Porodične fotografije bez imalo muke

Ko se ne raduje porodičnim okupljanjima? Bilo da je praznik ili letnje okupljanje, uvek će vam značiti bučni obroci, nostalgične priče, životne uspomene – i 1000 slika koje sada imate na digitalnom fotoaparatu.

Fotografije prilikom okupljanja ne moraju da budu nesređene. Windows Foto-galerija omogućava brzo organizovanje, uređivanje i deljenje porodičnih fotografija. Najbolje od svega je što je ovaj program besplatan.

Počnite

Možete besplatno da preuzmete „Foto-galeriju“. Potom pratite ove korake da biste počeli sa radom:

 • Kliknite na dugme StartSlika dugmeta „Start“.
 • U polje za pretragu unesite Foto-galerija, a zatim u listi rezultata pretrage izaberite stavku Windows Foto-galerija.

 • Kliknite na dugme Prijavljivanje koje se nalazi u gornjem desnom uglu ekrana. Nakon što otvorite nalog, moći ćete da delite fotografije i video zapise sa porodicom i prijateljima.

 • Unesite e-adresu i lozinku koje čine vaš Microsoft nalog.

Fotografije koje se automatski prikažu u programu „Foto-galerija“ skladište se u fascikli „Moje slike“ (ili „Moji video zapisi“) na računaru. Možete da otpremite i slike sa digitalnog fotoaparata, memorijske kartice ili skenera.

Grupisanje fotografija prema osobama koje su na njima

Niko, čak ni vaša porodica, ne želi da pregleda sve fotografije, a naročito ne one koje nisu dobro snimljene. Stric Ljubomir možda želi da vidi fotografije na kojima je njegova porodica, na primer.

Pomoću funkcije prepoznavanja lica u programu „Foto-galerija“ možete da organizujete fotografije prema osobama koje su na njima. Prepoznavanje lica jednostavno funkcioniše – sve što treba da uradite jeste da jednom označite neku osobu i računar će je prepoznati na drugim fotografijama.

Označavanje osoba u programu „Foto-galerija“
Možete da označite osobe na fotografijama i „Foto-galerija“ će prepoznati njihova lica i označiti ih na drugim fotografijama

Označavanje osobe na fotografiji

 • Kliknite dvaput na fotografiju u galeriji.

 • Na kartici Uređivanje, u grupi Organizuj, kliknite na dugme Oznaka i natpis, postavite pokazivač na stavku Oznaka osoba, a zatim kliknite na dugme Označi osobu.

 • Kliknite na lice osobe koju želite da označite i otkucajte ili izaberite neko ime sa liste.

Izbor i označavanje više osoba

 • Na kartici Matična stranica, u grupi Organizuj, kliknite na dugme Objedinjeno označavanje osoba. Foto-galerija će uporediti oznake osoba koje ste dodali drugim licima na fotografijama.

 • Da biste potvrdili predlog za oznaku ili dodelili novu oznaku osobe nekoj fotografiji, u grupi Radnje kliknite na dugme Potvrdi ili Označi kao.

Imajte u vidu da možete i da dodate više oznaka fotografijama kako biste ih ubuduće još lakše pronašli.

Od dobrih do sjajnih snimaka

Foto-galerija pruža više mogućnosti od pukog organizovanja fotografija – preko ovog programa možete i da ih uređujete. Između ostalog, možete da prilagođavate ekspoziciju i boje, izrežete ili ispravite fotografiju i pravite crno-bele slike.

Sređivanje fotografije u programu „Foto-galerija“
U programu „Foto-galerija“ lako možete da uređujete snimke i postignete najbolji mogući kvalitet

Sređivanje fotografije

 • Da biste automatski prilagodili fotografiju, kliknite dvaput na nju, a zatim u grupi Prilagođavanja kliknite na dugme Automatsko prilagođavanje.

 • Možete automatski da uredite i grupu fotografija. Izaberite fotografije koje želite da uredite, a zatim na kartici Uređivanje izaberite prilagođavanja iz grupe Brza prilagođavanja koja želite da unesete.

 • Preciznu kontrolu uređivanja možete da postignete ako kliknete dvaput na željenu fotografiju, a zatim u grupi Prilagođavanja kliknete na dugme Fino podesi. Izaberite prilagođavanje i pomerajte odgovarajući klizač. Kliknite na dugme Zatvori datoteku da biste automatski sačuvali promene i vratili se u galeriju.

Pomoću funkcije „Stapanje fotografija“ možete da prikažete savršenu porodicu kombinujući najlepše delove dve ili više fotografija u jednu. Funkcija stapanja fotografija je korisna za poboljšanje fotografija, poput grupnih portreta, na kojima osoba može da nejednako dobro da ispadne.

Korišćenje funkcije „Stapanje fotografija“

 • Izaberite fotografije koje želite da spojite. Obavezno izaberite grupu fotografija snimljenih sa istom scenom i iz iste perspektive.

 • Na kartici Kreiranje, u grupi Alatke kliknite na dugme Stapanje fotografija.

 • Kliknite na oblast fotografije koju želite da zamenite. Vucite neku tačku kako biste prilagodili veličinu te oblasti. Kliknite na fotografiju za zamenu koja vam se najviše dopada, a zatim kliknite na dugme Sačuvaj.

Deljenje fotografija

Nakon što izaberete najbolje fotografije, možete da ih delite na mreži putem slanja e-poruke sa fotografijama.

E-poruka sa fotografijama
Možete da delite fotografije putem slanja e-poruke sa fotografijama

Slanje e-poruke sa fotografijama

 • Izaberite fotografije koje želite da delite, a zatim kliknite na dugme E-poruka sa fotografijama u grupi Deljenje na kartici Matična stranica.

 • Fotografiju ćete moći da pošaljete u sklopu e-poruke ili u vidu priloga. Foto-galerija će automatski pokrenuti podrazumevani klijent e-pošte. Ako nemate podrazumevanu aplikaciju, otvoriće se Windows Live Pošta (dodajte novi nalog prema uputstvima, ako ga već nemate). Zatim unesite e-adresu primaoca i pošaljite poruku.