Oslobodite moć laptop računara

Laptop računar predstavlja ulaz u mobilni stil života – više niste vezani za sto, laptop računar možete poneti gde god da idete i možete biti povezani gotovo sa bilo kog mesta. On otvara ceo novi svet uzbudljivih mogućnosti! Međutim, prvo treba da saznate kako se laptop računar povezuje sa Internetom kada niste za stolom, kako se koristi kapacitet baterije ako ga ne možete uključiti u struju i kako da doprinesete njegovoj zaštiti od oštećenja. Windows obezbeđuje neke izvanredne funkcije koje omogućavaju maksimalno iskorišćavanje laptop računara. Centar za mobilnost je centralna lokacija na kojoj brzo i lako možete da pregledate i promenite mnoge od tih postavki. Više informacija potražite u članku Korišćenje Windows centra za mobilnost.

Otvorite Windows centar za mobilnost tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Kontrolna tabla, izabrati stavku Mobilni računar, a zatim izabrati stavku Windows centar za mobilnost.

Slika Windows centra za mobilnost
Windows Centar za mobilnost

Ostanite povezani

Najveća prednost laptop računara leži u tome što ga možete koristi gotovo na svim mestima. Kada se povežete sa bežičnom mrežom, možete raditi, sufrovati Vebom i slati e-poštu sa bilo kog mesta na svetu ili jednostavno sa kauča u vašoj dnevnoj sobi.

  • Povežite se sa Internetom sa bilo kog mesta u kući. Najbolji način da se od kuće povežete sa Internetom je da koristite bežičnu mrežu. Ako još nemate bežičnu kućnu mrežu, ne brinite, lako se kreira. Više informacija potražite u članku Podešavanje bežične mreže.

  • Povežite se sa Internetom sa vruće tačke. Mnogi kafei, hoteli, aerodromi, čak i javni parkovi predstavljaju vruće tačke za Internet. Internet vezu na vrućoj tački možete koristiti da biste surfovali Vebom ili proverili e-poštu. Neke vruće tačke su besplatne, dok druge zahtevaju jednokratnu novčanu naknadu ili mesečnu pretplatu. Mnoge vruće tačke obezbeđuju određena uputstva o načinu povezivanja tako da, ukoliko imate problema, potražite objavljena uputstva ili pitajte nekoga ko tamo radi. Informacije o tome kako da se povežete sa bežičnom mrežom potražite u članku Prikazivanje i povezivanje sa dostupnim bežičnim mrežama.

    Možda ćete moći da koristite i PC karticu dobavljača usluga mobilne telefonije da biste laptop računar povezali sa Internetom na bilo kom mestu u oblasti pokrivenosti mobilne telefonije. Obratite se dobavljaču usluga mobilne telefonije za više informacija o ovoj usluzi.

Duže trajanje baterije

Jedan od najčešćih problema sa laptop računarima je ostajanje bez baterije pre završetka korišćenja računara. Status baterije u Windows centru za mobilnost pokazuje preostali kapacitet baterije i nudi brz način promene plana napajanja da bi baterija duže trajala.

Korišćenje odgovarajućeg plana napajanja, prilagođavanje svetline ekrana i isključivanje periferijskih uređaja računara koje ne koristite doprinose dužem trajanju baterije između dva punjenja.

  • Planovi napajanja. Windows uključuje tri plana napajanja – „Ušteda energije“, „Visoke performanse“ i „Balansirani“ – da bi se uštedeo kapacitet baterije, da bi računar imao bolje performanse ili da bi se postigla ravnoteža između prvog i drugog. Ako ne promenite plan napajanja, laptop računar će koristiti plan napajanja „Balansirani“ da bi automatski ostvario ravnotežu između sistemskih performansi i trajanja baterije. Da bi vaša baterija duže trajala, odaberite plan „Ušteda energije“.

  • Svetlina ekrana. Što je ekran svetliji, računar koristi više energije baterije. Planovi napajanja će automatski prilagoditi svetlinu ekrana, ali da biste povećali trajanje baterije, ekran možete potamneti tako što ćete promeniti postavku svetline u Centru za mobilnost.

  • Periferijski uređaji koji se ne koriste. Eksterni miš, muzički plejer ili drugi uređaj koji koristi USB koristi napajanje vašeg računara kada je priključen na njega. Isključite ove uređaje ako ih ne koristite i pokušajte da koristite ugrađeni pokazivački uređaj, kao što su dodirna tabla ili pero za Tablet PC da biste uštedeli kapacitet baterije.

Savet

Bezbednost na prvom mestu

Ako laptop računar nosite sa sobom na sva mesta na koja idete, treba da budete posebno oprezni. Doprinesite zaštiti informacija na računaru korišćenjem jake lozinke i čestim pravljenjem rezervnih kopija datoteka. Da biste doprineli zaštiti računara od gubljenja ili krađe, ne ispuštajte ga iz vida kada nije u kući ili kancelariji. Koristite kabl za zaključavanje svaki put kada se udaljite od laptop računara (čak i u kancelariji). Kabl za zaključavanje možete kupiti u gotovo svim prodavnicama koje prodaju računare. Više informacija i saveta o bezbednosti laptop računara potražite u članku Protecting your laptop when on the go.