Saveti i trikovi za kreiranje teme

U operativnom sistemu Windows 7 možete promeniti pozadinu radne površine, boju ivica prozora, zvukove i čuvar ekrana da biste kreirali vlastitu prilagođenu temu (da biste saznali kako, pogledajte članak Kreiranje teme). Takođe postoji mnogo toga što možete uraditi da biste se uverili da će vaše teme izgledati sjajno na radnoj površini. Evo nekoliko saveta i trikova koje možete isprobati.

Savet: koristite položeni položaj

Prilikom izbora slika koje ćete koristiti u temi tražite široke slike (u položenom položaju) umesto uskih (u uspravnom položaju). Većina monitora koristi položeni položaj i zato će položene slike najbolje izgledati na ekranu. Ako koristite slike u uspravnom položaju, možda ćete morati da ih skupite ili isečete da bi se uklopile u ekran.

Slika položenih slika koje se dobijaju uz Windows
Primeri položenih slika

Ako u projekciji slajdova pozadine radne površine imate uspravne slike, možete ih ukloniti bez potrebe za premeštanjem ili brisanjem datoteka.

Uklanjanje slika iz projekcije slajdova pozadine radne površine

 1. Otvorite pozadinu radne površine tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“ i izabrati stavku Kontrolna tabla. U polju za pretragu otkucajte termin pozadina radne površine i izaberite stavku Promena pozadine radne površine.

  Ako se slike trenutne projekcije slajdova nalaze na drugoj lokaciji, sa liste Lokacija slike izaberite tačnu lokaciju ili kliknite na dugme Potraži da biste pronašli fasciklu u kojoj se nalaze slike projekcije slajdova.

 2. Uradite nešto od sledećeg:

  • Postavite pokazivač na svaku sliku koju želite da uklonite iz projekcije slajdova, opozovite izbor u njenom polju za potvrdu, a zatim kliknite na dugme Sačuvaj promene.

  • Pritisnite i držite taster Ctrl, izaberite slike koje želite da uklonite, a zatim kliknite na dugme Sačuvaj promene. U projekciji slajdova će se prikazati samo izabrane slike.

  Napomene

  • Nemojte opozvati izbor u polju za potvrdu pored slika koje želite da zadržite u projekciji slajdova.

  • Uverite se da su izabrane najmanje dve slike. Ako je izabrana samo jedna slika, projekcija slika će se završiti, a izabrana slika će postati pozadina radne površine za vašu temu.

Trik: uklopite slike u ekran

Da bi tema izgledala najbolje što može, iskoristite sav dostupan prostor na ekranu. Primenite slike na radnu površinu (da biste saznali kako, pogledajte članak Kreiranje projekcije slajdova pozadine radne površine) i uverite se da izgledaju onako kako ste želeli. Ako su slike na radnoj površini prevelike ili premale, možete promeniti položaj slike.

Promena položaja slike

 1. Otvorite pozadinu radne površine tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“ i izabrati stavku Kontrolna tabla. U polju za pretragu otkucajte termin pozadina radne površine i izaberite stavku Promena pozadine radne površine.

 2. Ako ne vidite slike iz projekcije slajdova, kliknite na listu Lokacija slike da biste prikazali druge kategorije ili kliknite na dugme Potraži da biste potražili na računaru fasciklu u kojoj se nalaze slike projekcije slajdova. Sve slike se moraju nalaziti u istoj fascikli.

  Slika liste „Lokacija slike“
  Potražite slike na drugim lokacijama na računaru.
 3. Na listi Položaj slike izaberite na koji način želite da se slike pojavljuju na ekranu, a zatim kliknite na dugme Sačuvaj promene.

Ako slike i dalje ne izgledaju kako treba, možete im promeniti veličinu pomoću programa „Bojanka“. Više informacija potražite u članku Promena veličine slike pomoću programa „Bojanka“. Ako planirate da delite temu i želite da se uverite da će izgledati dobro na različitim tipovima monitora, najbolje bi bilo da koristite slike širine 1900 piksela i visine 1220 piksela zato što će te dimenzije biti dobre na većini veličina ekrana (uključujući monitore sa širokim ekranom).

Savet: neka slike budu jednostavne (i centrirane)

Manje je ponekad više. Pri izboru slika za temu pokušajte da izbegnete slike koje su pretrpane ili previše detaljne. One mogu biti naporne i ometati vidljivost ikona na radnoj površini.

Takođe, najbolji izbor predstavljaju slike čiji se glavni detalji nalaze u sredini. Ako se tačke fokusa slike nalaze na stranama, na vrhu ili pri dnu, neki njihov deo će možda biti odsečen kako bi se slika uklopila u ekran ili će ih prekriti traka zadataka, gadžeti ili ikone radne površine.

Slika radne površine
Odaberite slike koje ostavljaju prostora za ikone radne površine, traku zadataka i gadžete

Trik: kreirajte sopstvenu boju ivice prozora

Windows dolazi uz nekoliko boja ivice koje su vam na raspolaganju. Ali ako nijedna od njih ne odgovara potpuno vašoj novoj temi, možete kreirati sopstvenu nijansu.

Slika dostupnih boja ivice
Boje ivice dostupne u operativnom sistemu Windows 7

Kreiranje prilagođene boje ivice prozora

 1. Otvorite opciju „Boja i izgled prozora“ tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, a zatim izabrati stavku Kontrolna tabla. U polju za pretragu otkucajte termin boja prozora i izaberite stavku Promena boje stakla na prozorima.

 2. Kliknite na boju koju želite da prilagodite, a zatim pomerite klizač Intenzitet boje da biste je posvetlili ili potamnili. Boju i sve promene koje izvršite u njoj moći ćete da vidite na ivicama otvorenih prozora i na traci zadataka.

 3. Kliknite na ševron Slika ikone ševrona pored stavke Prikaži mikser boja i prilagodite nijansu, zasićenje i svetlinu, a zatim kliknite na dugme Sačuvaj promene.

Da biste saznali više o temama, pogledajte članak Korišćenje tema. Takođe možete otići u galeriju za personalizaciju da biste preuzeli još tema za Windows 7.