Ako se povežete sa Internetom, dozvolite drugim ljudima da koriste vaš računar ili sa njima podelite datoteke, treba da preduzmete korake zaštite računara od oštećenja. Zašto? Zato što postoje računarski kriminalci (ponekad se nazivaju hakeri) koji napadaju tuđe računare. Oni mogu da napadnu direktno, provaljivanjem u računar preko Interneta i krađom vaših ličnih informacija, ili indirektno, kreiranjem zlonamernog softvera koji je kreiran da naškodi računaru.

Srećom, možete da se zaštitite tako što ćete preduzeti nekoliko jednostavnih mera opreza. U ovom članku su opisane pretnje i načini na koje možete da se odbranite od njih.

Zaštita računara

Slede načini koji će vam pomoći da zaštitite računar od potencijalnih bezbednosnih pretnji:

 • Zaštitni zid. Zaštitni zid štiti računar tako što onemogućava pristup neovlašćenim korisnicima ili zlonamernom softveru.

 • Windows Update. Windows može redovno da proverava da li postoje ispravke za računar i da ih automatski instalira.

 • Zaštita od virusa. Antivirusni program pomaže u zaštiti računara od virusa, crva i drugih bezbednosnih pretnji.

 • Zaštita od špijunskog softvera i drugog malvera. Antispajver program pomaže pri zaštiti računara od špijunskog softvera i ostalog potencijalno neželjenog softvera.

Upravljanje bezbednosnim postavkama pomoću Centra aktivnosti

Centar aktivnosti upravlja postavkama zaštitnog zida, uslugom Windows Update, postavkama antimalver softvera, Internet bezbednošću i postavkama kontrole korisničkog naloga. Centar aktivnosti takođe nadgleda postavke održavanja računara i obezbeđuje veze ka alatkama za rešavanje problema, kao i drugim alatkama koje mogu pomoći u njihovom rešavanju. Više informacija o Centru aktivnosti potražite u odeljku Kako centar aktivnosti proverava da li postoje problemi?

Korišćenje zaštitnog zida

Windows zaštitni zid je softver ili hardver koji proverava informacije koje dolaze sa Interneta ili mreže i zatim ih odbacuje ili im dozvoljava da prođu do računara, u zavisnosti od postavki zaštitnog zida. Na taj način, zaštitni zid pomaže u sprečavanju hakera i zlonamernog softvera da pristupe računaru.

Windows zaštitni zid je ugrađen u Windows i uključuje se automatski.

Ilustracija rada zaštitnog zida
Kako funkcioniše zaštitni zid

Ako pokrenete program kao što je program za razmenu trenutnih poruka ili mrežnu igru sa više učesnika koja zahteva prijem informacija sa Interneta ili mreže, zaštitni zid vas pita da li želite da blokirate ili deblokirate (omogućite) vezu. Ako odaberete da deblokirate vezu, Windows zaštitni zid kreira izuzetak tako da vam neće smetati u situaciji kada program ubuduće treba da primi informacije.

Više informacija potražite u odeljku Zaštitni zid: najčešća pitanja.

Korišćenje zaštite od virusa

Virusi, crvi i trojanski konji su hakerski programi koji koriste Internet da bi zarazili nezaštićene računare. Virusi i crvi mogu da se kopiraju sa računara na računar, dok trojanski konji ulaze u računar tako što se skrivaju unutar naizgled valjanog programa, kao što je čuvar ekrana. Destruktivni virusi, crvi i trojanski konji mogu da obrišu informacije sa čvrstog diska ili da potpuno onesposobe računar. Ostali ne izazivaju direktna oštećenja, ali pogoršavaju performanse i stabilnost računara.

Antivirusni programi skeniraju e-poštu i druge datoteke na računaru tražeći u njima viruse, crve i trojanske konje. Ako otkrije nekog od njih, antivirusni program ga stavlja u karantin (izoluje) ili ga u potpunosti briše pre nego što ošteti računar i datoteke.

Windows nema ugrađeni antivirusni program, ali je moguće da ga je instalirao proizvođač računara. Ako nema, posetite Veb lokaciju Windows 7 dobavljača bezbednosnog softvera da biste pronašli antivirusni program.

