Bez obzira na to koliko su računari brzi i sjajni kad su novi, izgleda da se svi vremenom uspore. Vrhunski računar koji ste kupili prošle godine neće više biti baš tolika zver kad instalirate desetine programa, napunite ga antispajver i antivirusnim alatkama i preuzmete neizrecive gomile smeća sa interneta. Usporavanje može da se odvija tako postepeno da ga gotovo nećete ni primetiti, sve dok jednog dana ne pokušate da otvorite program ili datoteku i zapitate se: „Šta li se to dogodilo sa mojim jadnim računarom?“

Koji god da je uzrok ovoga, postoji veliki broj načina da ubrzate Windows i poboljšate rad računara – čak i bez nadogradnje hardvera. Evo nekih saveta koji će vam pomoći da optimizujete Windows 7 kako biste dobili brže performanse.

Probajte sa programom za rešavanje problema sa performansama

Prva stvar koju možete da probate jeste program za rešavanje problema sa performansama koji može automatski da pronađe i reši probleme. Program za rešavanje problema sa performansama proverava da li postoje problemi koji možda usporavaju performanse računara, na primer koliko je korisnika trenutno prijavljeno na računaru i da li je istovremeno pokrenuto više programa.

Otvorite program za rešavanje problema sa performansama tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, a zatim izabrati stavku Kontrolna tabla. U polju za pretragu otkucajte program za rešavanje problema, a zatim izaberite stavku Rešavanje problema. U odeljku Sistem i bezbednost izaberite stavku Proveri da li postoje problemi sa performansama.

Izbrišite programe koje nikad ne koristite

Veliki broj proizvođača računara isporučuju nove računare sa programima koje niste naručili i koje možda ne želite. Oni često uključuju probne verzije i verzije ograničenih izdanja programa za koje se softverska preduzeća nadaju da ćete možda isprobati, zaključiti da su korisni, a zatim platiti nadogradnju na pune ili novije verzije. Ako shvatite da vam ovaj softver nije potreban, a ipak ga zadržite na računaru, on može da uspori rad računara tako što će koristiti dragocenu memoriju, prostor na disku i procesorsku snagu.

Zato je pametno deinstalirati sve programe koje ne planirate da koristite. Ovo se odnosi i na softver koji je instalirao proizvođač i na softver koji ste sami instalirali, ali više vam nije potreban – posebno na uslužne programe dizajnirane da vam pomognu u upravljanju hardverom i softverom računara i u njihovom dodatnom podešavanju. Uslužni programi kao što su skeneri virusa, programi za čišćenje diska i alatke za pravljenje rezervnih kopija često se pokreću automatski i tiho klopoću u pozadini gde ih ne vidite. Veliki broj ljudi čak i nema predstavu da oni rade.

Čak i ako je vaš računar nešto stariji, možda sadrži programe koje je instalirao proizvođač, a koje nikad niste primetili ili ste vremenom zaboravili na njih. Nikad nije kasno da ih uklonite i rešite se nereda i uzaludnog traćenja sistemskih resursa. Možda ste pomislili da ćete taj softver nekad upotrebiti, ali niste. Deinstalirajte ga i vidite da li će računar raditi brže.

Uputstva potražite u članku Deinstaliranje ili menjanje programa.

Ograničite broj programa koji se pokreću sa operativnim sistemom

Veliki broj programa dizajniran je tako da se pokrene automatski kad se pokrene Windows. Proizvođači softvera često podešavaju svoje programe da se otvaraju u pozadini tako da ne vidite da su se pokrenuli, a otvaraju se čim kliknete na njihove ikone. To je korisno za programe koje dosta koristite, ali kod programa koje koristite retko ili nikad na ovaj način se rasipa dragocena memorija i produžava se vreme potrebno za pokretanje operativnog sistema Windows.

Sami odlučite da li želite da se neki program pokreće zajedno sa operativnim sistemom.

Ali kako da znate koji se programi automatski pokreću sa operativnim sistemom? Ovo je ponekad očigledno zato što program dodaje ikonu na sistemsku traku poslova na traci zadataka tako da možete da vidite da se pokrenuo. Pogledajte tamo da biste videli da li ima pokrenutih programa za koje ne želite da se pokreću automatski. Postavite pokazivač na svaku ikonu da biste videli ime programa. Obavezno kliknite na dugme Prikaži skrivene ikone da ne biste propustili neku.

