Razumevanje hardvera i softvera za 64-bitni Windows

Ako pokušavate da se odlučite između računara koji radi pod 32-bitnom verzijom operativnog sistema Windows 7 i računara koji radi pod 64-bitnom verzijom operativnog sistema Windows 7, možda vas zanima razlika između 32-bitnih i 64-bitnih programa i upravljačkih programa.

Nemojte da brinete. Jednostavno rečeno, računaru koji radi pod 64-bitnom verzijom operativnog sistema Windows 7 potrebni su 64-bitni upravljački programi za sav hardver i uređaje. Upravljački program je softver koji omogućava računaru da komunicira sa hardverom ili uređajima. Uređaji koje povezujete sa računarom ili instalirate u računaru neće ispravno raditi bez upravljačkih programa. U većini slučajeva Windows automatski može da pronađe i instalira te 64-bitne upravljačke programe tako što će pretražiti ogromnu bazu podataka upravljačkih programa koji su uključeni u Windows i pomoću lokacije Windows Update.

Za razliku od upravljačkih programa, većina programa dizajniranih za 32-bitne verzije operativnog sistema Windows odlično funkcioniše na računarima koji rade pod 64-bitnom verzijom operativnog sistema Windows. (Istaknuti izuzeci su antivirusni programi i tzv. uslužni programi sa kojima će vam biti potrebna 64-bitna verzija.)

Ako treba da izaberete da li da instalirate 32-bitnu ili 64-bitnu verziju programa, uvek odaberite 64-bitnu verziju ako koristite 64-bitnu verziju operativnog sistema Windows. Iako bi 32-bitna verzija trebalo da funkcioniše sa 64-bitnom verzijom operativnog sistema Windows, 64-bitna verzija će verovatno imati bolje performanse zato što je dizajnirana za 64-bitnu verziju operativnog sistema Windows.

Windows 7 savetnik za nadogradnju
Windows 7 savetnik za nadogradnju može da analizira računar i da vam saopšti da li on može da radi pod 64-bitnom verzijom operativnog sistema Windows 7.

Nema potrebe da znate detalje

Broj računara koji se dobijaju sa 64-bitnom verzijom operativnog sistema Windows drastično se povećao od izdavanja operativnog sistema Windows Vista. Ali kada je Windows 7 u pitanju, očekuje se da će se većina novih računara dobijati sa 64-bitnom verzijom operativnog sistema. Neki proizvođači računara čak dostavljaju sve nove računare sa 64-bitnom verzijom operativnog sistema Windows 7.

Zato sve veći broj kupaca računara neće više postavljati pitanje „Da li da odaberem 64-bitnu verziju?“, već „Da li postoji neki razlog da ne nabavim 64-bitnu verziju?“

Glavna mana korišćenja 64-bitne verzije operativnog sistema Windows ranije je bila nedostatak 64-bitnih upravljačkih programa koji omogućavaju ispravno funkcionisanje hardvera. Ali brzi rast popularnosti 64-bitnih verzija operativnog sistema Windows objašnjava zašto su sada 64-bitni upravljački programi dostupni za desetine hiljada različitih uređaja.

Ako ne želite da znate tehničke detalje korišćenja 64-bitnih računara i jednostavno želite da pustite Windows da obavlja vaše poslove, možete odmah prestati sa čitanjem ovog članka. Windows 7 je dizajniran tako da ne morate čak ni da znate da li koristite 32-bitnu ili 64-bitnu verziju operativnog sistema.

Ako želite da znate na koje probleme sa hardverom i softverom možete da naiđete u 64-bitnoj verziji operativnog sistema Windows, nastavite da čitate. Više informacija potražite u članku 32-bitni i 64-bitni Windows: najčešća pitanja.

Neka Windows pronađe 64-bitne upravljačke programe umesto vas

64-bitni računar se definiše kao računar sa 64-bitnim procesorom (koji se naziva i x64 procesor ili CPU) koji radi pod 64-bitnom verzijom operativnog sistema Windows. Većina novih računara se danas dobija sa 64-bitnim procesorom, iako se ne dobijaju svi sa 64-bitnom verzijom operativnog sistema Windows. Razlog tome je to što računari sa 64-bitnim procesorom mogu da rade pod 32-bitnom ili 64-bitnom verzijom operativnog sistema Windows.

