Otklanjanje problema pri prvim koracima

Podešavanje novog računara

Napisala Britani Najt

Početak rada sa novim računarom može predstavljati frustrirajuće iskustvo. Ne znate gde se stvari nalaze, niste sigurni šta treba prvo da uradite i čini se da će proces trajati zauvek. Kao dežurni porodični stručnjak za tehniku, svakako sam iskusila deo pometnje oko podešavanja.

Imam dobre vesti za vas: podešavanje računara ne mora da izgleda tako. Windows 7 vam nudi mnoštvo načina da olakšate proces podešavanja kako biste manje vremena proveli čupajući kosu, a više u zabavi sa svojim novim računarom.

Upravo sam završila sa podešavanjem svog novog računara koji radi pod operativnim sistemom Windows 7 i bila sam iznenađena brzinom i jednostavnošću čitavog procesa. Evo nekih stvari koje smatram izuzetno korisnim.

Brzo podešavanje

Zar vas ne nervira kada ne možete da pronađete stvari na novom računaru? Dosta vremena sam provela besciljno pregledajući po računaru, nadajući se da ću pronaći to što tražim. Srećom, u operativnom sistemu Windows 7 postoji jedno, centralno mesto na koje idete kada podešavate računar – to mesto se zove Prvi koraci. Funkcija Prvi koraci za podešavanje računara predstavlja nešto kao kupovinu svega na jednom mestu. U okviru funkcije Prvi koraci nalazi se lista uobičajenih zadataka podešavanja, na primer prenos datoteka, kreiranje korisničkih naloga i podešavanje kućne mreže. Pored toga, ka svakom zadatku postoji veza tako da možete da kliknete na vezu i nađete se gde želite, bez potrebe za besciljnim pregledanjem.

Funkciju Prvi koraci takođe je lako pronaći – jednostavno kliknite na dugme StartSlika dugmeta „Start“ i postavite pokazivač na stavku Prvi koraci da biste videli listu zadataka podešavanja.
Slika funkcije Prvi koraci
Prvi koraci

Samostalan prenos datoteka

Jedna od prvih stvari koje želim da uradim sa novim računarom je prenos svih dokumenata, slika, muzike i video zapisa sa starog računara. Ovo sam ranije radila pomoću spoljnog čvrstog diska i mnogo kopiranja i lepljenja, ali jedan prijatelj me je uverio da postoji lakši način: Jednostavan prenos Windows postavki i datoteka.

Jednostavan prenos Windows postavki i datoteka je vodič korak po korak za prenos datoteka i postavki sa jednog računara koji radi pod operativnim sistemom Windows na drugi. Ova funkcija vam pomaže da odaberete šta želite da premestite na novi računar – na primer dokumente, muziku, slike, video zapise, korisničke naloge, omiljene lokacije na Internetu i e-poštu. Takođe vam dozvoljava da odlučite koji metod da koristite za prenos datoteka, a zatim izvršava prenos.

Kada sam dobila novi računar, odlučila sam da pružim šansu funkciji Jednostavan prenos Windows postavki i datoteka. Sada, kada sam to uradila, pitam se zašto nisam ranije odustala od kopiranja i lepljenja datoteka. Odabrala sam šta želim da prenesem, zavalila se i pustila da Windows obavi težak deo posla umesto mene. Kada se prenos završio, Windows izveštaji o jednostavnom prenosu postavki i datoteka prikazali su mi šta je preneseno i obezbedili listu programa koje ću možda želeti da instaliram na novom računaru, kao i veze ka drugim programima koje ću možda želeti da preuzmem.

Više informacija o Windows funkciji Jednostavan prenos potražite u odeljku Prenos datoteka i postavki: najčešća pitanja i na stranici sa funkcijama opcije Windows Jednostavan prenos.