Slika dugmeta „Prikaži skrivene ikone“
Dugme „Prikaži skrivene ikone“ na sistemskoj traci poslova

Čak i kad proverite na sistemskoj traci poslova, može se desiti da propustite neke programe koji se pokreću automatski sa operativnim sistemom. „Automatska pokretanja za Windows“, besplatna alatka koju možete preuzeti sa Microsoft veb lokacije, prikazuje vam sve programe i procese koji se pokreću kad pokrenete Windows. Automatsko pokretanje nekog programa zajedno sa operativnim sistemom Windows možete zaustaviti tako što ćete otvoriti program Automatska pokretanja za Windows i opozvati izbor u polju za potvrdu pored imena svakog programa koji želite da zaustavite. Program „Automatska pokretanja za Windows“ dizajniran je za napredne korisnike.

Napomena

Defragmentirajte čvrsti disk

Fragmentacija nameće čvrstom disku dodatni posao, što može da uspori računar. Defragmentator diska preraspoređuje fragmentirane datoteke da bi čvrsti disk mogao efikasnije da radi. Defragmentator diska se pokreće po planu, ali možete i ručno da defragmentirate čvrsti disk.

Više informacija potražite u članku Poboljšavanje performansi defragmentacijom čvrstog diska.

Očistite čvrsti disk

Nepotrebne datoteke na računaru zauzimaju prostor na disku i mogu da uspore računar. Alatka „Čišćenje diska“ uklanja privremene datoteke, prazni korpu za otpatke i uklanja niz sistemskih datoteka i drugih stavki koje vam više nisu potrebne. Uputstva korak po korak kako da ovo uradite potražite u članku Brisanje datoteka pomoću alatke „Čišćenje diska“.

Pokrećite manje programa istovremeno

Promena ponašanja pri radu na računaru ponekad može da ima veliki uticaj na performanse računara. Ako ste tip korisnika računara koji voli da drži istovremeno osam otvorenih programa i tuce prozora pregledača – sve to šaljući trenutne poruke prijateljima – nemojte se iznenaditi ako vam se računar zakuca. Veliki broj istovremeno otvorenih e-poruka takođe može da koristi mnogo memorije.

Ako primetite da vam se računar usporava, zapitajte se da li stvarno morate da držite sve te programe i prozore otvorene istovremeno. Pronađite neki bolji način podsećanja da treba da odgovorite na e-poruke od držanja svih tih poruka otvorenim.

Proverite da li koristite samo jedan antivirusni program. Korišćenje većeg broja antivirusnih programa takođe može da uspori računar. Srećom, ako koristite više od jednog antivirusnog programa, centar aktivnosti vas obaveštava i pomaže vam da rešite problem.

Više informacija potražite u članku Šta je to Centar aktivnosti?

Isključite vizuelne efekte

Ako Windows radi sporo, možete ga ubrzati tako što ćete onemogućiti neke od vizuelnih efekata. Stvar se svodi na izbor: izgled ili performanse. Da li više želite da Windows radi brže ili da izgleda lepše? Ako vam je računar dovoljno brz, ne morate da pravite ovakve kompromise, ali ako računar jedva da ima snage za Windows 7, može biti od pomoći da smanjite obim vizuelnih ukrasa.

Možete odabrati pojedinačne vizuelne efekte koje želite da isključite, a možete i dozvoliti operativnom sistemu Windows da odabere umesto vas. Postoji 20 vizuelnih efekata koje možete da kontrolišete, na primer izgled prozirnog stakla, način na koji se meniji otvaraju i zatvaraju i da li će se prikazivati senke.

Da biste prilagodili vizuelne efekte radi boljih performansi:

  1. Otvorite opciju „Informacije o performansama i alatke“ tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, a zatim izabrati stavku Kontrolna tabla. U polju za pretragu otkucajte Informacije o performansama i alatke, a zatim sa liste rezultata izaberite stavku Informacije o performansama i alatke.

  2. Izaberite stavku Podešavanje vizuelnih efekata. Obavezna dozvola administratora Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.

  3. Izaberite karticu Vizuelni efekti, stavku Prilagodi za najbolje performanse, a zatim kliknite na dugme U redu. (Ako želite manje radikalnu opciju, izaberite stavku Neka Windows odluči šta je najbolje za moj računar.)

Redovno ponovo pokrećite računar

Ovaj savet je jednostavan. Ponovo pokrećite računar najmanje jednom sedmično, naročito ako ga mnogo koristite. Ponovno pokretanje računara je dobar način da ispraznite memoriju i uverite se da su isključeni svi lutajući procesi i usluge koji su se pokrenuli.

