SmartScreen filter: najčešća pitanja

Evo odgovora na neka uobičajena pitanja o SmartScreen filteru u programu Internet Explorer.

Prikaži sve

Šta je to SmartScreen filter i kako mi može pomoći da se zaštitim?

SmartScreen filter je funkcija u programu Internet Explorer koja pomaže pri otkrivanju phishing Veb lokacija. SmartScreen filter vas takođe može zaštititi od preuzimanja ili instaliranja malvera (zlonamernog softvera).

SmartScreen filter pomaže pri vašoj zaštiti na tri načina:

 • Dok pregledate Veb, on analizira Veb stranice i utvrđuje da li imaju neke karakteristike koje bi mogle biti sumnjive. Ako pronađe sumnjive Veb stranice, SmartScreen će prikazati poruku koja vam pruža mogućnost da pružite povratne informacije i daje vam savet kako da oprezno nastavite dalje.

 • SmartScreen filter proverava lokacije koje posećujete u odnosu na ažurnu, dinamičku listu prijavljenih phishing lokacija i lokacija sa zlonamernim softverom. Ako pronađe podudaranje, SmartScreen filter će prikazati upozorenje kojim vas obaveštava da je ta lokacija blokirana radi vaše bezbednosti.

 • SmartScreen filter proverava datoteke koje preuzmete sa Veba u odnosu na listu prijavljenih lokacija sa zlonamernim softverom i programima koji su provereno nebezbedni. Ako pronađe podudaranje, SmartScreen filter će vas upozoriti da je preuzeti sadržaj blokiran radi vaše bezbednosti. SmartScreen filter takođe proverava datoteke koje preuzmete u odnosu na listu datoteka koje su poznate i koje preuzima veliki broj korisnika programa Internet Explorer. Ako se datoteka koju preuzimate ne nalazi na toj listi, SmartScreen filter će vas upozoriti.

Upotrebom SmartScreen filtera upravlja Microsoft ugovor u korišćenju usluga. Da biste dobili više informacija, pročitajte Microsoft ugovor o korišćenju usluga na mreži.

Za više informacija o podacima koji se šalju SmartScreen filteru i načinu na koji se koriste pročitajte izjavu o privatnosti za Internet Explorer 9 na mreži.

Šta znači kada vidim poruku koja tvrdi da se datoteka ne „preuzima često“?

Kada preuzmete program sa Interneta, SmartScreen filter će proveriti program u odnosu na listu programa koje preuzima značajan broj drugih korisnika programa Internet Explorer i u odnosu na listu programa koje su provereno nebezbedne. Ako se program koji preuzimate ne nalazi ni na jednoj listi, SmartScreen filter će prikazati upozorenje da se datoteke ne „preuzima često“. To ne znači nužno da je Veb lokacija lažna ili da je program malver, ali verovatno ne bi trebalo da preuzmete ili instalirate taj program osim ako imate poverenja i Veb lokaciju i izdavača.

Više informacija o preuzimanju softvera potražite u odeljku Kada treba imati poverenja u izdavača softvera.

Više informacija o bezbednim Veb lokacijama potražite u odeljku Kada treba imati poverenja u Veb lokaciju.

Više informacija o menadžeru za preuzimanje potražite u odeljku Korišćenje menadžera za preuzimanje u programu Windows Internet Explorer 9.

Kako da ručno proverim Veb lokaciju pomoću SmartScreen filtera?

Veb lokacije iz programa Internet Explorer možete proveriti tako što ćete pratiti sledeće korake:

 1. Otvorite Internet Explorer tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“. U polju za pretragu otkucajte Internet Explorer, a zatim sa liste rezultata izaberite stavku Internet Explorer.

 2. Idite na Veb lokaciju koju želite da proverite.

 3. Kliknite na dugme Alatke, postavite pokazivač na stavku Bezbednost, a zatim izaberite stavku Proveru ovu Veb lokaciju.

Jednu od lokacija koju posećujem SmartScreen filter označava zastavicom, ali to nije nebezbedna Veb lokacija. Šta mogu da uradim?

Na stranici sa upozorenjima možete odabrati da tu lokaciju prijavite kao bezbednu lokaciju. Izaberite stavku Više informacija, a zatim kliknite na vezu Prijavi da ova lokacija ne sadrži pretnje da biste posetili Veb lokaciju za povratne informacije korporacije Microsoft na mreži, a zatim pratite uputstva.

Kako da prijavim phishing Veb lokaciju?

Pratite sledeće korake da biste prijavili phishing Veb lokaciju:

 1. Otvorite Internet Explorer tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“. U polju za pretragu otkucajte Internet Explorer, a zatim sa liste rezultata izaberite stavku Internet Explorer.

 2. Idite na phishing Veb lokaciju.

 3. Kliknite na dugme Alatke, postavite pokazivač na stavku Bezbednost, a zatim izaberite stavku Prijavi ovu Veb lokaciju.

 4. Koristite prikazanu Veb stranicu da biste prijavili Veb lokaciju.

Kako se uključuje ili isključuje SmartScreen filter?

 1. Otvorite Internet Explorer tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“. U polju za pretragu otkucajte Internet Explorer, a zatim sa liste rezultata izaberite stavku Internet Explorer.

 2. Kliknite na dugme Bezbednost, postavite pokazivač na stavku SmartScreen filter, a zatim izaberite stavku Isključi SmartScreen filter ili Uključi SmartScreen filter.

 3. U dijalogu Microsoft‌ SmartScreen filter kliknite na dugme U redu.