Trebalo bi da isplanirate svakodnevno brzo skeniranje zato što će se tim putem proveriti oblasti računara koje su najčešća meta špijunskog softvera ili drugog potencijalno neželjenog softvera. Ako želite da Windows zaštitnik proveri sve datoteke i programe na računaru, pokrenite ili planirajte skeniranje čitavog sistema.

Da biste poboljšali bezbednost računara, možete da odaberete automatsko uklanjanje špijunskog i drugog potencijalno neželjenog softvera koji se otkrije tokom skeniranja.

  1. Otvorite Windows zaštitnik tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“. U polju za pretragu otkucajte termin Zaštitnik, a zatim sa liste rezultata izaberite stavku Windows zaštitnik.

  2. U meniju Alatke izaberite stavku Opcije.

  3. U okviru Automatsko skeniranje potvrdite izbor u polju za potvrdu Automatski skeniraj računar (preporučuje se), izaberite učestalost, doba dana i vrstu skeniranja koju želite da pokrenete, a zatim kliknite na dugme Sačuvaj. Obavezna dozvola administratora Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.

  4. Da biste posle skeniranja automatski uklonili špijunski ili drugi potencijalno neželjeni softver, u levom oknu izaberite stavku Podrazumevane radnje, izaberite radnju koju želite da primenite na svaku stavku upozorenja, potvrdite izbor u polju za potvrdu Primeni preporučene radnje i kliknite na dugme Sačuvaj. Obavezna dozvola administratora Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.