Windows zaštitnik je antispajver program koji je uključen uz Windows i pokreće se automatski kada je uključen. Upotreba antispajver programa može da pomogne u zaštiti računara od špijunskog softvera i ostalog potencijalno neželjenog softvera. Špijunski softver može da se instalira na računaru bez vašeg znanja svaki put kada se povežete sa Internetom i može da zarazi računar kada instalirate neke programe koristeći CD, DVD ili druge prenosive medijume. Špijunski softver se takođe može programirati da se pokreće u neočekivano vreme, a ne samo kada se instalira.

Windows zaštitnik nudi dva načina na koje pomaže da se spreči da špijunski softver zarazi računar:

  • Zaštita u realnom vremenu.‍‍ Windows zaštitnik vas upozorava kada špijunski softver pokuša da se instalira ili pokrene na računaru. Upozorava vas i kada programi pokušaju da promene važne Windows postavke.

  • Opcije skeniranja. Windows zaštitnik možete da koristite da biste izvršili skeniranje u potrazi za špijunskim softverom koji je možda instaliran na računaru, da biste planirali redovna skeniranja i da biste automatski uklonili sve što se otkrije tokom skeniranja.

Kada koristite Windows zaštitnik, važno je da imate ažurne definicije. Definicije su datoteke koje se ponašaju kao enciklopedija potencijalnih softverskih pretnji koja se stalno povećava. Windows zaštitnik koristi definicije da bi vas upozorio na potencijalne rizike ako utvrdi da je otkriveni softver špijunski ili drugi potencijalno neželjeni softver. Da bi definicije bile ažurne, Windows zaštitnik funkcioniše sa uslugom Windows Update kako bi automatski instalirao nove definicije po njihovom objavljivanju. Windows zaštitnik takođe možete da podesite da pre skeniranja proveri da li ima ažurnih definicija na mreži. Informacije o redovnom ažuriranju definicija i ručnom preuzimanju najnovijih definicija potražite u članku Redovno ažuriranje definicija programa Windows zaštitnik.

  • Otvorite Windows zaštitnik tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“. U polju za pretragu otkucajte termin Zaštitnik, a zatim sa liste rezultata izaberite stavku Windows zaštitnik.

Kliknite na ove veze za više informacija o korišćenju Windows zaštitnika: