Uvod u aplikaciju Office Online

Da li ste ikada bili tako blizu kući i shvatili da ste zaboravili da ažurirate PowerPoint prezentaciju – onu koju je trebalo da prikažete uz slatkiše na sastanku stanara sutra ujutro? Ili ste možda zaboravili da pogledate Excel unakrsnu tabelu i proverite da li neko od roditelja donosi kolačiće u obliku patuljaka na večerašnju prazničnu zabavu četvrtog razreda?

Ako funkcionišete na sličan način kao ja, to vam se suviše često dešava. Zahvaljujući usluzi Office Online koja je ugrađena u OneDrive, sada u svako doba možete da pristupite tim PowerPoint, Excel i Word dokumentima na mreži, da ih uređujete i lako delite sa drugima – bilo da ste na poslu ili kod kuće, da radite na PC ili Mac računaru.

Šta je potrebno:

  • Internet veza

  • Podržani pregledač

  • Besplatan Microsoft nalog

Stari dobri Microsoft Office

Jedna od najboljih strana usluge Office Online jeste ta što ste već upoznati sa svim funkcijama, podešavanjima i trakama sa alatkama ukoliko ste koristili Microsoft Office 2007 ili Office 2010 – a gotovo da nema osobe koja nije.

Da biste započeli deljenje projekta, prijavite se pomoću svog Microsoft naloga, a zatim pri vrhu ekrana kliknite na dugme OneDrive. Danas ćemo raditi u programu Excel Online.

Tu je! Objavljivanje dokumenta

Excel Online unakrsna tabela u usluzi Office Online

Najpre ćete objaviti datoteku u usluzi OneDrive, a zatim možete da odlučite sa kim želite da je delite.

Moji cimeri i ja smo sarađivali na ovom remek-delu kreativnog naziva „Novembarske aukcije“. Ormari su nam bili pretrpani majicama koje smo nameravali da prodajemo na aukciji na mreži, u nadi da ćemo zaraditi dovoljno za zimsko putovanje u niže, toplije krajeve.

Zahvaljujući ovoj unakrsnoj tabeli, svako od nas može da proveri šta je na listi za prodaju, šta je već prodato i šta treba da isporučimo kupcima. Osim toga, lepo je znati koliko još dana mogu da nosim ovu majicu sa natpisom „Zabavljam se sa budalom“.

Bezbednost kod kuće (i na mreži)

Excel unakrsna tabela u usluzi Office Online

Bilo da koristite žičanu ili bežičnu vezu, odnosno da radite na PC ili Mac računaru, možete da pristupite dokumentima pod uslovom da imate internet vezu. Pri tom, vaš rad se automatski čuva, uredno poređan sa prethodnim verzijama dokumenata.

Osim toga, na raspolaganju vam je nekoliko opcija nakon što otvorite dokument. Možete da preuzmete kopiju na radnu površinu ili da je otvorite i uredite pomoću Office programa na svom računaru. Ako kliknete na dugme Deli, možete da dobijete i šaljete vezu za direktan pristup.

Simultano uređivanje

Excel Online unakrsna tabela u usluzi Office Online

Kada više osoba sarađuje na nekom dokumentu, nije lako pratiti sve korekcije i verzije koje se pojavljuju u prijemnom sandučetu. Da li su promene koje je Kejt unela u „Četvrtak ujutro“ prethodile Matovoj verziji „Današnji prvi deo, verzija 2“ ili usledile nakon nje?

Office Online vam omogućava da u svakom trenutku imate najnoviju verziju, pri čemu svi mogu istovremeno da uređuju dokument. Dok Mat beleži da je isporučio svoju majicu „Sadržaj pod pritiskom“, mogu da mu kažem da sam snimila svoju majicu „Beba mi je pojela psa“, malo pre nego što sam shvatila zašto ću zauvek biti sama.

Deljenje i slične usluge

Imate kontrolu nad tim ko može da vidi vaše dokumente – bilo da je reč o izboru imena sa liste kontakata ili unosu nove e-adrese – i šta tačno može da vidi. Odlučujete i o tome da li svaki novi par očiju može samo da vidi vaš radi ili može i da ga uređuje. Sve što je potrebno jeste jedan klik mišem.

Došao je red na vas

Deljenje datoteka u usluzi OneDrive

Sada možete da pristupate Office dokumentima i delite ih na mreži – mogućnosti su neiscrpne. Sada samo uz Excel možete da pratite prodaju kolačića vašeg deteta ili sopstveni zamišljeni izbor igrača u fudbalu. Možete da sastavite listu jela prema gostima povodom uručenja svadbenih poklona ili tabelu donacija za školsku ekskurziju do akvarijuma.

Omogućite deljenje PowerPoint prezentacije pre sutrašnjeg sastanka. Nakon toga biste možda mogli da kupite majicu. Mislim da bi vam „Duga kosa, veći snovi“ odlično stajala.

Osnovni podaci o autoru

Dželisa Kastrodejl je honorarni pisac u oblasti tehnologije, kulture i zabave sa obe strane Atlantika. Osim njenih stalnih priloga za MSN and Microsoft, ona redovno daje doprinose za NBCSports.com. Nedavno je bila i pobednik kviza „Jeopardy!“ i verovatno bi trebalo da prestane da to pominje u učtivom razgovoru.