Šta je novo za računare sa ekranom koji je osetljiv na dodir?

Windows 7 je značajno poboljšao rad sa ekranom osetljivim na dodir. Na primer, dugmad u operativnom sistemu Windows se mogu lakše tapnuti prstom, tastatura na ekranu osetljivom na dodir u programu „Tablet PC Input Panel“ se jednostavnije koristi, novi pokreti olakšavaju obavljanje uobičajenih zadataka, a redizajnirana traka zadataka pojednostavljuje pristup programima i datotekama pomoćuunosa dodirom.

Tastatura na ekranu osetljivom na dodir

Slika tastature na ekranu osetljivom na dodir
Tastatura na ekranu osetljivom na dodir

Ažurirana tastatura na ekranu osetljivom na dodir u programu „Tablet PC Input Panel“ omogućava brzi unos teksta bez korišćenja standardne tastature. Evo kako da otvorite tastaturu na ekranu osetljivom na dodir:

  • Otvorite Tablet PC Input Panel tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“. U polju za pretragu otkucajte Tablet PC Input Panel, a zatim na listi rezultata tapnite na stavku Tablet PC Input Panel.

    Ako se Input Panel otvori u prikazu table za pisanje, tapnite na dugme Tastatura na ekranu osetljivom na dodirSlika dugmeta „Tastatura na ekranu osetljivom na dodir“.

Više informacija o korišćenju tastature na ekranu osetljivom na dodir potražite u članku Korišćenje table za pisanje i tastature na ekranu osetljivom na dodir u tabli za unos Tablet PC računara.

Pokreti u tehnologiji Touch

Ova verzija operativnog sistema Windows obuhvata nove pokrete kako biste se lakše služili dodirom. Neke pokrete, kao što su laki udarci, možete da koristite na svim računarima sa ekranima osetljivim na dodir. Za nove pokrete u tehnologiji Windows Touch, kao što su rotiranje i zumiranje vam je neophodan ekran osetljiv na dodir koji može da prepozna bar dve različite dodirnute tačke istovremeno. Više informacija potražite u članku Korišćenje pokreta sa dodirom.

Windows traka zadataka i liste za prelazak

Redizajnirana traka zadataka obuhvata nekoliko poboljšanja za unos dodirom, uključujući ikone koje lakše možete da tapnete i nove liste za prelazak na traci zadataka. Liste za prelazak su liste nedavnih ili često otvaranih stavki – kao što su datoteke, fascikle ili Veb lokacije – koje je organizovao program koji koristite za njihovo otvaranje. Liste za prelazak se pojavljuju uz programe koje ste zakačili na traku zadataka i programe koji su trenutno pokrenuti. Najlakši način za prikaz lista za prelazak na ekranu osetljivom na dodir je korišćenje prsta da bi se dugme trake zadataka prevuklo prema radnoj površini. Zatim možete da otvorite stavku sa liste za prelazak tako što ćete je tapnuti prstom. Više informacija o traci zadataka potražite u članku Šta je novo u vezi sa Windows 7 trakom zadataka?