Pomoću aplikacije Windows Media Center možete uživo da snimate TV emisije i filmove direktno na računar. Možete čak isplanirati snimanje unapred ili automatski snimati nove epizode svoje omiljene TV serije.

Slika opcije za snimljeni TV sadržaj u aplikaciji Windows Media Center
Pristup snimljenim TV emisijama u programu Media Center

Da biste snimali televiziju u programu Media Center, potrebne su vam dve stvari:

 • TV tjuner (uređaj koji se povezuje sa računarom putem unutrašnjeg konektora za proširenje ili spoljnog porta za proširenje).

 • Izvor TV signala (kao što je TV antena ili kablovski TV konektor).

Da biste promenili opcije za snimke, na primer kvalitet snimanja ili lokaciju na kojoj se snimljeni TV sadržaj skladišti, pogledajte članak Podešavanje opcija snimanja u programu Windows Media Center.

Postoje dva primarna načina da kontrolišete Media Center: pomoću miša i tastature ili pomoću Media Center daljinskog upravljača. Sledeće procedure objašnjavaju metod koji podrazumeva korišćenje miša i tastature, kao i kontrola za reprodukciju koje se pojavljuju kada pomerite miš.

Slika kontrola za reprodukciju u aplikaciji Windows Media Center
Kontrole za reprodukciju pri korišćenju miša za kontrolisanje programa Media Center
Prikaži sve

Snimanje TV emisije ili filma uživo

Možete snimiti TV emisiju ili film koji se upravo emituje. Kada to uradite, emisija se snima od trenutka kada započnete snimanje. Na primer, ako ste odgledali pola emisije pre nego što započnete snimanje, snimak neće uključivati prvu polovinu.

 1. Kliknite na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izaberite stavku Svi programi, a zatim stavku Windows Media Center.
 2. Na početnom ekranu aplikacije Windows Media Center pomerite se do stavke TV, a zatim izaberite TV uživo.

 3. Dok se program emituje, pomerite miš da bi se pojavile kontrole reprodukcije, a zatim kliknite na dugme SnimajSlika dugmeta „Snimi“.

Napomena

 • Ako ne vidite dugme „Snimaj“, možda je prozor aplikacije Media Center premali. U tom slučaju povećajte prozor ili se prebacite u prikaz preko celog ekrana klikom na dugme UvećajSlika dugmeta „Uvećaj“ u gornjem desnom uglu.

Planiranje snimanja pomoću vodiča

Brzo možete isplanirati snimanja dok pregledate predstojeće TV emisije i filmove u vodiču. Da biste saznali kako da podesite vodič, u članku Prvi koraci uz Windows Media Center pogledajte odeljak sa naslovom „Konfigurisanje tjunera, TV signala i vodiča“.

 1. Na početnom ekranu aplikacije Windows Media Center pomerite se do stavke TV, a zatim izaberite Vodič.

 2. Kliknite desnim tasterom miša na program koji želite da snimite, a zatim izaberite stavku Snimaj da biste isplanirali snimanje programa.

Planiranje snimanja pomoću pretrage

Možete pretražiti Media Center da biste pronašli TV emisiju ili film koji želite da snimite.

 1. Na početnom ekranu aplikacije Windows Media Center pomerite se do stavke TV, a zatim izaberite Pretraži.

 2. Izaberite kategoriju po kojoj želite da izvršite pretragu (kao što je naslov), a zatim pratite uputstva za započinjanje pretrage.

 3. Na stranici sa rezultatima pretrage izaberite TV emisiju ili film koji želite da snimite, a zatim kliknite na dugme Snimaj da biste isplanirali snimanje programa.

Snimanje TV serije

Da ne biste svake sedmice planirali snimanje omiljene TV emisije, možete automatizovati taj proces tako što ćete isplanirati snimanje cele serije.

 1. Na početnom ekranu aplikacije Windows Media Center pomerite se do stavke TV, a zatim izaberite Vodič.

 2. Pronađite TV seriju koju želite da snimite, izaberite je, a zatim kliknite na dugme Snimi seriju.

Savet

 • Ako za pregledanje vodiča koristite daljinski upravljač za Media Center, možete dvaput pritisnuti dugme „SNIMI“ da biste brzo planirali snimanje serije.

Reprodukcija snimljenog TV programa

 1. Na početnom ekranu aplikacije Windows Media Center pomerite se do stavke TV, izaberite Snimljeni TV sadržaj, izaberite emisiju koju želite da gledate, a zatim kliknite na dugme Reprodukuj ili Nastavi.

 2. Da biste kontrolisali reprodukciju snimljenog TV programa, pomerite miš kako bi se prikazale kontrole za reprodukciju, a zatim uradite nešto od sledećeg:

  • Kliknite na dugme PauzirajSlika dugmeta „Pauziraj“ da biste privremeno pauzirali program. Videćete traku sa vremenskim rasponom koja prikazuje koliko vremena je prošlo od početka snimka. Kada budete spremni da nastavite sa programom odakle ste stali, kliknite na dugme ReprodukujSlika dugmeta „Reprodukuj“.
  • Pomerite klizač koji je prikazan iznad kontrola za reprodukciju na drugo mesto da biste gledanje snimljenog programa započeli od tog mesta.