Ponovnim pokretanjem zatvara sa sav softver pokrenut na računaru – ne samo programi koje vidite da su pokrenuti na traci zadataka, već i desetine usluga koje su možda pokrenuli različiti programi, a koje nisu zaustavljene u međuvremenu. Ponovno pokretanje može da reši tajanstvene probleme sa performansama kad nije tako lako odrediti stvarni uzrok.

Ako imate otvoreno toliko programa, e-poruka i veb lokacija da vam ponovno pokretanje izgleda kao noćna mora, to je verovatno dobar znak da treba ponovo da pokrenete računar. Što više imate otvorenih stvari i što ih duže držite aktivnim, to su veće šanse da se računar zakuca i da mu ponestane memorije.

Dodajte još memorije

Ovo nije uputstvo za kupovinu hardvera koji će vam ubrzati računar. Ali nijedna diskusija o tome kako da Windows radi brže ne može da prođe bez pominjanja da bi trebalo da razmislite o dodavanju još radne memorije (RAM) u računar.

Ako se čini da računar pod operativnim sistemom Windows 7 radi presporo, to je obično zato što nema dovoljno RAM-a. Najbolji način da ga ubrzate jeste da dodate još.

Windows 7 može da radi na računaru sa 1 gigabajtom (GB) RAM-a, ali bolje radi sa 2 GB. Za optimalne performanse povećajte memoriju na 3 GB ili više.

Druga mogućnost je povećavanje količine memorije pomoću funkcije Windows‌ReadyBoost. Ova funkcija vam omogućava da koristite prostor za skladištenje sa nekih prenosivih medijskih uređaja, kao što su USB fleš diskovi, da biste ubrzali računar. Lakše je priključiti fleš disk u USB port nego otvarati kućište računara i priključivati memorijske module na matičnu ploču. Više informacija potražite u članku Korišćenje memorije uređaja za skladištenje za ubrzavanje rada računara.

Proverite da li postoje virusi i špijunski softver

Ako vam računar radi sporo, možda je zaražen virusom ili špijunskim softverom. Ovo se ne događa tako često kao neki drugi problemi, ali jeste nešto što treba uzeti u obzir. Pre nego što se previše zabrinete, proverite računar pomoću antispajver i antivirusnih programa.

Uobičajeni simptom virusa jesu performanse računara koje su mnogo sporije nego obično. Drugi znakovi obuhvataju neočekivane poruke koje iskaču na računaru, programe koji se automatski pokreću ili zvuk koji ukazuje na neprekidan rad čvrstog diska.

Špijunski softver je tip programa koji se instalira, obično bez vašeg znanja, kako bi nadgledao vašu aktivnost na internetu. Postojanje špijunskog softvera možete da proverite pomoću Windows zaštitnika ili nekog drugog antispajver programa. Više informacija potražite u članku Kako znati da li je računar zaražen špijunskim softverom.

Najbolji način da izađete na kraj sa virusima jeste da ih pre svega sprečite. Uvek koristite antivirusni softver i redovno ga ažurirajte. Ali, čak i ako koristite takve mere predostrožnosti, može se dogoditi da se računar zarazi. Više informacija potražite u članku Kako da znam da li na mom računaru postoji virus?

Proverite brzinu računara

Ako ste isprobali ove savete, a računar je i dalje prespor, možda vam je potreban nov računar ili nadogradnja hardvera, na primer novi čvrsti disk ili brža grafička kartica. Ali nema potrebe da nagađate koja je brzina računara. Windows pruža način provere i ocene brzine računara pomoću alatke koja se zove „Indeks Windows iskustva“.

Indeks Windows iskustva ocenjuje računar na osnovu pet ključnih komponenti i daje vam broj za svaku od njih, kao i celokupni osnovni rezultat. Ovaj osnovni rezultat u najboljem slučaju ima vrednost podrezultata komponente sa najlošijim performansama.

Osnovni rezultati su trenutno u opsegu od 1 do 7,9. Ako vaš računar dobije ocenu manju od 2 ili 3, možda je vreme da razmislite o novom računaru, u zavisnosti od zadataka koje želite da obavljate na njemu.

Više informacija potražite u članku Šta je to indeks Windows iskustva?

Ne navikavajte se na sporo

Još više saveta potražite u članku Načini za poboljšanje performansi računara.