Uz odgovarajuće podešavanje Windows Media Center možete koristiti za gledanje i snimanje televizije uživo na računaru. Više informacija potražite u članku Snimanje TV programa u aplikaciji Windows Media Center.

Ako imate problema sa snimanjem TV emisija, pogledajte članak Zašto se TV emisija nije snimila u aplikaciji Windows Media Center?

Evo odgovora na neka uobičajena pitanja u vezi sa upravljanjem snimljenim TV emisijama u aplikaciji Media Center.

Prikaži sve

Kako da promenim postavke za snimanje TV emisija?

U aplikaciji Media Center možete da promenite različite postavke za snimanje TV emisija, kao što su kvalitet snimanja emisija i disk jedinica na kojoj se skladište.

 1. Kliknite na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izaberite stavku Svi programi i izaberite stavku Windows Media Center.
 2. Na početnom ekranu aplikacije Windows Media Center pomerite se do stavke Zadaci, izaberite stavku Postavke, stavku TV, zatim stavku Snimač, a potom i stavku Skladište snimača i izvršite neku od sledećih radnji.

  • Da biste podesili disk jedinicu na kojoj želite da Media Center snima TV emisije, u okviru Snimanje na disk jedinicu kliknite na dugme PlusSlika dugmeta „Plus“ ili MinusSlika dugmeta „Minus“ da biste izabrali disk jedinicu. TV emisije možete snimati na čvrstom disku na računaru ili direktno na spoljnom čvrstom disku. Ako je dostupna samo jedna lokacija skladišta, dugmad PlusSlika dugmeta „Plus“ i MinusSlika dugmeta „Minus“ biće nedostupna.
  • Da biste podesili maksimalnu količinu prostora na disku za snimljeni TV sadržaj, u okviru Maksimalno ograničenje TV sadržaja kliknite na dugme PlusSlika dugmeta „Plus“ ili MinusSlika dugmeta „Minus“ da biste promenili količinu. Opseg dostupnog prostora zavisi od veličine čvrstog diska koji izaberete u okviru Snimanje na disk jedinicu.
  • Da biste podesili kvalitet snimanja za buduća snimanja, u okviru Kvalitet snimanja kliknite na dugme PlusSlika dugmeta „Plus“ ili MinusSlika dugmeta „Minus“ da biste odabrali postavku. Postavka kvaliteta utiče na ukupno vreme snimanja dostupno na izabranom čvrstom disku. Na primer, ako izaberete kvalitet Visok, moći ćete da snimate mnogo više TV programa nego ako izaberete kvalitet Najviši.
  Slika ekrana skladišta snimača
  Vizuelni prikaz prostora na čvrstom disku promeniće se pri svakoj promeni neke od ove tri postavke.

Napomena

 • TV programi visoke definicije u aplikaciji Windows Media Center mogu se snimati samo pomoću postavki najvišeg kvaliteta kako bi zadržali kvalitet slike i zvuka. Zato je veličina datoteke emisije visoke definicije veća od veličine datoteke emisije standardne definicije najvišeg kvaliteta.

Koji je najbolji način za brisanje snimljenih TV emisija?

Zavisi od toga koliko imate dostupnog prostora na čvrstom disku. Media Center će podrazumevano automatski izbrisati emisije da bi se oslobodio prostor na čvrstom disku za nova snimanja. Možete da promenite postavke za automatsko brisanje emisija ili možete ručno izbrisati TV emisije.

Promena opštih postavki za automatsko brisanje snimljenih TV emisija

 1. Kliknite na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izaberite stavku Svi programi i izaberite stavku Windows Media Center.
 2. Na početnom ekranu aplikacije Windows Media Center pomerite se do stavke Zadaci, izaberite stavku Postavke, stavku TV, zatim stavku Snimač i izaberite stavku Podrazumevane postavke snimanja.

 3. U okviru Zadržavanje kliknite na dugme PlusSlika dugmeta „Plus“ ili MinusSlika dugmeta „Minus“ da biste odabrali neku od sledećih opcija:
  • Odaberite opciju Dok ne bude potreban prostor da bi se emisije automatski brisale kada se dostigne ograničenje prostora na čvrstom disku. Da biste povećali ovo ograničenje, pogledajte gorenavedeni odeljak „Kako da promenim postavke skladištenja za snimljene TV emisije?“.

  • Odaberite opciju 1 sedmica da bi se emisije automatski izbrisale jednu sedmicu posle snimanja.

  • Odaberite opciju Dok ne pogledam da bi se emisije automatski izbrisale kada završite sa gledanjem.

  • Odaberite opciju Dok ne izbrišem da se emisije nikada automatski ne brišu.

 4. Kliknite na dugme Sačuvaj.

Napomena

 • Dok ne bude potreban prostor je podrazumevana postavka. Ako promenite ovu postavku i ponestane vam prostora na čvrstom disku, planirane emisije se neće snimiti.

Zamena opštih postavki za određenu emisiju

Možete da zamenite opšte postavke za određenu emisiju. Na primer, ako želite da Media Center izbriše većinu emisija kada bude potreban prostor, ali postoji samo jedna emisija koju nikada ne želite da izbrišete, možete da promenite opcije za tu emisiju.

