Evo odgovora na neka uobičajena pitanja o reprodukciji audio ili video datoteka u programu Windows Media Player.

Prikaži sve

Šta mogu da uradim u vezi sa problemima sa zvukom kao što su pucketanje ili krckanjem ili zvukovi koji se reprodukuju prebrzo ili presporo?

Ukoliko problem utiče na većinu datoteka koje reprodukujete (ne samo na određene datoteke), možda je softver upravljačkog programa za vašu zvučnu karticu (naziva se i kontroler zvuka ili audio uređaj) zastareo. Možete proveriti da li postoje ispravke tako što ćete uraditi sledeće.

 1. Otvorite Windows Update tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“. U polju za pretragu otkucajte termin Update, a zatim sa liste rezultata izaberite stavku Windows Update.

 2. U levom oknu izaberite stavku Proveri da li postoje ispravke i sačekajte dok Windows potraži najnovije ispravke za računar.

 3. Ako budu pronađene ispravke, kliknite na dugme Instaliraj ispravke. Obavezna dozvola administratora Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.

U nekim slučajevima ćete možda morati da preuzmete softver upravljačkog programa direktno sa Veb lokacije proizvođača računara ili zvučne kartice.

Šta mogu da uradim u vezi sa problemima sa video zapisima kao što su linije na ekranu, treperavi ili isprekidani video zapis i tako dalje?

Ukoliko problem utiče na većinu video datoteka koje reprodukujete (ne samo na određene datoteke), možda je softver upravljačkog programa za vašu grafičku karticu (naziva se i video adapter ili grafički adapter) zastareo. Proverite da li postoje ispravke za softver upravljačkog programa za grafičku karticu, kao i da li postoje ispravke za Microsoft DirectX tako što ćete uraditi sledeće.

 1. Otvorite Windows Update tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“. U polju za pretragu otkucajte termin Update, a zatim sa liste rezultata izaberite stavku Windows Update.

 2. U levom oknu izaberite stavku Proveri da li postoje ispravke i sačekajte dok Windows potraži najnovije ispravke za računar.

 3. Ako budu pronađene ispravke, kliknite na dugme Instaliraj ispravke. Obavezna dozvola administratora Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.

U nekim slučajevima ćete možda morati da preuzmete softver upravljačkog programa direktno sa Veb lokacije proizvođača računara ili grafičke kartice.

Ukoliko ažuriranje softvera upravljačkog programa ne reši problem, pokušajte da smanjite (ili isključite) video ubrzanje tako što ćete uraditi sledeće.

 1. Otvorite rezoluciju ekrana tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Kontrolna tabla, a zatim u odeljku Izgled i personalizacija kliknuti na vezu Podešavanje rezolucije ekrana.

 2. Na kartici Više opcija za postavke izaberite karticu Rešavanje problema, a zatim izaberite stavku Promeni postavke.

  Imajte na umu da neki od upravljačkih programa grafičkih kartica ne dozvoljavaju promenu postavki.

 3. Prevucite klizač Hardversko ubrzanje prema stavci Nijedno da biste smanjili ili isključili video ubrzanje.

Zašto Player prikazuje vizuelizaciju umesto video zapisa (ili poruku o grešci) kada reprodukujem video datoteku?

Na računaru možda nije instaliran video kodek koji je potreban za dekodiranje i prikazivanje video zapisa.

Na primer, ukoliko pokušavate da reprodukujete datoteku koja je kodirana pomoću MPEG-2 video kodeka i ako nemate kompatibilni MPEG-2 dekoder (naziva se i DVD dekoder) instaliran na računaru, možda ćete videti poruku o grešci ili naići na druge probleme sa reprodukovanjem.

Informacije o pronalaženju i preuzimanju kodeka potražite u članku Kodeci: najčešća pitanja.

Kako da učinim Windows Media Player podrazumevanim programom za reprodukciju tipa datoteke?

Windows Media Player možete da učinite podrazumevanim programom za reprodukciju brojnih tipova datoteka (formata). Da biste promenili datoteke koje Player automatski reprodukuje, morate da budete prijavljeni kao administrator ili član administratorske grupe.

 1. Otvorite stavku „Podrazumevani programi“ tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, a zatim izabrati stavku Podrazumevani programi.

 2. Izaberite stavku Postavite podrazumevane programe.

 3. Sa liste Programi izaberite Windows Media Player, a zatim izaberite stavku Odaberite podrazumevane vrednosti za ovaj program.

 4. Potvrdite izbor u poljima za potvrdu pored tipova datoteka koje želite da Windows Media Player podrazumevano reprodukuje.

  Ako ne želite da Windows Media Player podrazumevano reprodukuje određeni tip datoteke, vratite se na stavku „Postavite podrazumevane programe“ i odaberite drugi program koji će biti podrazumevani plejer za taj tip datoteke.

