Ubrzajte računar

Da li ste sigurni da od svoj računara dobijate najbolje performanse? Bez obzira da li koristite Windows Vista ili Windows 7, poslušajte sledeće savete da bi vaš računar dobio dodatno ubrzanje.

Ograničavanje broja programa prilikom pokretanja

Postoji veliki broj programa koji se automatski učitavaju kada pokrećete računar, a to zaista može da umanji performanse. Da biste ovim programima upravljali kao profesionalac, saznajte kako možete da dobijete detaljan prikaz programa koji se pokreću:

 • Kliknite na dugme StartSlika dugmeta „Start“, unesite Konfiguracija sistema u polje za pretragu, a zatim na listi pravila izaberite stavku Konfiguracija sistema.
  Dijalog „Konfiguracija sistema“
  Dijalog „Konfiguracija sistema“
 • Izaberite karticu Pokretanje. Programi koji su podešeni da se pokreću prilikom uključivanja računara imaju oznaku potvrde. Možete da opozovete izbor u poljima za potvrdu za sve programe koji vam nisu neophodni da biste ih onemogućili, ali to uradite samo sa programima koji su vam poznati. Kada ste u nedoumici, nemojte da opozivate izbor u polju za potvrdu.

Brisanje, brisanje, brisanje

Čist računar je i brz računar. To znači da je najbolja opcija da deinstalirate sve programe koje ne koristite. Izbrišite stvari kao što je probni softver, verzije sa ograničenim izdanjima i sve što nikada nećete koristiti. Antivirusni softver? Samo probate. Naravno da želite da radi vaš program za bezbednost, ali budite sigurni da uvek koristite jedan ažurirani program. Da biste deinstalirali softver:

 • Kliknite na dugme StartSlika dugmeta „Start“, a zatim izaberite stavku Kontrolna tabla.
 • U odeljku Programi, izaberite stavku Deinstaliraj program. (Ako ne vidite ovu stranicu, promenite opciju Prikaži prema u gornjem desnom uglu na Kategorija.)

  Deinstaliranje programa na kontrolnoj tabli
  Deinstaliranje programa na kontrolnoj tabli
 • Kliknite na program koji želite da izbrišete, a zatim kliknite na dugme Deinstaliraj.

Istovremeno pokretanje manjeg broja programa

Ako se računar usporava tokom rada, proverite koliko programa je pokrenuto. Svi programi zauzimaju sistemsku memoriju, što može da ima ogroman uticaj na performanse računara. U nekim slučajevima, ako imate više instanci programa (kao na primer nekoliko otvorenih e-poruka) ili imate više verzija istog tipa programa (na primer više od jednog antivirus programa), možete da iskoristite memoriju. Odgovorite na poruke i odmah ih zatvorite, a neka vam budu otvoreni samo programi neophodni za trenutni rad, odmah ćete primetiti povećanje brzine.

Neka ReadyBoost postane vaš prijatelj

Dobar savet je da zatvorite programe koje trenutno ne koristite, ali to što ih ne koristite sada ne znači da ih nećete koristiti za 10 minuta. Odgovor je ReadyBoost, korisna funkcija koja može da koristi dodatni prostor na fleš kartici ili USB skladištu za ubrzanje računara. Uključite kompatibilni uređaj za skladištenje i kliknite na Ubrzaj moj sistem kada vidite dijalog „Automatska reprodukcija“.

Rešavanje problema

Ako vam je računar radio kao sat, a sada iznenada sporo radi, pokrenite skener za viruse. Nije zaražen? Isprobajte alatku za rešavanje problema:

 • Kliknite na dugme StartSlika dugmeta „Start“, a zatim izaberite stavku Kontrolna tabla.
 • U polje za pretragu unesite Rešavanje problema, a zatim u listi rezultata izaberite stavku Rešavanje problema.

 • U odeljku Sistemi i bezbednost izaberite stavku Proveri probleme sa performansama.

