Šta je Aero utisak pri radu s računarom?

Aero utisak pri radu s računarom donosi prozirni staklasti dizajn sa suptilnim animacijama prozora i novim bojama prozora.

Slika radne površine
Aero utisak pri radu s računarom donosi prozore koji izgledaju kao da su od stakla i omogućavaju jasan pregled

Obuhvata karakteristične vizuelne stilove koji kombinuju izgled lakih, prozirnih prozora sa moćnim grafičkim prednostima. Možete da uživate u vizuelno privlačnim efektima i izgledu, kao i da imate koristi od boljeg pristupa programima.

Efekti stakla

Slika providnog prozora
Prozirni stakleni prozori daju dubinu radnoj površini

Jedna od vizuelno najistaknutijih funkcija jesu staklaste ivice prozora koje vam omogućavaju da se usredsredite na sadržaj otvorenih prozora. Ponašanje prozora takođe je redizajnirano, uz fine animacije koje prate umanjivanje, uvećavanje i promenu položaja prozora tako da ove radnje deluju jednostavnije.

Slika boja okvira prozora
Osenčite prozore koristeći obezbeđene boje ili kreirajte svoju prilagođenu boju

Čak možete detaljno da podesite boju i izgled prozora, „Start“ menija i trake sa zadacima tako što ćete osenčiti prozirne prozore. Izaberite neku od obezbeđenih boja ili kreirajte svoju prilagođenu boju koristeći alatku za mešanje boja.

Prebacivanje iz jednog programa u drugi

Slika pregleda sličice na traci zadataka
Postavljanje pokazivača na dugme prozora na traci zadataka otvara pregled prozora

Aero utisak pri radu s računarom obuhvata i preglede na traci zadataka za otvorene prozore. Kada postavite pokazivač na dugme trake zadataka, videćete pregled prozora veličine sličice, bilo da je sadržaj prozora dokument, fotografija ili čak pokrenuti video zapis.

Slika Alt+Tab dugmeta za promenu programa
Promena prozora pomoću kombinacije tastera Alt+Tab

Kada pritisnete kombinaciju tastera Alt+Tab da biste se prebacili sa jednog prozora na drugi, možete videti preglede prozora uživo za svaki otvoreni program.

Kako da dobijem Aero utisak pri radu s računarom?

Sledeća izdanja operativnog sistema Windows 7 uključuju Aero:

 • Windows 7 Enterprise

 • Windows 7 Home Premium

 • Windows 7 Professional

 • Windows 7 Ultimate

Aero nije uključen u operativne sisteme Windows 7 Home Basic i Windows 7 Starter. Da biste saznali koje izdanje operativnog sistema Windows 7 imate na računaru, na kontrolnoj tabli izaberite stavku „Sistem“.

Otvorite opciju „Sistem“ tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, kliknuti desnim tasterom miša na stavku Računar, a zatim izabrati stavku Svojstva.

Izdanje operativnog sistema Windows 7 koje koristite prikazano je u okviru Izdanje operativnog sistema Windows u blizini vrha prozora.

Takođe morate koristiti Windows temu da biste prikazali Aero grafiku. Ako koristite temu „Jednostavan pristup“, neki elementi kao što su prozirnost i pregledi sličica neće se prikazivati. Da biste pogledali koju temu koristite, na kontrolnoj tabli izaberite stavku „Prilagođavanje“.

Otvorite opciju „Postavke teme“ tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Kontrolna tabla, zatim Izgled i personalizacija, potom Personalizacija, a zatim izabrati stavku Tema.

Tema koja se trenutno koristi je markirana.

Prikaži sve

Hardverski zahtevi za Aero

Hardver i grafička kartica računara moraju ispuniti hardverske zahteve kako bi mogli da prikazuju Aero grafiku. Proverite da li vaš računar ispunjava minimalne hardverske zahteve za pokretanje Aero interfejsa:

 • 32-bitni (x86) ili 64-bitni (x64) procesor od 1 gigaherca (GHz)

 • 1 gigabajt (GB) radne memorije (RAM)

 • Grafička kartica od 128 megabajta (MB)

Aero takođe zahteva grafički procesor za klasu DirectX 9 koji podržava Windows Display Driver Model Driver, Pixel Shader 2.0 u okviru hardvera i 32 bita po pikselu.

Da biste ostvarili najbolje rezultate, možda ćete želeti da sledite i ove preporuke za grafički procesor:

 • 64 MB grafičke memorije koja podržava jedan monitor sa rezolucijom manjom od 1.310.720 piksela (na primer, 17-inčni LCD monitor sa ravnim ekranom koji ima rezoluciju 1280 x 1024)

 • 128 MB grafičke memorije koja podržava jedan monitor sa rezolucijom od 1.310.720 do 2.304.000 piksela (na primer, 21,1-inčni LCD monitor sa ravnim ekranom koji ima rezoluciju do 1600 x 1200)

 • 256 MB grafičke memorije koja podržava jedan monitor sa rezolucijom većom od 2.304.000 piksela (na primer, 30-inčni LCD monitor sa širokim i ravnim ekranom koji ima rezoluciju do 2560 x 1600)

Kako da podesim Aero interfejs ako koristim operativni sistem Windows Server 2008 R2?

Da biste u operativnom sistemu Windows Server 2008 R2 omogućili Aero doživljaj pri radu sa računarom, instalirajte funkciju „Utisak pri radu sa računarom“, omogućite uslugu „Teme“, a zatim izaberite neku Aero temu.

Napomena

Instaliranje funkcije „Utisak pri radu sa računarom“ u operativnom sistemu Windows Server 2008 R2

 1. Kliknite na dugme Start, izaberite stavku Kontrolna tabla, a zatim u okviru stavke Programi izaberite stavku Uključite ili isključite Windows funkcije operativnog sistema.‌ Obavezna dozvola administratora Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.

 2. U odeljku Rezime funkcija kliknite na dugme Dodaj funkcije.

 3. Potvrdite izbor u polja pored opcije Utisak pri radu sa računarom. Ako se od vas zatraži da instalirate dodatne funkcije, kliknite na dugme Dodaj potrebne funkcije, a zatim na dugme Dalje.

 4. Kliknite na dugme Instaliraj. Od vas će možda biti zatrženo da ponovo pokrenete računar.

Omogućavanje usluge „Teme“ u operativnom sistemu Windows Server 2008 R2

 1. Kliknite na dugme Start, postavite pokazivač na stavku Administrativne alatke, a zatim izaberite stavku Usluge. Obavezna dozvola administratora Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.

 2. Kliknite dvaput na stavku Teme.

 3. Na listi Tip pokretanja izaberite stavku Automatsko, a zatim kliknite na dugme Primeni.

 4. U okviru Status usluge izaberite stavku Pokretanje, a zatim kliknite na dugme U redu.

Izbor Aero teme

 1. Kliknite desnim tasterom miša na prazan prostor radne površine i izaberite stavku Prilagodi.

 2. Izaberite stavku Teme.

 3. U okviru stavke Aero teme, kliknite na neku Aero temu.