Izbor bežičnog rutera ili drugog bežičnog mrežnog uređaja

Uz računarsku tehnologiju koja tako brzo napreduje, izbor novog mrežnog uređaja može biti težak zadatak. Ovo su neki saveti za izbor rutera bežične mreže ili drugog uređaja bežične mreže.

Šta razmotriti prilikom kupovine uređaja

Na pakovanju uređaja potražite Windows 7 logotip ili frazu „Kompatibilno sa operativnim sistemom Windows 7“. To znači da uređaj podržava Windows Connect Now (WCN), tehnologiju umrežavanja koja pojednostavljuje podešavanje bežične mreže.

Slika Windows 7 logotipa
Windows 7 logotip

Ovo su neki drugi faktori koje bi trebalo da razmotrite pre izbora novog uređaja:

  • Brzina i tehnologija (802.11a, 802.11b, 802.11g ili 802.11n). 802.11a i 802.11b su starije tehnologije. 802.11g i 802.11n su novije, brže i fleksibilnije. Više informacija o razlikama potražite u pomoći i podršci potražite temu „Bežično umrežavanje: najčešća pitanja“.

  • Podaci o garanciji. Bolja garancija vam može olakšati izbor jednog od dva uređaja koji su suštinski isti u drugim pogledima.

  • Trošak. Neki vrhunski ruteri i uređaji imaju funkcije koje vam možda neće biti potrebne ili ih nećete koristiti. Sa druge strane, krajnje jednostavnom ruteru mogu nedostajati neke poželjne funkcije.

  • Rangiranja prodaje i komentari korisnika. Iskustva drugih ljudi koja su imali sa ruterom ili uređajem mogu vam mnogo pomoći. Ovo je dobar način da izbegnete tehnički žargon, a da ipak pronađete odličan uređaj.

  • Recenzije – na mreži ili u elektronskim računarskim magazinima. Ovo je drugi dobar način da saznate više o najboljim funkcijama nekog uređaja (kao i onim „manje dobrim“ funkcijama).

Ako kupujete mrežni adapter, ruter ili druge uređaje u isto vreme, razmotrite mogućnost kupovine uređaja istog brenda. Ovo vam može pomoći da izbegnete probleme sa kompatibilnošću.