  Rešavanje problema u operativnom sistemu Windows 7
  Rešavanje problema u operativnom sistemu Windows 7
 • Pokrenite program za rešavanje problema sa performansama klikom na dugme Dalje u donjem desnom uglu.

Čišćenje čvrstog diska

Što više koristite računar, koristite više programa i više usluga. Zatvaranje programa ne znači uvek i prekidanje usluge. Zbog toga ponovno pokretanje računara rešava mnoge probleme, zato što se tako čisti memorija.

Neka vam postane navika da čistite čvrsti disk da biste uklonili privremene datoteke, očistili korpu za otpatke i da biste izbrisali sistemske datoteke koje vam više nisu potrebne.

 • Kliknite na dugme StartSlika dugmeta „Start“, unesite Čišćenje diska u polje za pretragu, a zatim na listi rezultata izaberite stavku Čišćenje diska.
 • Nakon pokretanja uslužnog programa, videćete koliko prostora na disku možete da oslobodite.

 • Kliknite na dugme U redu i kliknite na dugme Izbriši datoteke.

  Brisanje datoteka pomoću opcije „Čišćenje diska“
  Brisanje datoteka pomoću opcije „Čišćenje diska“

Provera hardvera

Da li vam je računar i dalje spor? Pogledajte indeks Windows iskustva, metod ocenjivanja računara na osnovu pet glavnih komponenti. U zavisnosti od određenog hardvera, možda će vam biti potreban nov računar ili neke hardverske ispravke. Da biste videli svoj indeks Windows iskustva:

 • Kliknite na dugme StartSlika dugmeta „Start“, unesite Informacije o performansama i alatke u polje za pretragu, a zatim na listi rezultata izaberite stavku Informacije o performansama i alatke.
 • Kliknite na dugme Ponovno pokreni procenu u donjem desnom uglu prozora.

 • Pogledajte osnovni rezultat. Ako vam je rezultat manji od 3, onda bi bilo dobro da razmislite o kupovini novog računara.

Redovno ažuriranje računara

Jedna od najboljih stvari koje možete da uradite jeste da zaštite svoj računar, što je ujedno i najlakše: Uverite se da vam je podešeno automatsko preuzimanje ispravki od korporacije Microsoft. Ako koristite Windows i drugi Microsoft softver, kao što je Microsoft Office ili Windows Live Essentials, trebalo bi da koristite uslugu Microsoft Update. Takođe ćete dobijati obaveštenja o novom Microsoft softveru koji možete besplatno da preuzmete.

Kako se uključuju automatske ispravke? Jednostavno: Posetite Veb lokaciju Microsoft Update. Ako vam nisu uključene automatske ispravke, mi ćemo vam pomoći u tom procesu.

Veb lokacija Microsoft Update
Veb lokacija Microsoft Update

Podešavanje vizuelnih efekata

Moja baka je govorila da je lep samo onaj koji se tako i ponaša. Možda ona nije pričala o računarima, ali je isti princip. Windows sadrži neke zapanjujuće efekte, ali ako vam je potrebna veća brzina, možete da prilagodite postavke koje želite da koristite za izgled operativnog sistema Windows na računaru.

 • Kliknite na dugme StartSlika dugmeta „Start“, unesite Informacije o performansama i alatke u polje za pretragu, a zatim na listi rezultata izaberite stavku Informacije o performansama i alatke.
 • Izaberite stavku Podešavanje vizuelnih efekata.

 • Ovde možete da odlučite da li omogućite da Windows odabere šta je najbolje za vaš računar, podesite najbolji izgled ili podesite najbolje performanse.

  Podešavanje vizuelnih efekata u operativnom sistemu Windows 7
  Podešavanje vizuelnih efekata u operativnom sistemu Windows 7

Osnovni podaci o autoru

Zia Munši je honorarni pisac i pisac slogana i piše za razne publikacije i kompanije, uključujući Microsoft i MSN. Posebno voli da piše o tehnologiji zato što tako ima razlog da kupi najnovije gadžete i softver. Živi u Sijetlu sa suprugom i psom.