Kompatibilnost programa je režim u operativnom sistemu Windows koji omogućava pokretanje programa napisanih za ranije verzije operativnog sistema Windows. Većina programa napisanih za operativni sistem Windows Vista takođe radi u ovoj verziji operativnog sistema Windows, će možda raditi loše ili neće raditi uopšte. Ukoliko stariji program ne radi ispravno, pokrenite program za rešavanje problema sa kompatibilnošću programa da biste simulirali ranije verzije operativnog sistema Windows.

Otvorite program za rešavanje problema sa kompatibilnošću programa tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, a zatim izabrati stavku Kontrolna tabla. U polju za pretragu otkucajte program za rešavanje problema, a zatim izaberite stavku Rešavanje problema. U odeljku Programi kliknite na vezu Pokretanje programa za prethodne verzije operativnog sistema Windows.

Napomene

  • Program za rešavanje problema sa kompatibilnošću programa nemojte koristiti na starijim antivirusnim programima, uslužnim programima za diskove ili drugim sistemskim programima, zato što korišćenje zastarelih programa tog tipa može dovesti do gubitka podataka ili bezbednosnog rizika.

  • Neki problemi sa kompatibilnošću mogu biti prouzrokovani upravljačkim programima. Ako stariji upravljački program stvara probleme, moraćete ga ručno ažurirati. Više informacija potražite u odeljku Ažuriranje upravljačkih programa: preporučene veze.

  • Program za rešavanje problema sa kompatibilnošću programa možete otvoriti i tako što ćete kliknuti desnim tasterom miša na ikonu ili prečicu programa, a zatim izabrati stavku Reši problem sa kompatibilnošću.