Reprodukcija CD-a ili DVD-a u programu Windows Media Player

U programu Windows Media Player možete reprodukovati audio CD-ove, CD-ove sa podacima i DVD-ove sa podacima koji sadrže muzičke ili video datoteke (nazivaju se i CD-ovi koji sadrže medije). Možete reprodukovati i video CD-ove (VCD-ove), koji su slični DVD-ovima, iako kvalitet video zapisa nije jednako dobar.

Ako na računaru imate DVD jedinicu i instaliran kompatibilni DVD dekoder, Windows Media Player možete koristiti za reprodukciju DVD-Video diska – to je tip DVD-a na kojem se distribuiraju filmovi. Ako naiđete na grešku koja ukazuje na to da vam nedostaje DVD dekoder, u dijalogu poruke o grešci izaberite stavku Veb pomoć da biste utvrdili kako možete da ga nabavite.

Pogledajte ovaj video zapis da biste saznali kako da reprodukujete CD ili DVD u programu Windows Media Player (1:06)

Reprodukcija CD-a ili DVD-a

  1. U disk jedinicu ubacite disk koji želite da reprodukujete.

    Reprodukcija diska obično počinje automatski. Ako se on ne reprodukuje ili želite da reprodukujete disk koji je već umetnut, otvorite Windows Media Player, a zatim u biblioteci programa Player, u oknu za navigaciju kliknite na ime diska.

  2. Ako ste ubacili DVD, kliknite na naslov DVD-a ili ime poglavlja.

Napomene

  • Ako u biblioteci programa Player započnete reprodukciju DVD-a ili VCD-a, Player se automatski prebacuje u režim „Reprodukuje se“. Više informacija o biblioteci programa Player i režimu „Reprodukuje se“ potražite u članku Prvi koraci uz Windows Media Player.

  • Format Blu-ray diska nije podržan u programu Windows Media Player. Da biste reprodukovali Blu-ray disk, morate koristiti program koji ne pripada korporaciji Microsoft i koji podržava reprodukciju Blu-ray diskova i uređaj koji može da čita Blu-ray diskove.

  • Ako ste u dijalogu Opcije, na kartici Ripovanje muzike ili u meniju Postavke ripovanja prethodno izabrali opciju Automatski ripuj CD, CD će odmah početi da se ripuje kada ga ubacite u disk jedinicu. Više informacija o postavkama ripovanja potražite u članku Promena postavki za ripovanje muzike.

Ako još uvek imate problema sa reprodukcijom DVD-a, pokušajte da koristite alatku za rešavanje problema sa DVD-om programa Windows Media Player biste automatski pronašli i rešili neke uobičajene probleme.

Otvorite alatku za rešavanje problema sa reprodukcijom DVD-a u programu Windows Media Player tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, a zatim izaberite stavku “Kontrolna tabla“. U polju za pretragu upišite alatka za rešavanje problema, a zatim izaberite stavku Rešavanje problema. Kliknite na dugme Prikaži sve, a zatim izaberite stavku Windows Media Player DVD.

Ako imate problema sa Blu‑ray jedinicom na računaru, možete pokušati sa korišćenjem programa za rešavanje problema sa reprodukcijom i narezivanjem CD-ova, DVD-ova i Blu‑ray diskova.

Otvorite alatku za rešavanje problema sa reprodukcijom i narezivanjem CD-ova, DVD-ova i Blu-ray diskova tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“ i izabrati stavku Control Panel (Kontrolna tabla). U polju za pretragu otkucajte alatka za rešavanje problema i izaberite stavku Rešavanje problema. U levom oknu izaberite stavku View all (Prikaži sve), a zatim izaberite stavku Playing and Burning CDs, DVDs, and Blu‑ray Discs (Reprodukcija i narezivanje CD-ova, DVD-ova i Blu-ray diskova).

Ako dobijete poruku koja vas obaveštava da na računaru ne postoji kodek ili da vam je potreban DVD dekoder, verovatno pokušavate da reprodukujete, narežete ili sinhronizujete datoteku koja je komprimovana pomoću kodeka koji podrazumevano nije uključen u Windows ili Player. Više informacija o kodecima potražite u članku Kodeci: najčešća pitanja.