Da biste instalirali važne ispravke, na primer Windows 7 servisni paket 1 (SP1) ili Windows Server 2008 R2 SP1, potrebno je da na računaru imate dovoljno slobodnog prostora na disku (iako će veći deo tog prostora biti oslobođen nakon instalacije). Ako je čvrsti disk gotovo pun, potrebno je da oslobodite prostor na disku da biste instalirali servisni paket.

Prikazivanje količine slobodnog prostora na čvrstom disku

 1. Kliknite na dugme StartSlika dugmeta „Start“, a zatim izaberite stavku Računar.
 2. Izaberite čvrsti disk koji želite da proverite.

  Ukupna veličina i dostupan slobodan prostor pojavljuju se u oknu sa detaljima na dnu prozora.

Zahtevi prostora na disku za Windows 7 SP1 i Windows Server 2008 R2 SP1

Količina slobodnog prostora na disku koji vam je potreban da biste instalirali Windows 7 SP1 ili Windows Server 2008 R2 SP1 zavisi od metoda koji koristite za instalaciju servisnog paketa.

Zahtevi prostora na disku za Windows 7 SP1

Metod instalacije Približni zahtevi prostora na disku
Metod instalacije

Windows Update

Približni zahtevi prostora na disku

Automatsko ažuriranje zahteva najmanje prostora na disku i to je preporučeni način za preuzimanje Windows 7 SP1.

 • 32-bitni (x86): 750 MB

 • 64-bitni (x64): 1,050 MB

Metod instalacije

Preuzimanje Windows 7 SP1 sa Microsoft Veb lokacije

Približni zahtevi prostora na disku

Windows 7 SP1 možete preuzeti i sa Microsoft Veb lokacije. Ovaj metod zahteva više prostora na disku nego korišćenje usluge Windows Update.

 • 32-bitni (x86): 4 GB

 • 64-bitni (x64): 7,2 GB

Zahtevi prostora na disku za Windows Server 2008 R2 SP1

Metod instalacije Približni zahtevi prostora na disku
Metod instalacije

Windows Update

Približni zahtevi prostora na disku

Automatsko ažuriranje zahteva najmanje prostora na disku i to je preporučeni način za preuzimanje Windows Server 2008 R2 SP1.

 • 32-bitni (x86): 850 MB

 • 64-bitni (x64): Nije dostupno

Metod instalacije

Preuzimanje Windows Server 2008 R2 SP1 sa Microsoft Veb lokacije

Približni zahtevi prostora na disku

Windows Server 2008 R2 SP1 možete preuzeti i sa Microsoft Veb lokacije. Ovaj metod zahteva više prostora na disku nego korišćenje usluge Windows Update.

 • 32-bitni (zasnovani na x86 procesorima): 3,5 GB

 • 64-bitni (zasnovani na x64 procesorima): 7,2 GB

Ako pri pokušaju instaliranja servisnog paketa vidite greške vezane za nedostatak prostora na disku ili samo želite da oslobodite prostor na disku, evo nekih stvari koje možete da uradite:

 • Pokrenite čišćenje diska. Ova alatka uklanja privremene datoteke, prazni korpu za otpatke i uklanja niz sistemskih datoteka i drugih stavki koje vam više nisu potrebne. Više informacija potražite u odeljku Brisanje datoteka pomoću čišćenja diska.

 • Deinstalirajte stare programe. Pored brisanja starih datoteka koje vam više nisu potrebne, isto možete uraditi i sa programima koje više ne koristite. Više informacija potražite u odeljku Deinstalacija ili promena programa.

 • Izbrišite sve tačke vraćanja osim najnovije. Oporavak sistema koristi tačke vraćanja kako bi vratio sistemske datoteke u stanje u kojem su se nalazile u nekom prethodnom trenutku. Ako računar normalno radi, brisanjem starijih tačaka vraćanja možete sačuvati prostor na disku. Više informacija potražite u odeljku Brisanje datoteka pomoću čišćenja diska.

 • Arhivirajte stare datoteke na CD ili DVD. Ako imate stare fotografije koje želite da sačuvate, ali koje ne moraju da se nalaze na računaru, razmislite o njihovom arhiviranju na prenosivim medijumima, kao što su DVD ili CD. Na taj način ćete moći da ih prikažete kad god želite, ali one neće zauzimati prostor na računaru. Više informacija potražite u odeljku Narezivanje CD-a ili DVD-a u programu Windows Explorer.

 • Dodajte još jedan čvrsti disk. Dodavanje spoljnog čvrstog diska predstavlja jednostavan način da obezbedite obilje dodatnog prostora za skladištenje digitalnih fotografija, video zapisa, muzike i drugih datoteka, kao i da oslobodite prostor na primarnom čvrstom disku. Da biste instalirali eksterni čvrsti disk, potrebno je samo da ga priključite na računar i povežete kabl za napajanje. Većina ovih čvrstih diskova priključuje se na USB port, ali se neki priključuju na Firewire port (poznat i kao IEEE 1394). Dodatna uputstva potražite među informacijama koje ste dobili uz eksterni čvrsti disk.

  Napomena

  • Neke od ovih strategija možda nisu dostupne u sistemu Windows Server 2008 R2.

  • Ako muzičke datoteke sa čvrstog diska računara premestite na eksterni disk, možda ćete morati da promenite postavke u plejeru medija kako biste mogli da reprodukujete datoteke sa nove lokacije. Više informacija o promeni ovih postavki potražite među informacijama koje ste dobili uz muzički plejer. Više informacija o promeni ovih postavki u programu Windows Media Player potražite u članku Dodavanje stavki u biblioteku programa Windows Media Player.