Povezivanje

Pošto ne mogu dugo da izdržim bez Internet veze, sledeća stavka na listi bilo je podešavanje kućne mreže. Htela sam bežičnu mrežu da bih mogla da prenosim laptop računar svuda po stanu, a da i dalje mogu da pristupim Internetu i koristim štampač. Kada sam kupovala novi ruter, proverila sam da li ima logotip operativnog sistema Windows 7 da bih mogla automatski da ga podesim pomoću aplikacije Windows Connect Now (WCN). Uključila sam ruter, otišla do računara i otkucala kôd sa nalepnice na ruteru. Uz samo još nekoliko klikova, bezbedna bežična mreža je bila spremna za rad. Zatim sam i druge računare i uređaje povezala sa mrežom, i to je bilo to. Za nekoliko minuta ležala sam opružena na sofi, srećno pregledajući Internet. Više informacija o potrebnom hardveru i koracima koje treba slediti prilikom podešavanja bežične mreže potražite u članku Počnite ovde da biste podesili kućnu mrežu u operativnom sistemu Windows 7.

Deljenje sa matičnom grupom

Ako imate više od jednog računara, možda ćete želeti da pružite šansu funkciji HomeGroup. HomeGroup je nova funkcija u operativnom sistemu Windows 7 koja umnogome olakšava deljenje stvari kao što su datoteke i štampači. Odaberite biblioteke – „Muzika“, „Slike“, „Video zapisi“ i „Dokumenti“ – koje želite da delite da biste vi ili druge osobe u vašem domu mogli da pristupite tim bibliotekama sa bilo kog računara koji pripada matičnoj grupi. Takođe, možete onemogućiti deljenje određenih datoteka i fascikli u okviru tih biblioteka.

Dopada mi se činjenica da mogu da uskladištim stvari kao što je muzika i fotografije na jednom računaru i da im pristupim sa bilo kog računara u matičnoj grupi, bez potrebe za korišćenjem USB fleš diska ili spoljnog čvrstog diska. Da biste saznali više o funkciji HomeGroup, pogledajte članak Šta je to matična grupa?

Slika dijaloga „Kreiranje matične grupe“
Odaberite šta ćete deliti sa matičnom grupom.

Osećajte se kao kod kuće

Sada dolazi deo koji najviše volim kod dobijanja novog računara: prilagođavanje da izgleda kao moj računar. U operativnom sistemu Windows 7 postoji mnogo načina personalizacije računara tako da vam bude udoban. Možete promeniti veličinu teksta na ekranu, promeniti rezoluciju ekrana, dodati gadžete na radnu površinu i tako dalje. Da biste dobili više ideja, pogledajte Personalizovanje računara.

Moj omiljeni način personalizacije računara su teme. Tema predstavlja kombinaciju pozadine radne površine, boje ivice prozora, zvukova i čuvara ekrana. Pomoću jednog klika možete u potpunosti promeniti izgled računara. Najbolja stvar je to što više niste ograničeni samo na jednu sliku na pozadini radne površine – sada možete imati projekciju slajdova sa slikama. Veliki broj tema uključenih u Windows 7 dolazi sa projekcijom slajdova na pozadini radne površine, a možete čak kreirati temu sa projekcijom slajdova sa svojim slikama. Temu zatim možete sačuvati i koristiti je kada god poželite. Pogledajte lokaciju Kreiranje projekcije slajdova kao pozadine radne površine i Prilagođavanje teme da biste saznali više.

Sada, kada je novi računar podešen i spreman za rad, imam vremena da istražim Windows 7 po svojoj volji. Videvši iz prve ruke koliko je podešavanje računara lakše, jedva čekam da vidim šta je još promenjeno u operativnom sistemu Windows 7.

Osnovni podaci o autoru

Slika kolumniste Britani Najt

Britani Najt je pisac u Windows timu u korporaciji Microsoft. Pre dolaska u Microsoft 2007. godine, studirala je komunikaciju i međunarodne odnose na Univerzitetu Južna Kalifornija. Pored pisanja, uživa u putovanjima, čitanju i skijanju.Imate komentar za ovog kolumnistu? Unesite svoje komentare pomoću alatke ispod. (Videćete polje za komentar kada kliknete na neko od dugmadi ispod.) Imajte na umu da, iako kolumnista čita vaše komentare, nije moguće uvek odgovoriti zbog velike količine materijala.