  • Kliknite na dugme Preskoči unazadSlika dugmeta „Preskoči unazad“ ili na dugme Premotaj unazad da biste nešto pogledali ponovo i kliknite na dugme Premotaj unapred ili na dugme Preskoči unapredSlika dugmeta „Preskoči unapred“‌da biste otišli unapred u programu.
  • Kliknite na dugme Povećaj jačinu zvukaSlika dugmeta „Povećaj jačinu zvuka“ ili na dugme Smanji jačinu zvukaSlika dugmeta „Smanji jačinu zvuka“ da biste povećali odnosno smanjili jačinu zvuka i kliknite na dugme Privremeno isključiSlika dugmeta „Privremeno isključi zvuk“ da biste uključili ili isključili zvuk.
 3. Kad završite sa gledanjem snimljenog programa, pomerite miš, a zatim kliknite na dugme ZaustaviSlika dugmeta „Zaustavi“.

Planiranje snimanja na osnovu kanala i vremena

Media Center možete podesiti tako da automatski snima određeni kanal u određeno vreme.

 1. Na početnom ekranu aplikacije Windows Media Center pomerite se do stavke TV, a zatim izaberite stavku Snimljeni TV sadržaj.

 2. Izaberite stavku Dodaj snimak, a zatim izaberite stavku Kanal i vreme.

 3. U okviru stavke Kanal izaberite kanal koji želite da snimite.

 4. U okviru Učestalost kliknite na dugme PlusSlika dugmeta „Plus“ ili MinusSlika dugmeta „Minus“ da biste naveli koliko često želite da snimate kanal.
 5. Ako ste za stavku Učestalost izabrali opciju Snimi jednom, u okviru stavke Datum kliknite na dugme PlusSlika dugmeta „Plus“ ili MinusSlika dugmeta „Minus“ da biste naveli datum snimanja.
 6. U okviru stavke Vreme početka unesite vreme kada želite da počne snimanje.

 7. U okviru stavke Vreme završetka unesite vreme kada želite da se snimanje zaustavi.

 8. U okviru Zadrži kliknite na dugme PlusSlika dugmeta „Plus“ ili MinusSlika dugmeta „Minus“ da biste naveli koliko dugo želite da zadržite snimljenu emisiju.
 9. Kliknite na dugme Snimaj.

Napomena

 • Možete promeniti naslov planiranog snimanja na osnovu kanala i vremena. Da biste to uradili, na početnom ekranu aplikacije Windows Media Center pomerite se do stavke TV, izaberite stavku Snimljeni TV sadržaj, zatim stavku Dodaj snimak, izaberite Kanal i vreme, zatim stavku Promeni naslov, a zatim pratite uputstva.

Planiranje snimanja na osnovu ključnih reči

Media Center možete podesiti tako da automatski snima TV emisije i filmove na osnovu ključnih reči koje su povezane sa programom. To obuhvata ime glumca, režisera ili čak reč koja se pojavljuje u naslovu. Ubuduće, kada se bude emitovala TV emisija ili film koji odgovara navedenim ključnim rečima, program će se automatski snimati.

 1. Na početnom ekranu aplikacije Windows Media Center pomerite se do stavke TV, a zatim izaberite stavku Snimljeni TV sadržaj.

 2. Kliknite na dugme Dodaj snimak, izaberite stavku Lista želja ili ključna reč i izaberite kategoriju u zavisnosti od ključne reči koju želite da koristite za snimanje (kao što je Ime glumca).

 3. Otkucajte ključnu reč za snimak i uradite sledeće:

  • U rezultatima pretrage kliknite na ključnu reč koju tražite da biste snimili programe na osnovu nje.

  • U okviru Dodavanje na listu želja kliknite na dugme Snimi sve emisije sa da biste snimili na osnovu tačne reči koju ste otkucali. Ovo može biti korisno ako u rezultatima pretrage niste videli traženu ključnu reč, ali želite da snimite buduće programe na osnovu nje.

  • Ako ste u 2. koraku izabrali kategoriju Generička ključna reč, kliknite na dugme Sačuvaj da biste snimili programe na osnovu te ključne reči.

 4. Kliknite na dugme PlusSlika dugmeta „Plus“ ili MinusSlika dugmeta „Minus“ u različitim kategorijama da biste izmenili postavke koje će se koristiti za prilagođeno snimanje, kliknite na dugme Snimi i kliknite na dugme U redu.

Dodavanje ili uklanjanje fascikli koje Windows Media Center pretražuje kada traži snimljeni TV sadržaj

Možete dodati fascikle u kojima će Media Center pratiti snimljene TV datoteke. Da bi ova verzija aplikacije Media Center prepoznala datoteke, one moraju da budu Windows TV datoteke (.wtv) ili Microsoft Recorded TV datoteke (.dvr-ms).

 1. Na početnom ekranu aplikacije Windows Media Center pomerite se do stavke Zadaci, izaberite stavku Postavke, zatim stavku TV, izaberite Snimač, a zatim izaberite stavku Biblioteke medija.

 2. Pratite korake za dodavanje ili uklanjanje lokacija koje će Media Center pretraživati kada bude tražio snimljeni TV sadržaj.

Napomena

 • Datoteke snimljenog TV sadržaja možete gledati sa više lokacija, ali Media Center će snimati samo onu lokaciju koja je navedena u okviru opcije Skladište snimača.

Napomene

 • Kad snimite TV emisiju ili film, oni se čuvaju na čvrstom disku u vidu Windows TV datoteke sa oznakom tipa datoteke .wtv.

 • Za reprodukciju i snimanje TV programa uživo u aplikaciji Windows Media Center potreban je analogni ili digitalni TV tjuner. Ako uz računar niste dobili TV tjuner, možda možete da ga dodate. Informacije o pribavljanju TV tjunera potražite u članku Pronađite pomoć za TV tjuner ili se obratite proizvođaču računara.

ID članka: MSW700049