Mnoštvo opcija za kućno umrežavanje može otežati odluke pri kupovini. Pre nego što odlučite koji hardver ćete kupiti, trebalo bi da odlučite koji tip mrežne tehnologije (način povezivanja ili međusobnog komuniciranja računara na mreži) želite da koristite. Ovaj članak opisuje i upoređuje uobičajene mrežne tehnologije i navodi hardverske zahteve za svaku.

Mrežne tehnologije

Najčešći tipovi mrežnih tehnologija jesu bežična, Ethernet, HomePNA i Powerline Kada birate mrežnu tehnologiju, uzmite u obzir lokaciju računara i željenu brzinu mreže. Cena tih tehnologija je slična. Sledeći odeljci porede ove četiri tehnologije.

Prikaži sve

Bežična mreža

Bežične mreže koriste radio talase za slanje informacija između računara. Tri najčešća standarda bežične mreže jesu 802.11b, 802.11g i 802.11a. Očekuje se da će novi standard 802.11n postati popularniji.

Brzina
 • 802.11b: prenosi podatke brzinom do 11 megabita u sekundi (Mbit/s). Preuzimanje fotografije od 10 megabajta (MB) sa Interneta pod optimalnim uslovima traje oko 7 sekundi.

 • 802.11g: prenosi podatke brzinom do 54 Mbit/s. Preuzimanje fotografije od 10 megabajta (MB) sa Interneta pod optimalnim uslovima traje oko 1,5 sekundi.

 • 802.11a: prenosi podatke brzinom do 54 Mbit/s. Preuzimanje fotografije od 10 megabajta (MB) sa Interneta pod optimalnim uslovima traje oko 1,5 sekundu.

 • 802.11n: zavisno od broja tokova podataka koji hardver podržava, 802.11n teoretski može da prenosi podatke brzinom do 150 Mbit/s, 300 Mbit/s, 450 Mbit/s ili 600 Mbit/s.

  Napomena

  • Navedeno vreme prenosa odnosi se na optimalne uslove. Njega nije uvek moguće ostvariti pod normalnim okolnostima zbog razlika u hardveru, Veb serverima, uslovima mrežnog saobraćaja itd.

Prednosti
 • Lako je premeštati računare jer nema kablova.

 • Bežične mreže obično se lakše instaliraju od Etherneta.

Nedostaci
 • Bežična mreža je često sporija od preostale tri tehnologije.

 • Kod bežične mreže može doći do smetnji zbog stvari kao što su zidovi, veliki metalni objekti i cevi. Takođe, upotreba mnogih bežičnih telefona i mikrotalasnih pećnica može ometati bežične mreže.

 • Izuzev u idealnim uslovima, bežične mreže su obično duplo sporije od procenjene brzine.

Ethernet

Ethernet mreže koriste Ethernet kablove za slanje informacija između računara.

Brzina

Ethernet prenosi podatke brzinom do 10, 100 ili 1000 Mb/s, u zavisnosti od tipa kablova koji se koriste. Gigabit Ethernet je najbrži sa brzinom prenosa do 1 gigabita u sekundi (ili 1000 Mbit/s).

Na primer, preuzimanje slike od 10 megabajta (MB) sa Interneta u optimalnim uslovima traje oko 8 sekundi na mreži brzine 10 Mbit/s, oko 1 sekundu na mreži brzine 100 Mbit/s i manje od sekunde na mreži brzine 1000 Mbit/s.

Prednosti
 • Ethernet mreže su jeftine i brze.

Nedostaci
 • Ethernet kablovi moraju se postaviti između svakog računara i čvorišta, komutatora ili mrežne skretnice, što može da oduzme vreme i da bude teško kada se računari nalaze u različitim prostorijama.

HomePNA

HomePNA mreže koriste postojeće kućne telefonske žice za slanje informacija između računara.

Brzina

HomePNA 2.0 prenosi podatke brzinom do 10 Mbit/s. HomePNA 3.0 prenosi podatke brzinom do 128 Mbit/s.

Na primer, preuzimanje slike od 10 megabajta (MB) sa Interneta u optimalnim uslovima traje oko 8 sekundi na HomePNA 2.0 mreži i oko 1 sekundu na HomePNA 3.0 mreži.

Prednosti
 • HomePNA koristi postojeću telefonsku instalaciju kod kuće.

 • Za povezivanje više od dva računara u HomePNA mrežu nisu potrebna čvorišta ni komutatori.

Nedostaci
 • Potreban vam je telefonski konektor u svakoj sobi u kojoj želite da imate računar, a svi konektori moraju biti na istoj telefonskoj liniji.

Powerline

Powerline mreže koriste postojeće kućne telefonske žice za slanje informacija između računara.

Brzina

Powerline mreža može prenositi podatke brzinom do 200 Mbit/s.

Na primer, preuzimanje fotografije od 10 megabajta (MB) sa Interneta pod optimalnim uslovima može trajati manje od sekunde na Powerline mreži.

Prednosti
 • Powerline koristi postojeću električnu instalaciju kod kuće.

 • Za povezivanje više od dva računara u Powerline mrežu nisu potrebna čvorišta ni komutatori.

Nedostaci
 • Potrebno je da se u svakoj sobi u kojoj želite da imate računar nalazi električna utičnica.

 • Na Powerline mreže mogu uticati smetnje i „šum“ na liniji.

