Oporavak izgubljenih ili izbrisanih datoteka

Ako ne možete da pronađete datoteku na računaru ili ste slučajno izmenili ili izbrisali datoteku, možete je vratiti u prethodno stanje iz rezervne kopije (ako koristite program „Windows rezervne kopije“) ili možete pokušati da je vratite u prethodno stanje iz prethodne verzije. Prethodne verzije su kopije datoteka i fascikli koje Windows automatski čuva kao deo tačke vraćanja. Prethodne verzije se ponekad nazivaju i kopije u senci.

Prikaži sve

Vraćanje datoteka u prethodno stanje iz rezervne kopije

Da biste vratili datoteku u prethodno stanje iz rezervne kopije, uverite se da je medijum ili disk jedinica na kojoj je sačuvana rezervna kopija dostupna i pratite ove korake:

 1. Otvorite opciju „Pravljenje rezervnih kopija i vraćanje u prethodno stanje“ tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Kontrolna tabla, izabrati stavku Sistem i održavanje, a zatim izabrati stavku Pravljenje rezervnih kopija i vraćanje u prethodno stanje.

 2. Kliknite na dugme Vrati moje datoteke u prethodno stanje i pratite korake u čarobnjaku.

Vraćanje datoteka u prethodno stanje iz prethodnih verzija

Možete vratiti datoteke i fascikle ili jednu datoteku ili fasciklu u prethodno stanje.

Vraćanje izbrisane datoteke ili fascikle:

 1. Otvorite stavku „Računar“ tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, a zatim izabrati stavku Računar.

 2. Dođite do fascikle u kojoj se nalazila datoteka ili fascikla, kliknite na nju desnim tasterom miša i izaberite stavku Vraćanje prethodnih verzija. Ako se fascikla nalazila na vrhu disk jedinice, na primer C:\, kliknite na disk jedinicu desnim tasterom miša i izaberite stavku Vraćanje prethodnih verzija.

  Videćete spisak dostupnih prethodnih verzija datoteke ili fascikle. Spisak će uključiti datoteke sačuvane u rezervnoj kopiji (ako koristite program „Windows rezervne kopije“ za pravljenje rezervnih kopija datoteka) kao i tačke vraćanja, ako su oba ova tipa dostupna.

  Napomena

  • Da biste vratili prethodnu verziju datoteke ili fascikle koja je uključena u biblioteku kliknite desnim tasterom miša na datoteku ili fasciklu na lokaciji na kojoj je sačuvana, a ne u biblioteci. Na primer, da biste vratili prethodnu verziju slike koja je uključena u biblioteku „Slike“, ali uskladištena u fascikli Moje slike, kliknite desnim tasterom miša na fasciklu Moje slike i izaberite stavku Vraćanje prethodnih verzija. Više informacija o bibliotekama potražite u odeljku Uključivanje fascikli u biblioteku.

  Slika kartice „Prethodne verzije“
  Kartica „Prethodne verzije“ prikazuje neke prethodne verzije datoteka
 3. Kliknite dvaput na prethodnu verziju fascikle koja sadrži datoteku ili fasciklu koju želite da vratite u prethodno stanje. (Na primer, ako je datoteka izbrisana danas, odaberite verziju fascikle od juče koja bi trebalo da sadrži datoteku.)

 4. Prevucite datoteku ili fasciklu koju želite da vratite na drugu lokaciju, kao što je radna površina ili druga fascikla.

  Verzija datoteke ili fascikle se čuva na lokaciji koju ste izabrali.

Savet

 • Ako se ne sećate tačnog imena datoteke ili fascikle ili njene lokacije, možete je potražiti tako što ćete u biblioteci „Dokumenti“ u polju za pretragu otkucati deo imena.

Vraćanje datoteke ili fascikle u prethodno stanje

 1. Kliknite desnim tasterom miša na datoteku ili fasciklu, a zatim izaberite stavku Vrati prethodne verzije.

  Videćete spisak dostupnih prethodnih verzija datoteke ili fascikle. Spisak će uključiti datoteke sačuvane u rezervnoj kopiji (ako koristite program „Windows rezervne kopije“ za pravljenje rezervnih kopija datoteka) kao i tačke vraćanja, ako su oba ova tipa dostupna.

  Slika kartice „Prethodne verzije“
  Kartica „Prethodne verzije“ prikazuje neke prethodne verzije datoteka
 2. Pre vraćanja prethodne verzije datoteke ili fascikle, izaberite prethodnu verziju i izaberite stavku Otvori da biste je prikazali i uverili se da je to verzija koju želite.

  Napomena

  • Nije moguće otvoriti ili kopirati prethodne verzije datoteka koje je kreirao program „Windows rezervne kopije“, ali je moguće vratiti ih u prethodno stanje.

 3. Da biste vratili prethodnu verziju, izaberite je i izaberite stavku Vrati u prethodno stanje.

  Upozorenje

  • Datoteka ili fascikla zamenjuje trenutnu verziju na računaru, a zamena se ne može opozvati.

  Napomena

  • Ako dugme Vrati u prethodno stanje nije dostupno, nije moguće vratiti prethodnu verziju datoteke ili fascikle na njenu originalnu lokaciju. Možda ćete moći da je otvorite ili sačuvate na drugoj lokaciji.