Slede odgovori na uobičajena pitanja o grafičkim karticama.

Prikaži sve

Šta je to grafička kartica?

Grafička kartica (naziva se i video adapter ili grafički adapter) predstavlja hardverski uređaj instaliran na računaru koji se koristi za povezivanje monitora sa računarom i slanje informacija o prikazu na monitor.

Kako da saznam koju vrstu grafičke kartice ima moj računar?

 1. Otvorite rezoluciju ekrana tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Kontrolna tabla, a zatim u odeljku Izgled i personalizacija kliknuti na vezu Podešavanje rezolucije ekrana.

 2. Izaberite karticu Više opcija za postavke, a zatim izaberite karticu Adapter.

  Ovde možete videti detalje o grafičkoj kartici, uključujući i vrstu grafičke kartice koju imate na računaru.

  Napomena

  • Laptop računari nemaju grafičke kartice. Laptop računari imaju integrisanu grafiku ili grafički procesor (GPU) ugrađen na računar umesto grafičke kartice.

Kako da saznam koliko memorije ima moja grafička kartica?

 1. Otvorite rezoluciju ekrana tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Kontrolna tabla, a zatim u odeljku Izgled i personalizacija kliknuti na vezu Podešavanje rezolucije ekrana.

 2. Izaberite karticu Više opcija za postavke, a zatim izaberite karticu Adapter.

  Ovde možete videti detalje o grafičkoj kartici, uključujući i količinu memorije koju ona ima.

Šta je integrisana grafika?

Mnogi računari danas imaju integrisanu grafiku umesto grafičke kartice. To su grafički procesori koji su integrisani sa matičnom pločom računara. Laptop računari imaju integrisanu grafiku ili grafički procesor (GPU) ugrađen na računar umesto grafičke kartice.

Integrisana grafika postaje s vremenom sve moćnija, ali namenska grafička kartica ili GPU su i dalje moćniji – i to često mnogo moćniji. Integrisana grafika često koristi neki deo radne memorije (RAM) što smanjuje količinu dostupne memorije koju računar može koristiti.

Šta je zasebna grafika?

Zasebna grafika je termin koji se ponekad koristi da opiše računare koji imaju namensku grafičku karticu, a ne integrisanu grafiku.

Mogu li da nadogradim grafičku karticu?

Da, možete zameniti grafičku karticu na bilo kom računaru na kojem ona postoji. Međutim, mnogi stoni računari više nemaju grafičku karticu, a laptop računari ih uopšte nemaju. Ovi računari imaju integrisanu grafiku umesto grafičke kartice. To su grafički procesori koji su integrisani sa matičnom pločom računara i koje nije moguće nadograditi.

Ako računar koristi grafičku karticu, možete je nadograditi tako što ćete ukloniti originalnu karticu i zameniti je novom. Pre instaliranja grafičke kartice, pogledajte informacije koju ste dobili uz nju. Obavezno proverite i informacije koje ste dobili uz računar da biste saznali da li otvaranje kućišta računara utiče na njegovu garanciju.

Više informacija o nadogradnji grafičke kartice potražite u članku Give your PC some graphics muscle by installing a new video card.

Kako da ažuriram upravljački program za grafičku karticu?

Windows možete podesiti da automatski preuzima preporučene upravljačke programe za kompletan hardver, uključujući grafičku karticu. To je dobar način da se uverite da će upravljački program grafičke kartice biti ažuran i raditi ispravno. Da biste se uverili da dobijate sve dostupne upravljačke programe sa lokacije Windows Update, pogledajte članak Automatsko preuzimanje preporučenih upravljačkih programa za uređaje.

Napomena

 • Proizvođači grafičkih kartica često izdaju ispravke svojih upravljačkih programa da bi poboljšali performanse ili otklonili probleme sa kompatibilnošću sa novim igrama. Ako želite da dobijete najnoviji upravljački program za grafičku karticu od dobavljača, posetite stranicu za podršku na Veb lokaciji proizvođača da biste pronašli informacije o tome kako da preuzmete i instalirate najnoviji upravljački program. Uverite se da ste preuzeli verziju upravljačkog programa za ovu verziju operativnog sistema Windows.

Šta je to video ubrzanje?

Video ubrzanje, koje se naziva i 3D ubrzanje, koristi grafički procesor (GPU) na grafičkoj kartici da bi ubrzao prikazivanje teksta i grafike na ekranu i omogućio grafičke efekte kao što su prozirnost i simulirano osvetljenje. Funkcije video ubrzanja grafičke kartice određuju koliko se brzo stvari iscrtavaju na ekranu i da li možete da koristite sve grafičke efekte koji su dostupni u operativnom sistemu Windows, igrama i drugim programima.

Mogu li da koristim više grafičkih kartica na računaru?

Da, neki računari dozvoljavaju priključivanje više grafičkih kartica, ali svaka mora biti povezana sa zasebnim monitorom. Drugi računari dozvoljavaju uparivanje grafičkih kartica za prikaz na jednom monitoru radi poboljšanja performansi pomoću tehnologije kao što je NVIDIA SLI ili ATI CrossFire. Pitajte proizvođača da li računar ima potreban hardver za podržavanje više grafičkih kartica.

Mogu li da povežem više monitora sa grafičkom karticom?

To zavisi od grafičke kartice. Najlakši način da utvrdite da li grafička kartica podržava više monitora je da pogledate zadnji deo računara i proverite da li kartica ima dva ili više video porta za povezivanje više monitora.

Ilustracija VGA i DVI portova
VGA i DVI portovi

Windows radnu površinu možete lako proširiti na više monitora tako što ćete dva ili više monitora priključiti na grafičku karticu sa više video portova. Većina laptop računara omogućava vam da povežete jedan spoljni monitor i radnu površinu proširite na njega sa ekrana laptop računara. Više informacija potražite u članku Premeštanje prozora između više monitora.

Šta je to kartica za hvatanje video zapisa?

Karticu za hvatanje video zapisa možete da koristite za prikazivanje ili snimanje video zapisa iz izvora kao što su video rikorderi i kamkorderi. Mnoge kartice za hvatanje video zapisa ne podržavaju vezu sa monitorom i umesto toga zahtevaju da sistem poseduje i standardnu grafičku karticu.