Ako na računaru imate špijunski softver ili drugi potencijalno neželjeni softver, trebalo bi da koristite skener za špijunski softver i alatku za uklananje kako biste pokušali da ga uklonite. Takođe možete pokušati da ručno uklonite špijunski softver. Možda ćete morati više puta da koristite oba ova metoda da biste u potpunosti uklonili špijunski softver ili drugi potencijalno neželjeni softver.

Upotreba skenera za špijunski softver i alatke za uklanjanje

Windows zaštitnik je funkcija u ovoj verziji operativnog sistema Windows koja pomaže u sprečavanju zaraze računara špijunskim softverom i drugim potencijalno neželjenim softverom. Kada je Windows zaštitnik uključen, bićete upozoreni kada špijunski softver ili drugi potencijalno neželjeni softver pokuša da se pokrene ili instalira na računaru. Vi birate da li ćete zanemariti, premestiti u karantin (premestiti na drugu lokaciju na računaru gde ne može da se pokrene) ili ukloniti svaku otkrivenu stavku. Više informacija potražite u odeljku Skeniranje u potrazi za špijunskim i drugim potencijalno neželjenim softverom.

Skeneri za špijunski softver često su uključeni u antivirusne programe. Ako ste već instalirali antivirusni program, proverite da li taj program uključuje funkcije zaštite od špijunskog softvera ili da li možete da ih dodate kao ispravku, a zatim redovno skenirajte računar. Da biste videli listu drugih programa za zaštitu od špijunskog softvera, pogledajte Veb lokaciju Microsoft bezbednost kod kuće na mreži.

Ručno uklanjanje špijunskog softvera

Špijunski softver se nekad teško uklanja. Ako vas antispajver program obavesti da ne može da ukloni špijunski softver, sledite uputstva koja je obezbedio antispajver program. Ako to ne uspe, pokušajte sa ovim opcijama:

 • Pokušajte da instalirate antivirusni ili drugi antispajver program. Mnogi antivirusni programi imaju i antispajver zaštitu.

 • Proverite da li u okviru Programi i funkcije postoje stavke koje ne bi trebalo da se nalaze na računaru.

  Ovaj metod koristite izuzetno oprezno. Kontrolna tabla pruža listu mnogih programa, od kojih većina nije špijunski softver. Mnogi špijunski programi koriste posebne metode instalacije da bi izbegli da se pojave u okviru „Programi i funkcije“. Špijunski program će povremeno ponuditi opciju za deinstaliranje i može se ukloniti pomoću ovog metoda. Uklonite samo one programe za koje sa sigurnošću možete da utvrdite da su špijunski i nemojte uklanjati programe koje biste možda želeli da sačuvate, čak i ako ih ne koristite često. Više informacija potražite u odeljku Deinstaliranje ili menjanje programa.

 • Ponovo instalirajte Windows.

  Neki špijunski softver može da se sakrije tako dobro da ne može da se ukloni. Ako još uvek vidite tragove špijunskog softvera i nakon pokušaja da ga uklonite antispajver programom ili nakon pokušaja deinstaliranja preko kontrolne table, možda ćete morati da ponovo instalirate Windows i druge programe.

  Upozorenje

  • Ponovno instaliranje operativnog sistema Windows ukloniće špijunski softver, ali će takođe izbrisati datoteke i programe. Ako morate ponovo da instalirate Windows, uverite se da ste napravili rezervnu kopiju dokumenata i datoteka i uverite se da imate pristup instalacionim diskovima koji će vam biti potrebni za ponovnu instalaciju programa.