Stanje spavanja i hibernacije: najčešća pitanja

Evo odgovora na uobičajena pitanja o stanju spavanja i hibernacije.

Prikaži sve

Koja je razlika između stanja spavanja, hibernacije i hibridnog spavanja?

Stanje spavanja je stanje za uštedu energije koje računaru omogućava da brzo nastavi rad pod punim napajanjem (obično za nekoliko sekundi) kada želite da nastavite sa radom. Postavljanje računara u stanje spavanja je poput pauziranja DVD plejera: računar istog trenutka prestaje da izvršava operacije i spreman je za ponovni početak rada kada to želite.

Stanje hibernacije je stanje za uštedu energije dizajnirano prvenstveno za laptop računare. Dok stanje spavanja kompletan rad i postavke smešta u memoriju i koristi malu količinu energije, stanje hibernacije otvorene dokumente i programe smešta na čvrsti disk, a zatim isključuje računar. Od svih stanja za uštedu energije u operativnom sistemu Windows, stanje hibernacije štedi najviše energije. Stanje hibernacije na laptop računaru koristite kada znate da laptop nećete koristiti tokom dužeg perioda, a nećete biti u mogućnosti da napunite bateriju u tom periodu.

Hibridno spavanje je dizajnirano prvenstveno za stone računare. Hibridno spavanje predstavlja kombinaciju stanja spavanja i hibernacije – ono otvorene dokumente i programe smešta u memoriju i na čvrsti disk, a zatim računar postavlja u stanje niske potrošnje da biste brzo mogli da nastavite sa radom. Na taj način Windows može da vrati podatke sa čvrstog diska u prethodno stanje ako dođe do nestanka struje. Kada je uključeno hibridno spavanje, postavljanjem računara u stanje spavanja, on se automatski postavlja u stanje hibridnog spavanja. Hibridno spavanje je obično podrazumevano uključeno na stonim računarima.

Zašto ne mogu da pronađem opcije stanja spavanja ili hibernacije na računaru?

Kliknite na dugme StartSlika dugmeta „Start“, a zatim kliknite na strelicu pored dugmeta Isključi.
Slika dugmeta „Isključi“ sa proširenim menijem
Stavke „Stanje spavanja“ i „Stanje hibernacije“ u meniju

Ako stanje spavanja ili hibernacije nisu dostupni, do toga može doći iz nekog od sledećih razloga:

 • Grafička kartica možda ne podržava stanje spavanja. Ažurirajte upravljački program grafičke kartice ili pogledajte informacije o grafičkoj kartici i podržanim upravljačkim programima koje ste dobili uz računar. Više informacija potražite u odeljku Ažuriranje upravljačkih programa.

 • Nekim postavkama upravlja administrator sistema. Više informacija potražite u odeljku Zašto nije moguće promeniti neke postavke?

 • Stanje spavanja i druga stanja za uštedu energije isključena su u BIOS-u računara. Da biste uključili stanje spavanja, ponovo pokrenite računar, a zatim uđite u podešavanja BIOS-a. Prilikom pokretanja računara, na ekranu se obično pojavljuju uputstva koja ukazuju na taster ili tastersku prečicu koju morate da pritisnete da biste pristupili procesu podešavanja BIOS-a. Budući da proizvođači računara ne koriste isti BIOS, u tu svrhu se dodeljuju različiti tasteri. Da biste saznali više o tome, pogledajte informacije koje ste dobili uz računar ili posetite Veb lokaciju proizvođača.

 • Ako nedostaje opcija „Stanje hibernacije“, možda je uključena opcija „Hibridno spavanje“.

Mogu li da sprečim automatski prelazak računara u stanje spavanja ili hibernacije?

Možete podesiti vreme tokom kojeg će računar sačekati pre prelaska u stanje spavanja ili hibernacije odnosno sprečiti isključivanje računara. Međutim, morate biti oprezni. Ako na laptop računaru koji se napaja sa baterije sprečite stanje spavanja ili hibernacije, to može dovesti do gubitka podataka u slučaju da baterija otkaže. Evo kako da sprečite prelazak računara u stanje za uštedu energije:

 1. Otvorite opcije napajanja tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Kontrolna tabla, izabrati stavku Sistem i bezbednost, a zatim izabrati stavku Opcije napajanja.

 2. Na stranici Izbor plana napajanja pored izabranog plana kliknite na vezu Promena postavki plana.

 3. Na stranici Promena postavki za plan kliknite na vezu Promena više opcija za postavke napajanja.

 4. Na kartici Više opcija za postavke, kliknite dvaput na stavku Stanje spavanja, kliknite dvaput na stavku Stanje spavanja nakon, a zatim uradite nešto od sledećeg:

  • Ako koristite laptop, izaberite stavku Na baterije ili Priključeno (ili obe), kliknite na strelicu, a zatim izaberite stavku Nikad.

  • Ako koristite stoni računar, izaberite stavku Postavka, kliknite na strelicu, a zatim izaberite stavku Nikad.

 5. Kliknite dvaput na stavku Stanje hibernacije nakon i uradite nešto od sledećeg:

  • Ako koristite laptop, izaberite stavku Na baterije ili Priključeno (ili obe), kliknite na strelicu, a zatim izaberite stavku Nikad.

  • Ako koristite stoni računar, izaberite stavku Postavka, kliknite na strelicu, a zatim izaberite stavku Nikad.

 6. Ako želite da i ekran ostane uključen, kliknite dvaput na stavku Ekran, kliknite dvaput na stavku Isključi ekran posle, a zatim uradite nešto od sledećeg:

  • Ako koristite laptop, izaberite stavku Na baterije ili Priključeno (ili obe), kliknite na strelicu, a zatim izaberite stavku Nikad.

  • Ako koristite stoni računar, izaberite stavku Postavka, kliknite na strelicu, a zatim izaberite stavku Nikad.

 7. Kliknite na dugme U redu, a zatim kliknite na dugme Sačuvaj promene.

Kako se računar budi iz stanja spavanja ili hibernacije?

Na većini računara možete nastaviti sa radom tako što ćete pritisnuti dugme za napajanje računara. Međutim, nisu svi računari isti. Neke računare ćete moći da probudite tako što ćete pritisnuti bilo koji taster na tastaturi, kliknuti tasterom miša ili otvoriti poklopac na laptop računaru. Pogledajte informacije koje ste dobili uz računar ili posetite Veb lokaciju proizvođača.

Da li će stanje spavanja na kraju potrošiti bateriju laptop računara?

Stanje spavanja zahteva izuzetno malu količinu energije – slično kao sijalica. Ako kapacitet baterije laptop računara postane kritično nizak dok se računar nalazi u stanju spavanja, Windows će automatski postaviti laptop u režim hibernacije.

Da li su podaci bezbedni dok je računar u stanju spavanja?

Neovlašćeni pristup možete sprečiti zahtevanjem lozinke za otključavanje računara kada se on probudi. Više informacija potražite u odeljku Kako da promenim zahtev za lozinku kada se računar probudi iz stanja spavanja?