Hardverski zahtevi

Postoji nekoliko vrsta hardvera koje se koriste u kućnim mrežama:

 • Mrežni adapteri. Ovi adapteri (poznati i pod nazivom mrežne kartice ili NIC-ovi) povezuju računare sa mrežom kako bi omogućili komunikaciju među njima. Mrežni adapter se može povezati sa USB ili Ethernet portom na računaru ili instalirati na računar na dostupnom Peripheral Component Interconnect (PCI) konektoru za proširenje.

 • Mrežna čvorišta i komutatori. Čvorišta i komutatori povezuju dva ili više računara sa Ethernet mrežom. Komutator je malo skuplji od čvorišta, ali je brži.

  Ilustracija Ethernet čvorišta
  Ethernet čvorište
 • Mrežne skretnice i pristupne tačke. Mrežne skretnice međusobno povezuju računare i mreže (na primer, mrežna skretnica može da poveže kućnu mrežu sa Internetom). Mrežne skretnice takođe vam omogućavaju da delite jednu Internet vezu sa nekoliko računara. Mrežne skretnice mogu biti ožičene ili bežične. Nije potrebno da koristite mrežnu skretnicu za ožičenu mrežu, ali to preporučujemo ukoliko želite da delite Internet vezu. Ako želite da delite Internet vezu preko bežične mreže, biće vam potrebna bežična mrežna skretnica. Pristupne tačke omogućavaju računarima i uređajima da se povežu sa bežičnom mrežom.

  Ilustracija pristupne tačke, ožičene mrežne skretnice i bežične mrežne skretnice
  Pristupna tačka (levo), ožičena mrežna skretnica (centar), bežična mrežna skretnica (desno)
 • Modemi. Računari koriste modeme za slanje i prijem informacija preko telefonskih ili kablovskih linija. Ako želite da se povežete sa Internetom, biće vam potreban modem. Neki dobavljači kablovske televizije obezbeđuju kablovski modem – besplatno ili uz novčanu naknadu – kada poručite uslugu kablovskog Interneta. Dostupni su i uređaji koji kombinuju modem i mrežnu skretnicu.

  Ilustracija kablovskog modema
  Kablovski modem
 • Mrežni kablovi (Ethernet, HomePNA i Powerline). Mrežni kablovi povezuju računare međusobno, kao i sa drugim odgovarajućim hardverom, kao što su čvorišta, mrežne skretnice i spoljni mrežni adapteri. HomePNA i Powerline adapteri su često spoljni i povezuju se sa računarom pomoću Ethernet ili USB kablova, zavisno od tipa adaptera.

Ova tabela prikazuje hardver koji je potreban za svaki tip mrežne tehnologije.

Tehnologija Hardver Koliko
Tehnologija

Bežična mreža

Hardver

Bežični mrežni adapter

Koliko

Po jedan za svaki računar na mreži (laptop računari ih gotovo uvek imaju ugrađene)

Tehnologija

Hardver

Bežična pristupna tačka ili mrežna skretnica (preporučuje se)

Koliko

Jedan

Tehnologija

Ethernet

Hardver

Ethernet mrežni adapter

Koliko

Po jedan za svaki računar na mreži (stoni računari ih gotovo uvek imaju ugrađene)

Tehnologija

Hardver

Ethernet čvorište ili komutator (potrebno samo ako želite da povežete više od dva računara, ali ne delite Internet vezu)

Koliko

Jedan (10/100 čvorište ili komutator su najbolje rešenje i trebalo bi da ima dovoljno portova za sve računare na mreži)

Tehnologija

Hardver

Ethernet mrežna skretnica (potrebna samo ako želite da povežete više od dva računara i da delite Internet vezu)

Koliko

Jedna (možda će vam biti potrebno dodatno čvorište ili komutator ako mrežna skretnica nema dovoljno portova za sve računare)

Tehnologija

Hardver

Ethernet kablovi

Koliko

Po jedan za svaki računar koji je povezan sa mrežnim čvorištem ili komutatorom (najbolji su 10/100/1000 Cat 6 kablovi, ali nisu obavezni)

Tehnologija

Hardver

Ukršteni kabl (potreban je samo ako želite da direktno povežete dva računara bez korišćenja čvorišta, komutatora ili mrežne skretnice)

Koliko

Jedan

Tehnologija

HomePNA

Hardver

Mrežni adapter za kućnu telefonsku liniju (HomePNA)

Koliko

Po jedan za svaki računar na mreži

Tehnologija

Hardver

Ethernet mrežna skretnica

Koliko

Jedna, ako želite da delite Internet vezu

Tehnologija

Hardver

Telefonski kablovi

Koliko

Po jedan za svaki računar na mreži (koristite standardni telefonski kabl da biste priključili svaki računar u telefonski konektor)

Tehnologija

Powerline

Hardver

Powerline mrežni adapter

Koliko

Po jedan za svaki računar na mreži

Tehnologija

Hardver

Ethernet mrežna skretnica

Koliko

Jedna, ako želite da delite Internet vezu

Tehnologija

Hardver

Električna instalacija u kući

Koliko

Po jednu električnu utičnicu za svaki računar na mreži

Trebalo bi da saznate koji tip mrežnih adaptera imaju vaši računari, ukoliko ih imaju. Možda ćete odlučiti da koristite određenu tehnologiju zato što već imate većinu hardvera ili ćete možda odlučiti da nadogradite hardver. Kombinacija tehnologija može biti najbolje rešenje za vaše okruženje. Na primer, mnogi ljudi koriste bežičnu mrežnu skretnicu koja omogućava ožičene Ethernet veze za stone računare i bežične veze za laptop računare.