Neki programi i funkcije uključeni uz Windows, kao što je Internet Information Services moraju biti uključene da biste ih mogli koristiti. Ostale pojedine funkcije su uključene po podrazumevanoj vrednosti, ali ih možete isključiti ako ih ne koristite.

Da biste u prethodnim verzijama operativnog sistema Windows isključili neku funkciju, bilo je neophodno da je u potpunosti deinstalirate sa računara. U ovoj verziji operativnog sistema Windows funkcije ostaju uskladištene na čvrstom disku tako da ih ponovo možete uključiti ako želite. Isključivanje funkcije ne deinstalira tu funkciju niti umanjuje prostor na čvrstom disku koji koriste funkcije operativnog sistema Windows.

Da biste uključili ili isključili funkcije operativnog sistema Windows, pratite ove korake:

  1. Kliknite na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izaberite stavku Kontrolna tabla, izaberite stavku Programi, a zatim izaberite stavku Uključite ili isključite funkcije operativnog sistema Windows. Obavezna dozvola administratora Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.
  2. Da biste uključili Windows funkciju, potvrdite izbor u polju za potvrdu pored funkcije. Da biste isključili Windows funkciju, opozovite izbor u polju za potvrdu. Kliknite na dugme U redu.

Slika dijaloga „Funkcije operativnog sistema Windows“
Fascikle mogu da sadrže potvrđene i opozvane funkcije

Neke Windows funkcije se zajedno grupišu u fasciklama, a neke fascikle sadrže potfascikle sa dodatnim funkcijama. Ako je u polju za potvrdu delimično potvrđen izbor ili je ono nedostupno, onda su neke od stavki u fascikli uključene, a neke isključene. Da biste pregledali sadržaj fascikle, kliknite dvaput na fasciklu.

Beleška

  • U programu Windows Server 2008 R2, koristite Server Manager da biste uključili ili isključili Windows funkcije.