Otkrivanje mreže je postavka mreže koja utiče na to da li računar može da pronađe druge računare i uređaje na mreži i da li drugi računari na mreži mogu da pronađu vaš računar.

Postoje tri stanja otkrivanja mreže:

 • Uključeno

  Ovo stanje vam omogućava da vidite druge računare i uređaje na mreži sa računara i omogućava osobama na drugim računarima na mreži da vide vaš računar. Ovim se olakšava deljenje datoteka i štampača.

 • Isključeno

  Ovo stanje sprečava da vidite druge računare i uređaje na mreži sa računara i sprečava osobe na drugim računarima na mreži da vide vaš računar.

 • Prilagođeno

  Ovo je mešovito stanje u kojem su omogućene samo neke postavke koje se odnose na otkrivanje mreže. Na primer, otkrivanje mreže može da bude uključeno, ali vi ili administrator sistema možete da promenite postavke zaštitnog zida koje utiču na otkrivanje mreže.

  Otkrivanje mreže zahteva da budu pokrenute usluge DNS klijenta, publikacije resursa otkrivanja funkcija, SSDP otkrivanja i UPnP hosta uređaja, da otkrivanje mreže može da komunicira kroz Windows zaštitni zid i da drugi zaštitni zidovi ne ometaju otkrivanje mreže. Ako je nešto, ali ne i sve, od gorenavedenog tačno, stanje otkrivanja mreže će biti prikazano kao „Prilagođeno“.

Uključivanje otkrivanja mreže

 1. Otvorite opciju „Više opcija za postavke deljenja“ tako što cete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“ i izabrati stavku Kontrolna tabla. U polju za pretragu otkucajte mreža, izaberite stavku Centar za mrežu i deljenje, a zatim u levom oknu kliknite na dugme Promeni više opcija za postavke deljenja.

 2. Kliknite na ševron Slika ikone ševrona da biste razvili trenutni profil mreže.
 3. Izaberite opciju Uključi otkrivanje mreže, a zatim kliknite na dugme Sačuvaj promene. Obavezna dozvola administratora Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.

Mrežne lokacije

Kada se povežete sa mrežom, morate odabrati mrežnu lokaciju. Postoje četiri mrežne lokacije: kućna, poslovna, javna i domenska. Na osnovu mrežne lokacije koju odaberete, Windows mreži dodeljuje stanje otkrivanja mreže i otvara odgovarajuće portoveWindows zaštitnog zida za to stanje. Više informacija o mrežnim lokacijama potražite u odeljku Izbor mrežne lokacije.