Windows Media Player možete koristiti za reprodukciju sadržaja digitalnih medija iz protoka podataka sa Interneta. Kako bi se osiguralo da server koji radi pod sistemom Windows Media Services može da uspostavi optimalnu vezu sa programom Player, Player je konfigurisan za prijem automatskih protoka podataka iz bilo kojeg od sledećih protokola protoka podataka (u zavisnosti od mrežnog okruženja): User Datagram Protocol (UDP), Transmission Control Protocol (TCP) i Hypertext Transfer Protocol (HTTP). UDP i TCP su osnovni mrežni protokoli koji se koriste u kombinaciji sa Real Time Streaming Protocol (RTSP) protokolom za upravljanje razmenom podataka na visokom nivou. Player može da primi i multicast protok podataka.

Ako se nalazite na javnoj mreži, na primer, u kafeu ili na aerodromu, Windows zaštitni zid će možda blokirati prenos UDP i multicast protoka podataka do programa Player. Da biste rešili ovaj problem, otvorite Windows zaštitni zid, izaberite stavku Dozvoljavanje prolaza kroz Windows zaštitni zid programu ili funkciji, a zatim potvrdite izbor u polju za potvrdu Windows Media Player. Ako ova postavka nije dostupna, možda je kontrolišu smernice grupe. Za više informacija o smernicama grupe obratite se administratoru sistema. Za više informacija o korišćenju Windows zaštitnom zidu pogledajte odeljak Omogućavanje komunikacije programa kroz Windows zaštitni zid.

Prikaži sve

Promena postavki protokola u programu Player

 1. Kliknite na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izaberite stavku Svi programi, a zatim izaberite stavku Windows Media Player.
  Ako je Player trenutno otvoren i nalazite se u režimu „Reprodukuje se“, u gornjem desnom uglu programa Player kliknite na dugme Prebaci se na bibliotekuSlika dugmeta „Prebaci se na biblioteku“.
 2. U biblioteci programa Player, u meniju Organizovanje izaberite stavku Opcije.

 3. Izaberite karticu Mreža i izvršite promene.

  Napomena

  • Ako opozovete izbor u polju za potvrdu „TCP“ ili ukoliko zaštitni zid blokira TCP protoke, a Player je konfigurisan da koristi RTSP protokol, Player će pokušati da primi protoke podataka korišćenjem UDP protokola. Ako opozovete izbor i u polju za potvrdu „UDP“ ili ukoliko zaštitni zid blokira protoke podataka koji koriste ove protokole, a Player je konfigurisan da koristi RTSP protokol, Player će pokušati da primi protoke podataka korišćenjem HTTP protokola.

Promena postavki proxy servera u programu Player

Sa Internetom se možda povezujete preko proxy servera, računara koji funkcioniše kao posrednik između Veb pregledača i Interneta. Da biste promenili postavke proxy servera, uradite sledeće:

 1. Kliknite na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izaberite stavku Svi programi, a zatim izaberite stavku Windows Media Player.
  Ako je Player trenutno otvoren i nalazite se u režimu „Reprodukuje se“, u gornjem desnom uglu programa Player kliknite na dugme Prebaci se na bibliotekuSlika dugmeta „Prebaci se na biblioteku“.
 2. U biblioteci programa Player, u meniju Organizovanje izaberite stavku Opcije.

 3. Izaberite karticu Mreža.

 4. U okviru stavke Postavke proxy servera za tok podataka izaberite protokol koji želite da konfigurišete i kliknite na dugme Konfiguriši. Promenite bilo koju od sledećih postavki:

  • Automatski otkrij proxy postavke. Izaberite ovu opciju ako želite da Player automatski otkrije postavke proxy servera ili postavke automatske konfiguracije.

  • Koristi postavke proxy servera za Veb pregledač. Izaberite ovu opciju (koja je dostupna samo za HTTP protokol) ako želite da Player koristi postavke proxy servera podrazumevanog Veb pregledača.

  • Ne koristi proxy server. Ako izaberete ovu opciju, Player neće pokušati da uspostavi vezu sa proxy serverom prilikom povezivanja sa Internetom. To obično znači da Player ne prima sadržaj protoka podataka sa Interneta.

  • Koristi sledeći proxy server. Možete da navedete proxy server tako što ćete uneti ime ili IP adresu i broj porta proxy servera koji želite da koristite za povezivanje sa Internetom. Podrazumevani brojevi portova su HTTP (80) i RTSP (554). Takođe možete da odaberete sledeće opcije:

   • Potvrdite izbor u polju za potvrdu Premosti proxy server za lokalne adrese ako ne želite da Player koristi proxy server za protoke podataka sa intraneta. Budući da se proxy server ponaša kao bezbednosna prepreka između intraneta i Interneta, možda će vam biti potrebne dodatne dozvole od administratora sistema da biste dobili pristup Veb stranicama preko proxy servera.

   • Možete da navedete adrese za koje ne želite da koristite proxy server. Ako želite da se povežete sa računarom na internoj mreži, otkucajte adresu računara u ovo polje. Na primer, za povezivanje sa računarom koji se zove Janko1, otkucajte „Janko1“. Možete da koristite džoker znakove da biste uparili domen i imena ili adrese glavnog računarskog sistema, na primer, www.*.com; 128.*, 240.*, *mojagrupa.*, *x* i tako dalje.