Pravljenje video čestitki pomoću programa Movie Maker

Ako želite da kreirate personalizovanu čestitku, a pomisao na lepak i šljokice vas užasava, pokušajte da napravite video čestitku. U programu Windows Movie Maker možete da kreirate i delite veoma lepu video čestitku od omiljenih fotografija u samo nekoliko jednostavnih koraka.

Možete da napravite kartice za rođendane, delite slike sa odmora, ili samo da se javite nekome. Iskoristite ovu jednostavnu alatku sa kojom za čas možete da uređujte, dodajete prelaze i muziku. Kada završite, otpremite je pravo u Microsoft OneDrive, YouTube ili Facebook. Zvuči dobro? Hajde da počnemo!

Šta je potrebno:

  • Movie Maker

  • Lične fotografije ili video zapisi

  • Internet veza

1. Otvaranje programa Movie Maker

Otvorite  Movie Maker tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika „Start“ dugmeta, otkucati Movie Maker u okvir za pretragu, a zatim ga izabrati u listi rezultata.

2. Dodavanje fotografija

Sada je vreme da dodate fotografije koje želite da delite. Samo kliknite na belo polje sa desne strane gde piše Kliknite ovde da biste pregledali video zapise i fotografije. Izaberite sve datoteke tako što ćete držati pritisnut taster Ctrl i slovo A ili izaberite samo određene datoteke tako što ćete držati pritisnut taster Ctrl dok klikćete na fotografije i video zapise koje želite da uključite. Možete i samo da prevučete svoje fotografije u to polje. Kada ste izabrali željene slike, kliknite na dugme U redu.

3. Dodavanje naslovnog slajda

Na kartici Početak izaberite stavku Naslov da biste dodali naslovni slajd na video čestitku. Dajte ime svojoj čestitki. Budite kreativni!

4. Određivanje redosleda

Pošto ste dodeli naslov i odjavnu špicu, vreme je da se uverite da sve ide pravim redosledom. Pomerite naslovni slajd na sam početak filma i odjavni slajd na kraj (ako se već ne nalazi tamo) tako što ćete ga prevući na pravo mesto. Na ovaj način ćete uokviriti početak i kraj video čestitke. Ako želite da se fotografije prikazuju određenim redosledom, možete da ih podesite na isti način.

5. Biranje teme i dodavanje muzike

Iskoristite teme automatske montaže u programu Movie Maker koje automatski ugrađuju zabavne vizuelne efekte i prelaze. Da biste promenili temu, idite do kartice Početak i izaberite različitu temu u odeljku Tema automatske montaže. (Postavite pokazivač miša na temu da biste videli pregled). Kada kliknete na novu temu, bićete upitani da dodate muziku.

Savet: dok se igrate sa temama, možda ćete primetiti crni ekran ili dodatni naslovni ekran koji se ponekad pojavljuje u redosledu slika. Samo izbrišite sve neželjene slajdove.

6. Uključivanje dodatnih natpisa za svaku fotografiju

Dodavanje teksta na video čestitku je veoma brzo (i ne morate da brinete o rukopisu). Kliknite na fotografiju kojoj želite da dodate tekst, a zatim na Natpis na kartici Početak. Videćete kako se na fotografiji pojavljuje okvir za tekst, samo unesite natpis. Ako želite, možete da promenite stil fonta, podesite veličinu i boju i premestite okvir za tekst.

7. Ne zaboravite odjavnu špicu!

Odjavne špice vašim čestitkama pružaju pravi završetak, tako da ako želite da se špica pojavi, izaberite temu koja je poseduje. Zatim samo kliknite dvaput na malo plavo polje koje se pojavljuje ispod svakog slajda špice i popunite okvir za tekst koji se pojavljuje na slici.

8. Jednostavno deljenje video čestitke

Završili ste i nije bilo teško, zar ne? Deljenje video zapisa je podjednako jednostavno. Da biste je otpremili na lokacije kao što su Facebook, OneDrive ili YouTube, samo kliknite na odgovarajuću ikonu u grupi Deljenje koje se nalazi na kartici Početak, a zatim pratite uputstva. Da biste svoj rad narezali na DVD koji možete da pošaljete poštom, kliknite na dugme Sačuvaj film, a zatim na Nareži DVD.

Eto je: zabavna, digitalna alternativa tradicionalnoj čestitki.

Osnovni podaci o autoru

Zia Munši je honorarni pisac i pisac slogana i piše za razne publikacije i kompanije, uključujući Microsoft i MSN. Posebno voli da piše o tehnologiji zato što tako ima izgovor da kupuje najnovije gadžete i softver. Živi u Sijetlu sa suprugom i psom.