 1. Kliknite na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izaberite stavku Svi programi i izaberite stavku Windows Media Center.
 2. Na početnom ekranu aplikacije Windows Media Center pomerite se do stavke TV i izaberite stavku Snimljeni TV sadržaj.

 3. Izaberite snimljenu TV emisiju koju želite da promenite, pomerite se do stavke Radnje (na vrhu ekrana), izaberite stavku Zadrži do i odaberite postavku za zamenu opštih postavki samo za ovu emisiju.

Ručno brisanje TV emisije

 1. Kliknite na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izaberite stavku Svi programi i izaberite stavku Windows Media Center.
 2. Na početnom ekranu aplikacije Windows Media Center pomerite se do stavke TV i izaberite stavku Snimljeni TV sadržaj.

 3. Izaberite emisiju koju želite da izbrišete, kliknite na dugme Izbriši i kliknite na dugme Da.

Šta će se dogoditi sa emisijama koje su snimljene kao deo TV serije?

To zavisi od opštih postavki za automatsko brisanje snimljenih TV emisija (pogledajte gorenavedeni odeljak „Koji je najbolji način za brisanje snimljenih TV emisija“), kao i od postavki za određenu seriju.

Promena postavki snimanja za seriju

 1. Kliknite na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izaberite stavku Svi programi i izaberite stavku Windows Media Center.
 2. Na početnom ekranu aplikacije Windows Media Center pomerite se do stavke TV, izaberite stavku Snimljeni TV sadržaj, zatim stavku Prikaži planirano i kliknite na dugme Serija.

 3. Sa liste sa desne strane izaberite seriju i izaberite stavku Podešavanja vezana za seriju. (Ako nema planiranih snimanja serija, lista će biti prazna.)

 4. U okviru Zadržavanje kliknite na dugme PlusSlika dugmeta „Plus“ ili MinusSlika dugmeta „Minus“ da biste odabrali opštu postavku za automatsko brisanje emisija u seriji.
 5. U okviru Zadrži do kliknite na dugme PlusSlika dugmeta „Plus“ ili MinusSlika dugmeta „Minus“ da biste odabrali maksimalan broj emisija koje želite odjednom da zadržite.
 6. Kliknite na dugme Sačuvaj.

Napomena

 • Prilikom promene postavki za određenu seriju, Media Center će ove postavke koristiti u skladu sa opštim postavkama da bi se odredilo kada će se emisija automatski izbrisati.

Kako da otkažem snimanje serije?

Otkazivanje snimanja serije

 1. Kliknite na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izaberite stavku Svi programi i izaberite stavku Windows Media Center.
 2. Na početnom ekranu aplikacije Windows Media Center pomerite se do stavke TV, izaberite stavku Snimljeni TV sadržaj, izaberite stavku Prikaži planirano, a zatim izaberite stavku Serija.

 3. Sa liste sa desne strane izaberite seriju, izaberite stavku Otkaži seriju i kliknite na dugme Da. (Ako nema planiranih snimanja serija, lista će biti prazna.)

Šta je zaštita kopiranja i kako ona utiče na mene?

Da bi se sprečila neovlašćena distribucija, neke digitalne medijske datoteke su zaštićene pravima na korišćenje medija. Prava navode kako možete da koristite datoteku – na primer, da li možete da sinhronizujete datoteku sa prenosnim uređajem ili da je reprodukujete na drugom računaru. Uslove prava određuju osoba ili preduzeće koji su obezbedili datoteku ili TV emiter koji je obezbedio sadržaj. Media Center ne može da reprodukuje zaštićene datoteke dok ne preuzmete prava za taj sadržaj.

Postoje različiti načini za preuzimanje prava na korišćenje medija, ali najčešći način je njihovo preuzimanje od dobavljača sadržaja. Dobavljač sadržaja može da izda prava kada preuzmete datoteku. U suprotnom, kada reprodukujete datoteku za koju nemate prava, Media Center pokušava da ih automatski preuzme ili od vas traži da ih preuzmete.

Pored toga, neki TV sadržaj može da bude označen kao zaštićen od strane vlasnika, emitera ili pošiljaoca TV sadržaja. Uslovi zaštite sadržaja su određeni od strane dobavljača sadržaja i prenose se sa TV emisijom. Ako se emisija snimi, uslovi zaštite sadržaja se skladište zajedno sa datotekom snimljenog TV sadržaja i primenjuju se prilikom reprodukcije.

Neke emisije ili delovi snimljene emisije mogu da budu ograničeni samo na reprodukciju na računaru na kom su snimljene. Ako pokušate da reprodukujete datoteku snimljenog TV sadržaja na drugom računaru, dobićete obaveštenje da je sadržaj ograničen i da ne možete da ga reprodukujete.

Pored toga, neke zaštićene medijske datoteke ili delovi datoteka mogu da imaju prava na korišćenje medija koja ističu posle određenog vremena. Ako pokušate da pristupite medijskoj datoteci posle isteka prava, dobićete obaveštenje da ta medijska datoteka nije više dostupna.