Ako vidite računar koji je identifikovan kao 64-bitni računar, obavezno proverite da li on radi pod 64-bitnom verzijom operativnog sistema Windows.

Računaru koji radi pod 64-bitnom verzijom operativnog sistema Windows potreban je 64-bitni upravljački program za svaki hardver instaliran na njemu i povezan sa njim. Na primer, ako pokušavate da instalirate grafičku karticu, štampač ili drugi uređaj koji imaju dostupne samo 32-bitne upravljačke programe, oni se neće instalirati na 64-bitnoj verziji operativnog sistema Windows.

Kada Windows identifikuje sav hardver, on pokušava da pronađe najbolje upravljačke programe. Ako koristite 64-bitnu verziju operativnog sistema Windows, on pretražuje 64-bitne upravljačke programe.

Windows Update možete podesiti da automatski preuzima preporučene upravljačke programe za hardver i uređaje. Ovo je dobar način da obezbedite ispravno funkcionisanje hardvera i uređaja. Ali čak i ako podesite Windows Update da automatski preuzima i instalira sve važne i preporučene ispravke, i dalje možda nećete dobijati sve dostupne ažurirane upravljačke programe za uređaje. Više informacija potražite u članku Automatsko preuzimanje preporučenih upravljačkih programa za uređaje.

Samostalna provera kompatibilnosti

Da bi proizvođači hardvera zaradili logotip „Kompatibilno sa operativnim sistemom Windows 7“, njihov hardver mora da ima upravljačke programe za 32-bitnu i 64-bitnu verziju operativnog sistema Windows. Ako vidite ovaj logotip, ne morate da se pitate da li će hardver funkcionisati sa 64-bitnom verzijom operativnog sistema Windows.

Dostupnost 64-bitnih programa i upravljačkih programa možete proveriti u novom Windows 7 centru za kompatibilnost na Veb lokaciji korporacije Microsoft. Ovo može da bude korisno ako razmatrate kupovinu novog štampača, na primer, i želite da budete sigurni da je 64-bitni upravljački program dostupan pre nego što ga kupite – ili ako želite da saznate da li postoje 64-bitne verzije vaših omiljenih programa.

Windows Vista centar za kompatibilnost takođe navodi dostupnost 64-bitnih upravljačkih programa za hiljade hardverskih proizvoda i saopštava vam da li postoje dostupne 64-bitne verzije za hiljade programa.

Uopšte uzev, što je hardver noviji, to je veća verovatnoća da za njega postoji 64-bitni upravljački program. Neki stariji uređaji, međutim, možda nemaju dostupne 64-bitne upravljačke programe.

Potražite kompatibilnost sa operativnim sistemom Windows Vista ili Windows 7

Ako za 64-bitnu verziju operativnog sistema Windows Vista postoji dostupni 64-bitni upravljački program, on će verovatno ispravno raditi sa istim hardverom na računaru koji radi pod 64-bitnom verzijom operativnog sistema Windows 7.

Isto važi za 64-bitne programe kompatibilne sa operativnim sistemom Windows Vista. Oni bi takođe trebalo ispravno da rade na 64-bitnoj verziji operativnog sistema Windows 7. Windows Vista centar za kompatibilnost će vam saopštiti koji programi su dostupni u 64-bitnoj verziji.

Međutim, u većini slučajeva nema potrebe da pretražujete 64-bitne verzije programa zato što, kao što je već navedeno iznad, većina programa dizajniranih za 32-bitne verzije operativnog sistema Windows odlično funkcioniše na računarima koji rade pod 64-bitnom verzijom operativnog sistema Windows.

Šta ako ne želite da kupite novi računar, već jednostavno želite da saznate da li vaš trenutni računar može da radi pod 64-bitnom verzijom operativnog sistema Windows? U tom slučaju treba da preuzmete i instalirate Windows 7 savetnik za nadogradnju sa Veb lokacije Windows 7 savetnik za nadogradnju. Ovaj program će analizirati računar, kreirati izveštaj koji vam saopštava da li računar može da radi pod operativnim sistemom Windows 7 i navodi sve poznate probleme sa kompatibilnošću, uključujući to da li možete da pokrenete 64-bitnu verziju operativnog sistema Windows 7.

