Pomoću aplikacije Windows Media Center možete da gledate i snimate televiziju uživo na računaru. Više informacija potražite u člancima Gledanje TV programa u aplikaciji Windows Media Center i Snimanje TV programa u aplikaciji Windows Media Center.

TV signali i programi koje možete da gledate i snimate zavise od sledećeg:

 • Tipa TV tjunera koji su povezani sa računarom ili instalirani na računaru. TV tjuner je potreban za gledanje i snimanje TV sadržaja u aplikaciji Media Center. Više informacija potražite u članku Šta bi trebalo da znam pre dodavanja TV tjunera za korišćenje sa aplikacijom Windows Media Center?

 • Tipa signala koji je povezan sa TV tjunerom. Više informacija potražite u članku TV program na računaru: razumevanje TV signala i TV tjunera.

 • Tipa signala koje možete da primite na svojoj lokaciji.

 • Zemlje ili regiona u kojima živite i standarda emitovanja koji se koristi.

 • Tipa TV programa na koji ste pretplaćeni kod dobavljača kablovske ili satelitske televizije.

 • Dobavljača kablovske ili satelitske televizije.

 • Sistemskih resursa dostupnih na računaru. Ovo uključuje sistemske resurse kao što su brzina procesora, memorija i mogućnosti grafičke kartice, kao i dostupni konektori za kartice i USB portovi.

Media Center podržava nekoliko analognih i digitalnih TV signala. Primeri analognih TV signala uključuju NTSC, PAL i SECAM. Analogni TV signali se obično primaju kroz feed kablovske televizije, dok se digitalni TV signali kao što su ATSC, ISDB-T, DVB-T i DVB-S primaju kroz feed digitalne kablovske televizije, vazdušnim putem pomoću antene ili putem satelita. Različiti tipovi digitalnih TV signala uključuju:

 • ATSC Advanced Television Systems Committee (ATSC) je uobičajeni tip digitalnog signala koji se koristi u SAD. (Koristi se i u Kanadi, Meksiku i Koreji.) ATSC je namenjen gledanju u formatu širokog ekrana (16:9) sa rezolucijom do 1920 × 1080 piksela.

 • NTSC National Television System Committee (NTSC) predstavlja tip signala koji je 2009. godine obustavljen u SAD u sklopu prelaska na digitalnu televiziju. Ako je TV tjuner kompatibilan samo sa tipom signala NTSC, možda ćete i dalje moći da primate TV signal u zavisnosti od regiona i dobavljača usluge, ali nećete moći da primate TV signal preko antene.

 • QAM Quadrature Amplitude Modulation (QAM) predstavlja standard za digitalnu kablovsku televiziju u SAD. Postoje dva tipa QAM signala: nešifrovani QAM (ponekad se naziva ClearQAM) i šifrovani QAM. Većina TV tjunera kompatibilnih sa QAM signalom funkcioniše samo sa nešifrovanim kanalima. Premium kablovski sadržaj obično je šifrovan i zahteva korišćenje tjunera za digitalni kabl od dobavljača kablovske televizije.

 • ISDB Integrated Services Digital Broadcasting (ISDB) predstavlja format emitovanja digitalne televizije i digitalnog zvuka koji je kreiran u Japanu da bi se radio i TV stanicama u toj zemlji omogućila konverzija u digitalni format.

 • DVB-T Digital Video Broadcasting Terrestrial (DVB-T) predstavlja DVB standard evropskog konzorcijuma za emitovani prenos digitalne zemaljske televizije. DVB-T je u velikoj meri usvojio digitalni format i podržan je u svim lokalnim standardima. (Za upotrebu je potreban DVB-T TV tjuner.) Više informacija o DVB-T signalu potražite na DVB Veb lokaciji.

  Ako živite u Evropi i imate antenu koja podržava DVB-T kanale, aplikacija Media Center je u toku procesa podešavanja TV signala možda identifikovala kanale koje ne primate. Ako dođe do toga, kanale koje ne primate možete da uklonite iz vodiča. Da biste saznali kako da to uradite, pogledajte članak Korišćenje Vodiča u aplikaciji Windows Media Center.

 • DVB-S Digital Video Broadcasting Satellite (DVB-S) predstavlja metod emitovanja digitalne televizije koji se prenosi preko satelita u Evropi i drugim delovima sveta. Bez obzira na to da li je digitalni signal besplatan ili se naplaćuje, aplikacija Media Center zahteva set-top box dekoder da bi podržala ovaj standard emitovanja. DVB-S protokol za satelitski prenos je kreirala organizacija Digital Video Broadcasting Project, industrijska organizacija koja razvija tehnologije za digitalnu televiziju.

  Satelitska televizija je TV sistem u kojem se signal prenosi do satelita u orbiti koji prima signal, pojačava ga i prenosi nazad na zemlju. Satelitski TV signali su digitalnog formata, iako većina standardnih televizija u SAD ima analogni format. Da bi omogućio reprodukciju preko analognog TV signala, satelitski TV prijemnik konvertuje digitalni signal u analogni format koji standardna televizija može da prepozna i reprodukuje. Postoje dva tipa digitalnog signala za satelitsku televiziju:

  • Besplatan DVB-S je primarni tip signala za besplatnu satelitsku televiziju. Ovaj tip sadržaja programa je dostupan širom sveta i popularan je u Evropi.

  • Sa nadoknadom Većina satelitskih TV signala koji se prenose direktno do kuće (DTH) su šifrovani i zato mogu da se gledaju samo putem pretplate. Pretplatnici od dobavljača TV usluga primaju set-top box dekodere koji dešifruju signale za šifrovane programe. Windows Media Center podržava DTH satelitski sadržaj preko set-top box dekodera dobavljača TV usluga.

ID članka: MSW700019