Podešavanje računara na način koji se vama dopada

Moj suprug može da uradi neverovatne stvari. Napravio je i montirao betonsku radnu površinu. Našim kokoškama je napravio modernu kućicu. Ručno je napravio dekorativnu fasadu od drveta za našu kuću. Međutim, kada se radi o tehnologiji, tu nije impresivan.

Izgleda kao da uvek ima neki problem sa njegovim računarom. Kažem mu da umišlja, ali on često na kraju koristi moj računar. „Tvoj bolje radi“, kaže on. „Plus izgleda modernije“.

Ne znam za vas, ali meni smeta kad neko drugi koristi moj računar. Ne radi se o tome nešto krijem, već da kad konačno personalizujemo svoje računare, oni postaju veoma lični. Tako da sam mu ja za rođendan kupila računar sa operativnim sistemom Windows 7.

Sve o temama

Veoma je lako, čak i za mog muža, da personalizujete Windows 7. To je zato što Windows 7 sadrži veliki broj različitih tema. Svaka tema uključuje pozadinu radne površine, čuvar ekrana, boje ivice prozora, različite zvukove, ikone i pokazivače miša.

Personalizacija u kontrolnoj tabli
Za promenu radne površine potreban je samo klik ili dva

Promene teme na radnoj površini

 1. Postupite na jedan od sledećih načina:

  • Kliknite desnim tasterom miša na radnu površinu i izaberite stavku Personalizuj (moj metod).

  • Kliknite na dugme Start Slika dugmeta „Start“, izaberite stavku Kontrolna tabla, a zatim kliknite na Personalizacija (metod mog supruga).
 2. Videćete veliki broj tema, samo kliknite na jednu i videćete kako se sve odmah menja.

 3. Izaberite stavku Preuzmi više tema na mreži da biste dobili različite teme. Na primer, da li ste znali da različite teme stižu sa računarima koji idu u druge zemlje ili regione? Možete besplatno da ih preuzmete. Takođe možete da odaberete veoma lepe fotografije iz usluge Bing i drugih kompanija. Takođe pogledajte Windows galeriju za personalizaciju.

Odlična stvar u vezi sa operativnim sistemom Windows 7 je u tome da možete da koristite celu temu ili samo deo nje. Na dnu prozora za personalizaciju, videćete dodatnu dugmad za pozadinu radne površine, boju prozora, zvukove i čuvar ekrana. Možete da promenite svaki aspekt teme sve dok vam se ne dopadne, a zatim kliknite na dugme Sačuvaj promene. Ako želite da sačuvate temu za kasnije korišćenje (ili da podelite temu sa prijateljem), kliknite na dugme Sačuvaj temu.

Opcije „Boja i izgled prozora“
Opcije „Boja i izgled prozora“

Kreiranje željene pozadine

„Zar ne bi bilo lepo da možeš da reprodukuješ projekciju slajdova sa fotografijama na pozadini radne površine“? pitao je moj muž dok je prvi put uključivao računar.

U stvari, možete. Veliki broj tema automatski reprodukuje izabrane slike kao projekciju slajdova. Zbog toga, kada izaberete stavku Pozadina radne površine u prozoru Personalizacija, videćete grupu slika sa oznakama potvrde iznad njih. Na ovaj način birate koje slike ćete videti.

Opcije pozadine radne površine
Opcije pozadine radne površine

Ne sviđa vam se jedna slika? Opozovite izbor u njenom polju za potvrdu i neće se prikazivati. Hoćete samo da vidite jednu sliku? Opozovite izbor u svim poljima za potvrdu osim za željenu sliku. Želite da vidite slike svog terijera dok trči plažom? Kliknite na dugme Pregledaj, došite do lokacije Moje fotografije, a zatim izaberite jednu datoteku za fotografiju ili celu fasciklu za projekciju slajdova. Zatim odaberite koliko često želite da se slike promene, od svakih 10 sekund do jednom dnevno.

Veliki broj različitih zvukova, prozora i čuvara ekrana

Kada sam prvi put instalirala Windows 7, igrala sam se sa zvukovima sve dok nisam dosadila mužu. Dopada mi se 14 različitih zvukova i to što zvuče kao Windows podrazumevana šema zvuka, samo sa obrtom. Na primer, šema zvuka „Sonata“ zvuči kao klasične violine, dok „Delta“ šema zvuči kao tamburica.

Možete i da prilagodite boju i transparentnost prozora, zajedno sa čuvarem ekrana, pomoću dugmadi na dnu prozora za personalizaciju. Nakon što ste promenili sve ove oblasti prema svom ukusu, kreirali ste novu temu. Iako nije potrebno da je sačuvate da biste je koristili, to nije loša ideja ako želite da se i dalje time bavite.

Stvarno, ko tome može da odoli? Ja sigurno ne.

Učinite ekran čitljivijim

Ja koristim laptop računar. Moj ekran je manji od klasičnog, što znači da je i sve na njemu manje. Jedna funkcija koja mi se zaista dopada je da lakše mogu da podesim veličinu teksta. Windows 7 automatski bira optimalnu rezoluciju prikaza za ekran, ali onda možete da odaberete željenu veličinu fonta. (U prethodnim verzijama sistema Windows, to niste mogli odvojeno da uradite). Odgovor je jednostavan:

 1. Kliknite desnim tasterom miša na radnu površinu i izaberite stavku Personalizuj.

 2. Kliknite na dugme Prikaz u donjem levom uglu.

 3. Odaberite da prikažete fontove na 100 procenata, 125 procenata ili 150 procenata.

Preuzmite više Windows informacija o dostupnosti, uključujući uputstva i besplatne detaljne vodiče.

Mini programi tamo gde vi želite

Živimo u Sijetlu u kojem uvek pada kiša. Moj muž voli da prati vremensku prognozu u slučaju da bude dva minuta sunca tokom dana koje ne bi želeo da propusti. To bi bila tragedija. Na svu sreću, tu su gadžeti.

Gadžeti za radnu površinu su mini programi koje možete da prilagođavate i koji prikazuju informacije na radnoj površini. Ne morate da otvarate nov prozor ili da pokrećete nov program zato što oni stalo rade. Možete da vidite najnovije vesti, kalendar, igre ili vreme, kao na primer moj muž. Da biste preuzeli gadžete:

 1. Kliknite desnim tasterom miša na radnu površinu, a zatim izaberite stavku Gadžeti.

 2. Prikažite dostupne gadžete.

 3. Prevucite gadžete bilo gde na radnu površinu.

  Gadžeti na Windows 7 radnoj površini
  Gadžete možete da premeštate gde god želite

Postavljanje ličnih stvari na računar

Ovih dana, moj suprug je podesio pozadinu radne površine kao projekciju slika sa surfovanja, dok ja imam slike svojih kokošaka (u kućici koju je on napravio). On koristi zvučnu temu Sonata, dok ja volim Windows podrazumevanu.

Ima oko 40 gadžeta na radnoj površini i svi su mu neophodni da bi bio srećan. Ja imam dva. Nije da se žalim, on je namestio svoj računar baš kako mu se dopada.

Najbolje od svega je da više ne koristi moj.

Osnovni podaci o autoru

Zia Munši je honorarni pisac i pisac slogana i piše za razne publikacije i kompanije, uključujući Microsoft i MSN. Posebno voli da piše o tehnologiji zato što tako ima razlog da kupi najnovije gadžete i softver. Živi u Sijetlu sa suprugom, psom i 13 kokošaka.