Evo odgovora na neka uobičajena pitanja o korisničkim nalozima.

Prikaži sve

Šta je to korisnički nalog?

Korisnički nalog predstavlja kolekciju informacija koje operativnom sistemu Windows saopštavaju kojim datotekama i fasciklama možete da pristupite, koje promene možete da izvršite na računaru i koje su vaše željene opcije, na primer pozadina radne površine ili čuvar ekrana. Korisnički nalozi vam dozvoljavaju da delite računar sa nekoliko osoba i da istovremeno imate sopstvene datoteke i postavke. Svaka osoba pristupa svom korisničkom nalogu pomoću korisničkog imena i lozinke.

Postoje tri vrste naloga: Svaka vrsta korisnicima daje drugi nivo kontrole nad računarom:

  • Standardni nalozi namenjeni su svakodnevnom korišćenju računara.

  • Administratorski nalozi obezbeđuju najveću kontrolu nad računarom i trebalo bi ih koristiti samo kada je to neophodno.

  • Nalozi gosta namenjeni su prvenstveno osobama kojima je potrebno privremeno korišćenje računara.

Da li mi je potreban korisnički nalog za korišćenje operativnog sistema Windows?

Da. Kada podesite Windows, od vas će se zahtevati da kreirate korisnički nalog. Ovaj nalog će biti administratorski nalog da bi vam se dozvolilo da podesite računar i instalirate programe koje želite da koristite. Kada završite sa podešavanjem računara, preporučujemo da koristite standardni korisnički nalog za svakodnevno korišćenje računara. Ekran dobrodošlice, odakle se prijavljujete u Windows, prikazuje naloge koji su dostupni na računaru i identifikuje vrstu naloga, tako da ćete znati da li koristite administratorski ili standardni korisnički nalog. Više informacija o tome zašto treba da koristite standardni korisnički nalog potražite u članku Zašto treba koristiti standardni korisnički nalog umesto administratorskog naloga?

Da li treba da koristim lozinku u svom nalogu?

Ne. Međutim, preporučuje se da koristite jaku lozinku. Korišćenje lozinke predstavlja jednu od najvažnijih stvari koje možete uraditi da biste računar učinili bezbednim. Kada je računar zaštićen pomoću lozinke, samo neko ko zna lozinku može da se prijavi na njega.

Kako da se prebacim na drugi korisnički nalog?

Ako imate više korisničkih naloga na računaru, možete se prebaciti na drugi korisnički nalog bez odjavljivanja ili zatvaranja programa, što se naziva Brza promena korisnika. Da biste se prebacili na drugi korisnički nalog, pratite ove korake:

  • Kliknite na dugme StartSlika dugmeta „Start“, postavite pokazivač na strelicu pored dugmeta Isključi seSlika dugmeta „Isključi se“, a zatim izaberite stavku Promeni korisnika.

Napomena

  • Brza promena korisnika nije dostupna u operativnom sistemu Windows 7 Starter.

Da li mogu da promenim vrstu naloga?

Da. Ako ste administrator, možete promeniti vrstu naloga korisnika. Preporučuje se da većina korisnika ima standardne naloge. Više informacija potražite u članku Promena tipa korisničkog naloga.