Pošto se novi virusi otkrivaju svakog dana, važno je da izaberete antivirusni program sa mogućnošću automatskog ažuriranja. Nakon ažuriranja antivirusnog softvera, novi virusi se dodaju na listu virusa koji se nadziru i na taj način se računar štiti od novih napada. Ako je lista virusa zastarela, računar je izložen riziku od novih bezbednosnih pretnji. Ispravke obično zahtevaju godišnju pretplatu. Obnavljajte pretplatu da biste redovno primali ispravke.

Upozorenje

 • Ako ne koristite antivirusni program, izlažete računar oštećenju od strane zlonamernog softvera. Takođe se izlažete riziku širenja virusa na ostale računare.

Korišćenje zaštite od špijunskog softvera

Špijunski softver je softver koji može da prikazuje reklame, prikuplja informacije o vama ili da promeni postavke na računaru, obično bez pribavljanja vašeg pristanka. Na primer, špijunski softver može da instalira neželjene trake sa alatkama, veze ili omiljene lokacije na Veb pregledač, promeni podrazumevanu matičnu stranicu ili da često prikazuje iskačuće oglase. Neke vrste špijunskog softvera ne prikazuju simptome koje možete da otkrijete, ali tajno prikupljaju osetljive informacije kao što su Veb lokacije koje posećujete ili tekst koji kucate. Većina špijunskog softvera se instalira putem besplatnog softvera koji preuzimate, ali se u nekim slučajevima računar može zaraziti špijunskim softverom prilikom posete Veb lokacije.

Da biste pomogli u zaštiti računara od špijunskog softvera, koristite antispajver program. Ova verzija operativnog sistema Windows ima ugrađen antispajver program pod imenom Windows zaštitnik, koji je podrazumevano uključen. Windows zaštitnik vas obaveštava kada špijunski softver pokuša da se instalira na računar. Takođe skenira računar tražeći postojeći špijunski softver i zatim ga uklanja.

Pošto se novi špijunski softver pojavljuje svakog dana, Windows zaštitnik se mora redovno ažurirati kako bi mogao da otkrije najnovije pretnje špijunskog softvera i da od njih zaštiti računar. Windows zaštitnik se ažurira po potrebi svaki put kada ažurirate Windows. Za najviši nivo zaštite podesite Windows da automatski instalira ispravke (pogledajte ispod).

Za više informacija pogledajte odeljak Korišćenje Windows zaštitnika.

Automatsko ažuriranje operativnog sistema Windows

Korporacija Microsoft redovno nudi važne ispravke za Windows koje pomažu u zaštiti računara od novih virusa i drugih bezbednosnih pretnji. Da biste se uverili da primate ove ispravke što je brže moguće, uključite automatsko ažuriranje. Na taj način ne morate da brinete da kritične ispravke za Windows možda nedostaju na računaru.

Ispravke se preuzimaju u pozadini kada ste povezani sa Internetom. Ispravke se instaliraju u 3:00 časa, osim ako ne navedete drugo vreme. Ako isključite računar pre tog vremena, ispravke možete da instalirate pre isključivanja. U suprotnom, Windows će ih instalirati sledeći put kada pokrenete računar.

Uključivanje automatskog ažuriranja

 1. Otvorite Windows Update tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“. U polju za pretragu otkucajte termin Update, a zatim sa liste rezultata izaberite stavku Windows Update.

 2. Kliknite na dugme Promeni postavke.

 3. Uverite se da je izabrana opcija Automatski instaliraj ispravke (preporučuje se). Windows će instalirati važne ispravke za računar kada budu dostupne. Važne ispravke obezbeđuju značajne prednosti kao što su poboljšana bezbednost i pouzdanost.

 4. U okviru Preporučene ispravke uverite se da je izbor u polju za potvrdu Želim da dobijam preporučene ispravke na isti način na koji dobijam važne ispravke potvrđen, a zatim kliknite na dugme U redu. Preporučene ispravke mogu da reše probleme koji nisu kritični i da poboljšaju vaš utisak pri radu sa računarom. Obavezna dozvola administratora Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.

Više informacija potražite u odeljku Razumevanje automatskog ažuriranja operativnog sistema Windows.

Korišćenje standardnog korisničkog naloga

Kada se prijavite na računar, Windows vam daje određena prava i privilegije u zavisnosti od vrste korisničkog naloga koji imate. Postoje tri različita tipa korisničkih naloga: standardni nalog, administratorski nalog i nalog gosta.

