Šta je to opcija „Oporavak“ na kontrolnoj tabli?

Oporavak na kontrolnoj tabli uključuje nekoliko opcija koje mogu da vam pomognu da računar oporavite od ozbiljne greške.

Slika opcije „Oporavak“ na kontrolnoj tabli
Oporavak obuhvata nekoliko opcija koje mogu da pomognu pri vraćanju operativnog sistema Windows na raniji datum.
  • Otvorite oporavak tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, a zatim izabrati stavku Kontrolna tabla. U polju za pretragu otkucajte oporavak, a zatim izaberite stavku Oporavak.

Napomena

Prikaži sve

Preporučeni metod: Oporavak sistema

Oporavak sistema je način opozivanja sistemskih promena na računaru bez uticaja na lične datoteke, kao što su e-pošta, dokumenti ili fotografije. Oporavak sistema predstavlja najbolju opciju ako ste instalirali program ili upravljački program što je dovelo do neočekivane promene na računaru ili u operativnom sistemu Windows, a deinstaliranjem programa ili upravljačkog programa nije se otklonio problem. Više informacija potražite u članku Šta je oporavak sistema?

Napomena

  • Ako oporavak sistema prikaže grešku, pokušajte sa korišćenjem druge tačke vraćanja. Ako se i dalje pojavljuje greška, pokušajte da oporavak sistema pokrenete iz menija „Opcije za oporavak sistema“. Upotreba oporavka sistema na ovaj način zahteva ručno ponovno pokretanje računara i izbor stavke Oporavak sistema u meniju „Opcije oporavka sistema“. Pored toga, ako koristite ovaj metod, ne možete opozvati oporavak sistema. Više informacija potražite u članku Koje su opcije oporavka sistema u operativnom sistemu Windows 7?

Napredni metodi oporavka

Oporavak sadrži i dva napredna metoda oporavka koje možete koristiti ako je Windows teško oštećen ili na drugi način neupotrebljiv. Prvi metod zamenjuje sve na računaru, uključujući Windows i sve lične datoteke, slikom rezervne kopije ili slikom za oporavak. Drugi metod ponovo u celosti instalira Windows. Oba metoda mogu izbrisati bilo koje programe koje ste instalirali.

Upozorenja

  • Ove napredne opcije mogu pomoći u otklanjanju problema zasnovanih na softveru tako što će računar vratiti u ranije stanje, ali budući da mogu izbrisati lične datoteke i programe, njihova primena se preporučuje samo u slučaju da ništa drugo nije otklonilo problem. Pre nego što upotrebite dodatne opcije, trebalo bi da pročitate članak Izbor metoda naprednog oporavka.

  • Ako odaberete jedan od ovih naprednih metoda, imaćete mogućnost, pre nego što nastavite dalje, da napravite rezervnu kopiju ličnih datoteka na drugoj lokaciji, kao što je spoljni čvrsti disk. Nakon dovršavanja oporavka, moraćete ponovo da instalirate programe i vratite lične datoteke iz rezervne kopije. Više informacija potražite u članku Pravljenje rezervne kopije datoteka.

ID članka: MSW700058