TV tjuner je uređaj koji omogućava povezivanje TV signala sa računarom. Pomoću aplikacije Windows Media Center i kompatibilnog TV tjunera možete da gledate TV emisije uživo i filmove na računaru i da snimate programe za prikazivanje ubuduće. Više informacija potražite u člancima TV program na računaru: razumevanje TV signala i TV tjunera i Podešavanje TV signala u aplikaciji Windows Media Center.

Kupovina TV tjunera

Danas se mogu kupiti TV tjuneri različitih proizvođača. Uz neke TV tjunere dobija se i daljinski upravljač aplikacije Media Center koji vam omogućava da menjate kanale, snimite emisiju i još mnogo toga – a sve to iz raznih delova sobe. Kada kupujete TV tjuner, obratite pažnju na sledeća četiri osnovna tipa:

 • Unutrašnja TV kartica koju morate instalirati u računaru.

 • Spoljni TV tjuner koji može da se priključi na dostupni USB port ili IEEE 1394 port na računaru.

 • Mrežni TV tjuner koji može da se priključi na dostupni Ethernet port na ruteru.

 • Spoljna TV kartica koja može da se poveže sa CardBus ili ExpressCard konektorom na laptop računaru.

Postoji mnogo TV tjunera na tržištu, a važno je da odaberete onaj koji je kompatibilan sa TV signalom. Pročitajte šta piše na kutiji ili posetite Veb lokaciju proizvođača da biste utvrdili koje tipove signala neki tjuner podržava.

Da biste saznali koji modeli TV tjunera su kompatibilni sa podešavanjem računara, obratite se proizvođaču računara ili posetite Veb lokaciju Lista proizvoda sa Windows logotipom.

Prijem TV signala

Da biste primali TV signal na računaru, tip signala moraju podržavati TV tjuner i aplikacija Media Center. Kada povežete kompatibilan TV signal sa računarom, možete da podesite signal u aplikaciji Media Center da biste gledali i snimali TV emisije i filmove. Tip televizijskog programa koji možete da gledate i snimate na računaru zavisi od sledećih stavki:

 • Sistemski resursi dostupni na računaru Ovo uključuje brzinu procesora, memoriju i mogućnosti grafičke kartice, kao i dostupne portove.

 • Lokacija, uključujući tip signala koji se na njoj emituju Obratite se lokalnom dobavljaču kablovske ili satelitske televizije za više informacija.

 • Da li je TV signal analogni ili digitalni. Analogni TV signali se najčešće šalju putem kabla, satelita ili vazdušnim putem do antene. Digitalni TV signali se emituju na sličan način, ali obezbeđuju bolji kvalitet slike i poboljšani kvalitet zvuka u odnosu na analogne signale. Detaljne informacije o različitim tipovima signala koji su kompatibilni sa aplikacijom Windows Media Center potražite u članku TV signali koje podržava Windows Media Center.

 • TV tjuner, uključujući tip signala koji može da prima. Pogledajte članak Pronađite pomoć za TV tjuner da biste se obratili proizvođaču hardvera za više informacija.

 • Tip antene koja je povezana sa računarom. (Ovo se primenjuje samo ako TV signal primate preko antene.)

Dodavanje TV tjunera računaru

Pomoću jednog TV tjunera povezanog sa računarom možete da gledate ili snimate televiziju uživo u aplikaciji Media Center samo na jednom kanalu. Ako imate dva TV tjunera ili dvostruki tjuner povezan sa računarom, možete da uradite sledeće:

 • Gledate televiziju uživo na jednom kanalu dok snimate emisiju na drugom kanalu.

 • Snimate dve različite TV emisije koje se emituju na dva različita kanala istovremeno.

 • Gledate prethodno snimljenu emisiju i snimate emisije uživo na dva različita kanala istovremeno.

Pre nego što dodate TV tjunere računaru, razmotrite sledeće:

 • Možda ćete morati da instalirate upravljački program za svaki TV tjuner koji povežete sa računarom. Informacije o načinu preuzimanja i instaliranja najnovijeg upravljačkog programa potražite u članku Ažuriranje upravljačkog programa za hardver koji ne funkcioniše ispravno. Takođe možete da posetite Veb lokaciju proizvođača računara ili TV tjunera za informacije o upravljačkim programima.

 • Media Center podržava najviše četiri analogna TV tjunera i četiri digitalna TV tjunera po računaru. (Ako podešavanje uključuje tjunere za digitalni kabl, maksimalni broj je četiri tjunera za digitalni kabl.)

 • Ako imate više TV tjunera istog tipa povezanih sa računarom, oni moraju imati isti izvor signala. Na primer, ako imate dva analogna TV tjunera, a analogni kablovski TV signal dolazi direktno iz koaksijalnog kabla u zidu, možete da koristite razdelnik da biste podelili kabl pre povezivanja sa računarom.

 • Kada koristite uređaj koji sadrži više TV tjunera (kao što je dvostruki ili kombinovani tjuner), Media Center prepoznaje svaki TV tjuner kao odvojeni uređaj. Na primer, jedan dvostruki analogni tjuner se računa kao dva analogna tjunera.

 • Ako imate analogni tjuner, a planirate da instalirate tjuner za digitalni kabl (poseban uređaj potreban za prijem digitalnog kablovskog signala), morate deinstalirati analogni TV tjuner. Više informacija potražite u članku Tjuneri za digitalnu kablovsku televiziju: najčešća pitanja. (Ovo ograničenje se ne primenjuje ako digitalni signal primate preko satelita ili antene.)

 • Možete da dodate više TV tjunera koji vam omogućavaju prijem TV programa visoke definicije. Na primer, možete da imate dva digitalna TV tjunera koji podržavaju digitalni signal (kao što je ATSC ili ClearQAM) i dva tjunera za digitalni kabl.