vrednost ugovora, plus jedan poen po štihu van ugovora. Kao kaznu, tim dobija i po jedan poen u obliku vreće po štihu van ugovora.

Poeni u obliku vreće nemaju vrednost. Međutim, kada tim skupi 10 poena u obliku vreće, kažnjava se sa 100 poena. (Aktuelni broj poena u obliku vreće za zlatni i plavi tim videćete u gornjem levom uglu table.)

Najava „Nula štihova“ vredi 100 poena. Najava „Dvostruko ništa“ vredi 200 poena. Ako izvršite najavu „Nula štihova“ ili „Dvostruko ništa“ i odnesete neke štihove van ugovora, dobićete odgovarajuću kaznu od 100 odnosno 200 negativnih poena. Takođe ćete dobiti jedan poen u obliku vreće za svaki štih van ugovora.

Predlozi i saveti

 • Prodrmajte ih. Da li vaš protivnik namerno izbegava da napravi potez ili usporava igru nadajući se da ćete vi odustati? Sačekajte da se pojavi dugme Prodrmaj. Kada kliknete na njega, nateraćete drugog igrača da napravi potez inače će mu biti prekinuta veza sa igrom.

 • Posmatrajte svog partnera. Ako vaš partner počne da izbacuje visoke karte („propuštanje štihova“). To možda radi da bi izbegao zaglavljivanje sa prekoštihovima i prikupljenim poenima. Ako vaš partner odigra veliku kartu na koju protivnik baci adut, možda ćete morati da pomognete i pokrijete neke štihove.

 • Veliki broj aduta. Ako imate mnogo aduta, to znači da ćete ih imati i kada drugi igrači ostanu bez njih, a to može dovesti do toga da možete uzeti dodatne štihove. Imajte u vidu sledeće: kec pik predstavlja zagarantovani štih.

 • Kec u vašem džepu. Kečevi u drugoj boji će takođe verovatno odneti štihove, posebno ako se odigraju u prvom krugu te boje. Kada prođe nekoliko krugova, igrači će verovatno ostati bez te boje i mogu odigrati adute.

 • Odnesite štih za tim. Ako vaš partner uloži nula, moraćete da uzmete sve štihove za svoj tim. Započnite sa velikim kartama. Ako vaš partner ostane bez neke boje, započnite tom bojom da biste partneru dali priliku da odbaci velike karte drugih boja.

 • Budite svesni najava „Nula štihova“. Ako protivnici ulože nula, povedite sa niskim kartama da biste naveli protivnika da uzme štih i dobije kaznu. Pratite boje bez kojih je igrač koji je izvršio najavu „Nula štihova“ ostao i izbegavajte ih. Kad god je moguće, ne dozvoljavajte igraču koji je izvršio najavu „Nula štihova“ da odbaci velike karte.

 • Osvežite pamćenje. Ako ste zaboravili koje ste karte igrali u prethodnom štihu, kliknite na dugme Poslednji štih da biste ih otkrili.