Više dostupne memorije – ukoliko je potrebno

Glavna prednost računara koji rade pod 64-bitnom verzijom operativnog sistema Windows je njihova mogućnost da koriste više memorije od 32-bitne verzije operativnog sistema Windows, čak i ako je više memorije instalirano na računaru. Računar sa 64-bitnom verzijom operativnog sistema Windows može da koristi više memorije – 4 GB (gigabajta) više – od računara sa 32-bitnom verzijom operativnog sistema Windows, koji je ograničen na 3,5 GB ili manje.

64-bitni računar sa 6 GB, 8 GB ili više memorije može da nadmaši računar sa manje memorije ako je odjednom otvoreno puno programa i datoteka ili ako izvršavate mnogo zadataka koji zahtevaju mnogo memorije, kao što su uređivanje video zapisa visoke definicije ili igranje najnovijih 3D igara.

I pored toga, malo programa danas je dizajnirano da u potpunosti iskoristi 3,5 GB maksimalne memorije koju možete da koristite sa 32-bitnom verzijom operativnog sistema Windows. U zavisnosti od toga što radite i programa koje koristite, možda ne postoji nijedna prednost ili samo blaga prednost korišćenja 64-bitne verzije operativnog sistema Windows.

Glavna prednost je vidljiva ako je mnogo programa otvoreno odjednom. Više informacija potražite u članku Razrešavanje misterije 64-bitnog operativnog sistema Windows.

Pokretanje 32-bitnih programa na 64-bitnoj verziji operativnog sistema Windows

Prilikom pokretanja 32-bitnog programa na 64-bitnoj verziji operativnog sistema Windows 7 program se pokreće u 32-bitnom režimu emulacije, koristeći softver za simulaciju 32-bitne verzije operativnog sistema Windows 7. Ovo omogućava 32-bitnim programima da nesmetano rade na 64-bitnom operativnom sistemu. Ali imajte u vidu da programi dizajnirani za korišćenje 64-bitnih računara rade brže na 64-bitnoj verziji operativnog sistema Windows 7.

Određeni stariji programi koji ne funkcionišu na 64-bitnoj verziji operativnog sistema Windows 7 možda će ispravno funkcionisati u Windows XP režimu u operativnom sistemu Windows 7. Kao što ime kaže, ova funkcija omogućava programima dizajniranim za Windows XP da nesmetano rade u operativnom sistemu Windows 7. (Neki tipovi programa možda neće funkcionisati u Windows XP režimu, kao što su bezbednosni softver i programi sa zahtevnom grafikom.) Više informacija potražite u članku Instalacija i upotreba Windows XP režima u operativnom sistemu Windows 7.

Možete takođe da pokušate da promenite postavke kompatibilnosti za program, ručno ili pomoću programa za rešavanje problema sa kompatibilnošću programa. Više informacija potražite u članku Omogućavanje pokretanja starijih programa u ovoj verziji operativnog sistema Windows.

Zaključak: Za razliku od upravljačkih programa za hardver, čak i stariji programi dizajnirani za 32-bitne verzije operativnog sistema Windows trebalo bi ispravno da funkcionišu sa 64-bitnom verzijom operativnog sistema Windows 7.

Bez uzdržavanja

Nemojte dozvoliti da vas brige oko 64-bitnih programa i upravljačkih programa spreče da pređete na 64-bitnu verziju operativnog sistema Windows. Windows 7 sadrži puno ugrađenih funkcija kompatibilnosti i mogućnosti automatskog ažuriranja koji će vam pomoći da pređete na korišćenje 64-bitnog računara. A prodaja računara sa 64-bitnim procesorima već je nadmašila prodaju računara sa 32-bitnim procesorima i to je dovelo do ogromnog porasta broja 64-bitnih upravljačkih programa.

Uz malo znanja o ovim problemima sa hardverom i softverom neće vam biti problem da pređete na korišćenje 64-bitnog računara.