Iako administratorski nalog pruža potpunu kontrolu nad računarom, korišćenje standardnog naloga pomaže u održavanju bezbednosti računara. Na taj način, ako drugi ljudi (ili hakeri) pristupe računaru dok ste prijavljeni na njega, neće moći da neovlašćeno izmene bezbednosne postavke ili ostale korisničke naloge. Svoj tip naloga možete da proverite kada se prijavite tako što ćete izvršiti sledeće radnje:

Koraci koje treba da pratite razlikovaće se u zavisnosti od toga da li je računar na domenu ili u radnoj grupi. Da biste to otkrili, pogledajte odeljak „Provera da li se računar nalazi u radnoj grupi ili na domenu“ na lokaciji Koja je razlika između domena, radne grupe i matične grupe?

Prikaži sve

Moj računar je na domenu

 1. Otkucajte korisničko ime i lozinku za svoj nalog na ekranu dobrodošlice.

  Slika ekrana dobrodošlice
  Ekran dobrodošlice
 2. Da biste otvorili korisničke naloge, kliknite na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izaberite stavku Kontrolna tabla, izaberite stavku Korisnički nalozi, izaberite stavku Korisnički nalozi, a zatim kliknite na dugme Upravljaj korisničkim nalozima. Obavezna dozvola administratora Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.

  Vaše korisničko ime je markirano, a vaš tip naloga je prikazan u koloni Grupa.

  Slika trenutno prijavljenog korisnika na kontrolnoj tabli „Upravljanje korisničkim nalozima“
  Trenutno prijavljen korisnik i tip korisničkog naloga

Moj računar je u radnoj grupi

 1. Otkucajte korisničko ime i lozinku za svoj nalog na ekranu dobrodošlice.

  Slika ekrana dobrodošlice
  Ekran dobrodošlice
 2. Da biste otvorili korisničke naloge, kliknite na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izaberite stavku Kontrolna tabla, izaberite stavku Korisnički nalozi, izaberite stavku Korisnički nalozi, a zatim kliknite na dugme Upravljaj drugim nalogom. Obavezna dozvola administratora Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.

  Vaš tip naloga je prikazan ispod vašeg korisničkog imena.

  Slika trenutno prijavljenog korisnika na kontrolnoj tabli „Korisnički nalozi“
  Trenutno prijavljen korisnik i tip korisničkog naloga

  Ako je tip vašeg naloga Administrator, trenutno ste prijavljeni kao administrator.

Ako trenutno koristite administratorski nalog, pogledajte odeljak Promena tipa korisničkog naloga da biste saznali kako da ga promenite u standardni nalog.

Za više informacija pogledajte odeljak Korisnički nalozi: najčešća pitanja.

Saveti za bezbedno korišćenje e-pošte i Veba

 • Oprezno otvarajte priloge e-pošte. Prilozi e-pošte (datoteke priložene e-porukama) predstavljaju primarni izvor zaraze virusima. Nikada ne otvarajte prilog koji ste primili od osobe koju ne poznajete. Ako poznajete pošiljaoca, ali niste očekivali prilog, pre otvaranja priloga proverite da li ga je on zaista poslao.

 • Pažljivo čuvajte lične informacije. Ako Veb lokacija od vas zatraži broj kreditne kartice, informacije o banci ili druge lične informacije, uverite se da imate poverenja u Veb lokaciju i da je sistem za transakcije bezbedan.

 • Pažljivo klikćite na hiperveze u e-porukama. Hiperveze (veze koje otvaraju Veb lokacije kada kliknete na njih) se često koriste kao deo prevara koje nastaju putem phishing metoda i špijunskog softvera, ali takođe mogu da prenose viruse. Klikćite samo na veze u e-porukama u koje imate poverenja.

 • Instalirajte samo dodatke sa Veb lokacija u koje imate poverenja. Dodaci za Veb pregledač omogućavaju da Veb stranice prikazuju stavke poput traka sa alatkama, podataka o akcijama, video zapisa i animacija. Međutim, dodaci takođe mogu da instaliraju špijunski ili neki drugi zlonamerni softver. Ako Veb lokacija zatraži od vas da instalirate dodatak, uverite se da imate poverenja u nju pre nego što to uradite.