Ako je računar povezan sa štampačem, možete da ga delite sa bilo kojim korisnikom iste mreže. Tip štampača koji imate nije važan ukoliko je on instaliran na računaru i direktno povezan pomoću USB kabla ili drugog tipa kabla za štampač. Osobe koje odaberete za deljenje štampača moći će da ga koriste za štampanje ako mogu da pronađu vaš računar na mreži.

Štampači koji su direktno povezani sa mrežom, a ne sa računarom, dostupni su svim korisnicima na toj mreži. Takvi štampači moraju da budu povezani pomoću mrežnog porta ili bežične veze koja im omogućava direktno povezivanje na mrežu.

Pogledajte ovaj video zapis da biste saznali kako da delite štampač (1:20)

Deljenje štampača zahteva nekoliko koraka. Prvo na računaru na koji je štampač priključen sledite ove korake.

Uključivanje deljenja datoteka i štampača

  1. Otvorite opciju „Više opcija za postavke deljenja“ tako što cete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“ i izabrati stavku Kontrolna tabla. U polju za pretragu otkucajte mreža, izaberite stavku Centar za mrežu i deljenje, a zatim u levom oknu kliknite na dugme Promeni više opcija za postavke deljenja.

  2. Kliknite na ševron Slika ikone ševrona da biste razvili trenutni profil mreže.
  3. Ako je deljenje štampača isključeno, u okviru Deljenje datoteka i štampača izaberite stavku Uključi deljenje datoteka i štampača, a zatim kliknite na dugme Sačuvaj promene. Obavezna dozvola administratora Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.

Sada je potrebno da delite sâm štampač.

Deljenje štampača

  1. Otvorite opciju „Uređaji i štampači“ tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, a zatim u meniju „Start“ kliknite na stavku uređaji i štampači.

  2. Kliknite desnim tasterom miša na štampač koji želite da delite i izaberite stavku Svojstva štampača.

  3. Izaberite karticu Deljenje i potvrdite izbor u polju za potvrdu Deli ovaj štampač.

Ostale osobe na vašoj mreži sada mogu da se povežu sa ovim štampačem. Sve što je potrebno da urade je da dodaju mrežni štampač (vaš štampač) na svoje računare.

Dodavanje mrežnog štampača

  1. Otvorite opciju „Uređaji i štampači“ tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, a zatim u meniju „Start“ kliknite na stavku uređaji i štampači.

  2. Izaberite stavku Dodaj štampač.

  3. Izaberite stavku Dodaj mrežni, bežični ili Bluetooth štampač, kliknite na deljeni štampač, kliknite na dugme Dalje i sledite uputstva na ekranu.

Više informacija o deljenju potražite u članku Osnove deljenja datoteka.

Da biste pogledali drugi video, pogledajte Slika dugmeta „Reprodukuj“Video: Sharing a printer at home.