  Napomene

  • Imajte na umu da Player možda neće moći da reprodukuje datoteku, iako ste izabrali odgovarajući tip datoteke. Do toga može doći ako datoteka koristi kodek koji nije instaliran na računaru. Informacije o pronalaženju i preuzimanju kodeka potražite u članku Kodeci: najčešća pitanja.

  • Windows Media Player nije moguće postaviti kao podrazumevani za svaki tip datoteke koji Windows Media Player može da reprodukuje. Neki tipovi datoteke nisu podržani.

Zašto dobijam grešku kada pokušam da reprodukujem tokove podataka sa određenih servera?

Ovo se može dogoditi iz više razloga.

 • Vaš racunar ili server možda imaju privremenih problema sa povezivanjem.

 • Ukoliko koristite računar na poslu, administrator mreže je možda blokirao određene tipove tokova podataka.

 • Windows Media Player možda nije ispravno konfigurisan.

  Informacije o konfigurisanju programa Player za protok podataka potražite u članku Koje protokole Windows Media Player koristi za tokove podataka?

 • Server možda nije pravilno konfigurisan.

Zašto se Windows Media Player često ne odaziva ili zatvara neočekivano?

Windows Media Player vrši interakciju sa velikim brojem komponenti sistema, uključujući upravljačke programe hardvera, audio i video kodeke i DirectShow filtere. Moguće je da Player nailazi na probleme zbog neispravne ili nekompatibilne komponente dobavljača softvera koji nije Microsoft.

Preporučujemo da budete pažljivi kada instalirate kodeke, na primer besplatne pakete kodeka dostupne na Internetu za koje se tvrdi da uključuju kodeke raznih preduzeća ili organizacija. Poznato je da postoje nekompatibilnosti sa nekim od tih paketa kodeka koje mogu da izazovu ozbiljne probleme sa reprodukcijom u programu Windows Media Player i u drugim multimedijalnim programima, dovedu do oštećenja sistema i otežaju Microsoft podršci da odredi i reši probleme sa reprodukcijom.

Zato nikako ne podržavamo instaliranje ovih vrsta paketa kodeka i preporučujemo da ih uklonite ako ste ih instalirali i ako imate problema sa programom Player. Preporučujemo da kodeke, filtere ili dodatne komponente instalirate samo sa pouzdanih, ovlašćenih izvora kao što je Veb lokacija zvaničnog dobavljača. Čak i u tom slučaju preporučujemo da budete oprezni zato što veliki broj dobavljača kodeka nudi minimalnu korisničku podršku.

Takođe preporučujemo da postavite tačke vraćanja sistema pre instaliranja bilo kakvih komponenti digitalnih medija. Na taj način možete vratiti originalnu konfiguraciju sistema, ukoliko bude potrebno. Više informacija o postavljanju tačaka vraćanja potražite u članku Šta je oporavak sistema?.

Više informacija o funkciji kodecima potražite u članku Kodeci: najčešća pitanja.

Kako da sprečim automatsku reprodukciju video zapisa u režimu celog ekrana?

Windows Media Player obično reprodukuje video zapise u režimu celog ekrana samo kada kliknete na dugme Prikaži ceo ekranSlika dugmeta „Prikaži ceo ekran“ili pritisnete kombinaciju tastera ALT+ENTER. Međutim, video zapisi se ponekad automatski reprodukuju u režimu celog ekrana.

Do ovog problema često odlazi ako koristite više monitora i ako je grafička kartica (naziva se i video adapter ili grafički adapter) konfigurisana da koristi režim kloniranja (režim sa više monitora koji prikazuje istu sliku na dva ili više monitora). Problem za prikazivanjem na celom ekranu možete rešiti isključivanjem režima kloniranja za jedan ili više monitora.

U nekim slučajevima, ovaj problem se javlja ako je grafička kartica konfigurisana da koristi režim zumiranja (režim koji omogućava uvećavanje dela ekrana). Problem za prikazivanjem na celom ekranu možete rešiti isključivanjem režima zumiranja.

Koraci potrebni za isključivanje režima kloniranja ili zumiranja zavise od modela grafičke kartice i verzije upravljačkog programa grafičke kartice. Slede opšta uputstva. Uputstva za određenu hardversku konfiguraciju potražite na Veb lokaciji proizvođača računara ili grafičke kartice.

 1. Otvorite rezoluciju ekrana tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Kontrolna tabla, a zatim u odeljku Izgled i personalizacija kliknuti na vezu Podešavanje rezolucije ekrana.

 2. Izaberite stavku Više opcija za postavke, pronađite postavku režima kloniranja ili zumiranja na nekoj od kartica (počnite sa bilo kojom karticom koja sadrži brend ili ime modela grafičke kartice), a zatim isključite funkciju.