Zašto ne mogu da kreiram matičnu grupu?

Matična grupa se obično kreira automatski kada na računaru instalirate ovu verziju operativnog sistema Windows, ali postoji nekoliko stvari koje vas mogu sprečiti da je kreirate. Da biste dijagnostikovali i ispravili najčešće probleme sa kreiranjem matične grupe, prvo pokušajte da pokrenete Fix It čarobnjak .

Da biste pokrenuli HomeGroup Fix It čarobnjak

 1. Kliknite na ovo dugme:

  Slika dugmeta „Popravi“

  Reši ovaj problem

 2. Kliknite na dugme Pokreni i pratite korake u čarobnjaku.

Ako pokretanje Fix It čarobnjaka ne reši problem, pogledajte sledeću listu:

 • Matična grupa već postoji na mreži. Ako matična grupa već postoji, bićete upitani da joj se pridružite.

 • Funkcija HomeGroup je dostupna u svim izdanjima operativnog sistema Windows 7. U izdanjima Windows 7 Starter i Windows 7 Home Basic možete se pridružiti matičnoj grupi, ali je ne možete kreirati.

 • Možda niste povezani sa mrežom. Da biste se povezali sa bežičnom mrežom, pratite ove korake:

  • Na sistemskoj traci poslova trake zadataka kliknite na ikonu mreže Slika ikone bežične mreže, izaberite mrežu sa kojom želite da se povežete i kliknite na dugme Poveži se. Možda će biti potrebno da unesete bezbednosni ključ za mrežu.

  Kada se povežete sa mrežom, moći ćete da se pridružite matičnoj grupi ako ona postoji na mreži.

 • Lokacija na mreži možda nije postavljena na opciju „Kuća“. Funkcija HomeGroup funkcioniše samo na kućnim mrežama. Da biste promenili lokaciju na mreži, pratite ove korake:

  1. Otvorite stavku „Centar za mrežu i deljenje“ tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, a zatim izabrati stavku Kontrolna tabla. U polju za pretragu otkucajte termin mreža, a zatim izaberite stavku Centar za mrežu i deljenje.

  2. Izaberite stavku Mreža na poslu ili Javna mreža, a zatim izaberite stavku Kućna mreža.

   Slika centra za mrežu i deljenje
   Centar za mrežu i deljenje
 • Ako se nalazite na domenskoj mreži, administrator sistema je možda u potpunosti isključio HomeGroup, tako da nećete moći da se pridružite matičnoj grupi.

 • Neke neophodne usluge nisu pokrenute. Usluge Grupisanje Peer umrežavanja i Dobavljač funkcije HomeGroup moraju biti pokrenute. Evo kako to možete proveriti:

  1. Otvorite administrativne alatke tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, a zatim izabrati stavku Kontrolna tabla. U polju za pretragu otkucajte termin administrativne alatke, a zatim izaberite stavku Administrativne alatke.

  2. Kliknite dvaput na ikonu Usluge. Obavezna dozvola administratora Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.

  3. U koloni Status, pored usluga Grupisanje Peer umrežavanja i Dobavljač funkcije HomeGroup trebalo bi da stoji reč Pokrenuto. Ako ne vidite ovo, kliknite dvaput na ime usluge i kliknite na dugme Pokreni.